Ezekkel a feladatokkal is elégedettek voltak a diákok

2022.05.03. 10:12

Ma matekból érettségiznek a középiskolások

Timár Kriszta

SZTEJKI Eötvös József Gimnázium diákjai. Fotó: Török János

A könnyűnek mondható magyar érettségi után kedden a matematika sem izzasztotta meg jelentősen a végzős középiskolásokat. A diákok elégedettek voltak a feladatsorral, bár abban nem értettek egyet, hogy az első vagy a második része volt egyszerűbb.

Kedden reggel 9 órakor a matematika érettségivel folytatódott a középiskolások vizsgaidőszaka. Csongrád-Csanád megyében összesen 3447-en maturáltak ebből a tantárgyból, középszinten 3197-en, emelten 250-en. Érdekesség, hogy matematikából angol és francia nyelven is vizsgáztak megyei végzősök.Angolból középszinten 26-an, emelten 5-en, francia nyelven pedig 16-an tettek középszintű írásbeli matematika vizsgát.

A Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskolában magyar nyelvű, középszintű érettségit írtak a diákok összesen 14 tanteremben. A diákok már 8 órától gyülekeztek az intézményben. Bár sokan egyből beültek a tantermekbe, néhányan inkább a folyosón várakoztak.

 Odabent már érezni a feszültséget, jobb itt 

– magyarázta Ugrai Andrea. Hozzátette, így is nagyon izgul, mert a matek feladatsor nehéz szokott lenni.

Ennél a vizsgánál függvénytáblázatot és számológépet, valamint körzőt, vonalzót és szögmérőt lehetett használni. Volt, aki gondosan bejelölgette a sárga könyvben színes cetlikkel, mit hol talál benne. – Így legalább nem kell vizsga közben keresgetni – magyarázta Balogh Maja. Mást azonban ennél egyszerűbb előkészület nyugtatott meg. 

 Minden családtagom adott egy tollat, ezekkel érkeztem a vizsgára 

– mutatta Babidorics Petra.
Az Eötvös iskolában hagyomány, hogy a feladatlapokat tartalmazó borítékokat az egyik osztályteremben nyitják ki.

 Így legalább annak a pár diáknak, akik ott vannak, adunk egy kis plusz élményt 

– magyarázta Gera Tibor főigazgató. Pontban 9 órakor pedig mindenki meg is kapta a feladatokat és elkezdhetett dolgozni. Középszinten az első részre 45 perc állt rendelkezésre. Ez a feladatlap alapfogalmakat, definíciókat, egyszerű összefüggéseket kért számon. A második vizsgarész megoldására 135 percet kaptak a diákok, ebben volt térgeometria, halmazelmélet és statisztika is, az utolsó három feladatból pedig egyet kiválaszthattak a diákok, amelyet nem oldottak meg.

Az általunk megkérdezett eötvösös diákok többsége elégedett volt a feladatsorral. 

 A második rész könnyebb volt, mint a korábbi években, az első talán picit nehezebb. Összességében viszont bonyolultabb feladatsorra számítottam 

– összegezte érzéseit Tusjak Márton. 

Társai annyiban nem értettek vele egyet, szerintük az első rész volt könnyebb. 

 A 16-os feladat volt a legnehezebb. Amikor megláttam, hogy exponenciális százalékszámításról van szó, már tudtam, hogy a másik két feladatot fogom megoldani 

– mesélte Németh Zsombor.

A diákok örültek, hogy újabb vizsgán estek túl, de mint mondták, a legnehezebb még hátravan. A legtöbben ugyanis a történelemtől tartanak.

 Ez persze nem azt jelenti, hogy most megyünk haza tanulni, azt az utolsó nap már nem érdemes. Azt hiszem, a történelem atlasz lesz a menedékem az évszámok miatt. Bár az esszéírásban az sem segít 

– mondta Markovics Levente, majd elindult hazafelé – valószínűleg pihenni.
 

KÉPALÁ: Az Eötvös iskola diákjai nem tartották nehéznek a középszintű matek érettségi feladatsorait. Fotó: Török János

Korábban írtuk: Kedden reggel 9 órakor a matematika érettségivel folytatódott a végzős középiskolások vizsgaidőszaka. Csongrád-Csanád megyében  3447-en maturálnak ebből a tantárgyból, középszinten 3197-en, emelten 250-en. Érdekesség, hogy matematikából angol és francia nyelven is vizsgáznak a Csongrád-Csanád megyei végzősök, utóbbiból középszinten 26-an, emelten 5-en. Francia nyelven pedig 16-an tesznek középszintű írásbeli matematika vizsgát. 

Fotó: Török János

Az Eduline információi szerint gráfok, halmazok, geometria, mértani sorozat, térgeometria és valószínűségszámítás is van a feladatok között. A dolgozatokat délután 1 óráig lehet írni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!