Az ára három részből tevődik össze: alapanyag, rezsi és munkadíj

2022.07.01. 15:00

A nyár klasszikusa a lángos

Mintha a lángos ára vált volna az infláció fokmérőjévé a nyári szezonra. Hétről hétre, napról napra érkeznek a hírek a horrorárakról, éppen hol a legdrágább a lángos. Két szakértő segítségével vizsgáltuk meg, miért annyiba kerül a lángos, amennyibe.

Arany T. János

Kerül, amibe kerül, enni kell. A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben mindig jól fogy a lángos. Fotó: Török János

A Kossuth- és háromszoros Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész Márkus László legendás kabaréjelenete jutott eszembe. A Mi kerül ezen a fotelon 7200 forintba című klasszikusban a művész darabokra szed egy fotelt, hogy megtudja, miért olyan drága. Mi most szakértők segítségével a lángos árát szedjük szét. 

Szakértői segítség a számoláshoz 

Egyből két szakértőt is segítségül hívunk, az egyik azt magyarázza el, mennyit fizetünk egy lángos alapanyagáért, ha otthon, mi készítjük, a másik pedig vendéglátósként mondja el, milyen egyéb költségek rakódnak rá, ha valaki megélni szeretne belőle és alkalmazottakat fizetni. 

Szegedi lángos az Ezüstparton 

Kalmár-Vas Réka, a palacsinták néhai Mars téri királynője, a sándorfalvi Vasné Hegyi Mária lánya tíz éve jár a siófoki Ezüstpartra szegedi lángost árulni.

 A lángos ára három részből tevődik össze: alapanyag, rezsi és munkadíj. A liszt tavaly óta duplája, az olaj 450 helyett 1000, a jövő héten már 1150. Minden héten kapom a szerelmeslevelet a beszállítóktól, hogy mi mennyivel drágul. Júliustól duplájára emelkedik az alkalmi munkákra vonatkozó adóteher. Ehhez jön a munkabér. A szezonra egymillió forint a bérleti díj, amit június közepétől augusztus 20-ig kell kigazdálkodni. Itt Siófokon a víz jóval drágább, mint Szegeden és a vállalkozónak nincs rezsicsökkentés 

– sorolta Réka. Így jön ki a sima szegedi lángos Siófokon 1000 forintra, a sajtos-tejfölös pedig 1500-ra. 

 Én az ötfős családomat körülbelül 60 deka lisztből készített lángossal jóllakatom – mondja Pápai Péter séf, a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola szakoktatója. – Itthon a legrosszabb esetben 300 forintból kijön egy lángos. Úgy gondolom, a 800 forintos sima lángos rendben van, az 1000 fölöttit már gusztustalannak tartom 

– fogalmazott őszintén a szakember. 

Mórahalom, kígyózó sorok 

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben egy átlagos hétköznap délben úgy tűnik, senkit nem érdekel az infláció. Míg a boltokban, piacon állandó téma a folyamatos áremelkedés, itt kígyózó sorok várnak a lángosra, tele a büfé, jól fogynak a frissensültek és a hamburger. A büfével szemben a padokon jégkrémet, fagylaltot fogyaszt a vidám közönség. A Makrai lángosnál az egyik asztalt Magyarkanizsáról érkezett nyugdíjasok foglalják el. Azt mondják, náluk nincs ilyen finom lángos. Itt barátinak mondhatók az árak: a sima 550, a sajtos-tejfölös 1000. Ez utóbbi tavaly még 850, két éve pedig 730 forint volt. 

Nosztalgiáztunk

Régen bezzeg minden jobb volt! 2020-ban a szegedi lángost a megszokott Mars térinél kicsivel drágábban adták a magyar tenger partján. Siófokon akkor a sima 500, a sajtos-tejfölös 1000 forint volt. A Napfényfürdőben 2013-ban jártunk, a sima 350, a sajtos-tej­fölös 550 forint volt. Ugyanezért három évvel később, 2016-ban már 370 és 600 forintot kértek el. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!