Délmagyarország 110

2020.04.29. 17:30

Felvonulás május elsején: műtehén és valódi fejőnő – Fotók annó 1968

Enyedi Zoltán mai Annó-fotói a nosztalgia világába tévednek. 1968. Hódmezővásárhely, Lenin út, május elseje.

Munkatársunktól

Felvonulás Hódmezővásárhelyen 1968. május elsején a Lenin (ma: Andrássy) úton.

Fotó: Enyedi Zoltán. Azonosító: mfmEZ212

Enyedi Zoltán fotói az 1968-as hódmezővásárhelyi május elsejére visznek el és egyben bemutatják a kisebb városok felvonulásának fődilemmáját: ha mindenkinek kötelező ott lenni a menetben, akkor ki fogja nézni a felvonulást?

 

Pedig a Hódgép UFÓ-installációja megérte, hogy közelebbről megnézzük. Figyeljünk fel a részletekre, a gép orrára rögzített két szögletzászlóra, a tetőre tett két cserepes dísznövényre, a hablemez betűkre és a teljes bevonatra, amely a műcsipke függöny anyagán az útra is enged kilátást. De ez nem biztos, mert az UFÓ melletti világos öltönyös férfi láthatólag kívülről navigálja a járművet.

Második helyezett a hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Főiskolai tangazdaságának menete, ahol egy Barkasra jókora doboz szereltek, hogy az oldalán az V. ötéves terv 190 százalékos tejtermelés-növekedési grafikonját végig tudják hordozni. A tejnépszerűsítő utánfutó is bájos, rajta a méretes hablemeztehénnel, amely mellett fehér köpenyben igazi fejőnő utazik a platón.

Őszintén, kinek ne lenne nosztalgiája?!

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!