Hódmezővásárhely

2022.01.27. 17:30

Február közepéig várják a kadétnak jelentkezőket

Február 18-áig jelentkezhetnek a végzős általános iskolások a szeptemberben induló vásárhelyi katonai szakképzésre. Két osztály indítanak szeptembertől.

Tábori szilvia

Fotó: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium

A bentlakásos vásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium következő szeptemberben két osztállyal indul, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium intézményegységeként. Az iskola február 18-ig várja a jelentkezéseket a Honvéd kadét ágazati szakképzésre: gépjármű mechatronikai technikus (szerviz), illetve infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető technikus szakma irányokra. Emellett a közismereti, emelt óraszámú angol nyelvi gimnáziumi képzésre is. 

Kis létszámú osztályokat terveznek, a gimnáziumi osztály tizenöt, a technikum huszonöt fővel indulhat. 

– Értéket közvetítünk, megbízható, a mindennapi életben jól hasznosítható tudást igyekszünk átadni. A kadétok nem honvédelmi kiképzést kapnak, nincs katonai jogállásuk, és nem kötelező a honvédelmi pályaválasztás sem. Középiskolai tanulmányaik befejezésével adott a lehetőség, hogy civil felsőoktatási intézményekbe felvételizzenek. Ugyanakkor a honvédség egy egész életpályát nyújthat, ha diákunk a katonai hivatást választja – nyilatkozta korábban lapunknak az intézmény céljairól Kovács István alezredes, a debreceni oktatási intézmény vezetője. 

Ösztöndíjjal támogatják majd a vásárhelyi katonai középiskola tanulóit. Fotó: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium

A főbb tantárgyak között ott az etika, a jogszabályismeret, hadtörténet, katonai térképismeretek, szakmai kommunikáció, önismeret-fejlesztés, fegyverzettechnika, prezentációs, illetve geopolitikai ismeret. Civil és katonai pedagógusok egyaránt oktatnak. 

A szóbeli, motivációs be­szélgetést, illetve a fizikai szintfelmérőt és február 22. és március 11. között tartják. Utóbbiról Kovács István, a debreceni intézmény vezetője azt mondta, hogy a felmérő minimumszintje a tizennégy éves fiatalok életkori sajátosságainak megfelelő, nem elvárás a kimagasló teljesítmény. A debreceni intézmény honlapján a családok elérhetnek minden szükséges információt. 

Fotó: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium

A felvételi eljárási rend szerint az intézmény március 16-ig honlapján teszi közzé a jelentkezők ideiglenes jegyzékét, majd március 21-én és 22-én módosíthatók a tanulói adatlapok az általános iskolában. Az iskola április 29-éig írásban értesíti a fiatalokat a felvételi eredményről. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!