Helyi kultúra

2024.04.25. 19:05

Roma fiataloknak rendeztek szavalóversenyt – Galéria

Általános és középiskolás roma fiataloknak rendezett szavalóversenyt a Korinta Alapítvány és a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. Harminc bátor fiatal állt ki szavalattal a reflektorfénybe.

Koós Kata

Több fiatal roma költő versét szavalta el. Fotó: Török János

Szinte tapintani lehetett az izgalmat a dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Házban csütörtökön délután. A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a Korinta Alapítvány 12 éves hagyományt folytatva idén is versmondó versenyt hirdetett roma fiataloknak. 

Most már azoknak a gyerekei is jönnek versenyezni, akik a legelső szavalóverseny résztvevői voltak

 – jegyezte meg örömmel Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. 

A cél az integráció támogatása, továbbá a sikerélmény biztosítása a gyerekeknek. Sokan közülük életük első nagy eredményét érik itt el

 – tette hozzá. Büszkén tért ki arra is, hogy a szavalóverseny annak idején a Roma Tanodából indult, amelynek fiataljai közül az elmúlt 12 évben 16 fő tanult tovább, szerzett szakmát vagy gimnáziumi érettségit. Azt is megemlítette, hogy a szavalóverseny tíz évvel ezelőtti győztese, Gábor Márkó ezen a megmérettetésen nyerte el élete első díját, napjainkban pedig Budapesten dolgozik színészként. 

Összesen harminc bátor általános és középiskolás versenyző állt ki szavalattal a reflektorfénybe. 

A versennyel cél a kultúra népszerűsítése is. Szeretnénk, ha megtapasztalnák a fiatalok, hogy milyen jó érzés egy vers megtanulása, és az annak elmondásáért járó taps és siker megtapasztalása

 – közölte Gonda Éva, a Korinta Alapítvány ügyvezetője. 

A gyerekek szabadon választhattak nekik tetsző költeményt. Nagy Mihály megjegyezte, hogy örömteli számára, hogy évről évre többen választják roma költők műveit. 

A zsűri tagjai Antal Anikó versmondó, Patyiné Goda Margit nyugdíjas magyartanár, továbbá két roma szakkollégista, Geiger Zoé és Szabó Roland voltak. Antal Anikó zsűrielnök a kezdetektől fogva tagja a verseny bírálóbizottságának. Lapunknak elmondta, a győztesek kiválasztása során a legfőbb szempont számára az előadásmódon túl a versválasztás volt, hogy a versmondó és választott költeménye között mekkora volt az összhang. 

Egyetlen versenyző sem tért haza üres kézzel, az oklevél mellé minden gyermek jutalma vásárlási utalvány volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában