Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A végtörlesztés kapcsán több ezer ügyfél kereste meg a felügyeletet

A végtörlesztéssel kapcsolatban szeptember óta több mint 8000 ügyfél kereste fel a pénzügyi felügyeletet.
Több mint 8.300 ügyfélmegkeresés érkezett a pénzügyi felügyelethez szeptember vége óta a végtörlesztéssel kapcsolatban, az ügyfelek egy része információt kért, más részük panaszt tett; a PSZÁF fogyasztóvédelmi igazgatóságához további 300 írásos fogyasztóvédelmi beadvány érkezett - mondta Binder István, a szervezet szóvivője az MTI-nek.

Binder István szerint a felügyelet időben felkészült erre, októbertől, a nagy számú érdeklődés miatt megduplázta a témával foglalkozó ügyfélszolgálati munkatársainak a létszámát. Arra a kérdésre, hogy a megkeresések száma soknak vagy kevésnek tekinthető-e, úgy vélekedett: ahhoz viszonyítva, hogy a felügyelethez egy évben körülbelül 12 ezer írásos fogyasztóvédelmi beadvány és mintegy 40 ezer ügyfélmegkeresés érkezik, viszonylag nagy számról van szó; ugyanakkor a több mint egymilliós devizahiteladós ügyfélkört figyelembe véve ez várható volt.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztóknak kifogás esetén előbb mindig a hitelintézettel kell egyeztetniük, és csak akkor tudnak a felügyelethez fordulni, ha az elutasítja a panaszt. Hozzátette: az ügyfeleknek nincs automatikusan igazuk, a felügyelet minden esetben áttekinti az ügyet.

Ha szükséges, a felügyelet a fix árfolyamú végtörlesztéssel kapcsolatosan szankciót hoz - mondta a szóvivő. A PSZÁF tavaly az Erste Bank, a Volksbank és az Argenta Credit esetében kényszerült erre a lépésre, a két bankkal szemben nemcsak határozatot hozott, hanem bírságot is kiszabott a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértése miatt.

Az Erste Banknál alkalmazott fix árfolyamú végtörlesztési kérelmi űrlap esetében azt kifogásolta a felügyelet, hogy annak lábjegyzete azt tartalmazta, hogy az igény bejelentésére 2011. december 30-ig egyszer van lehetőség, holott a törvény nem határozott meg olyan feltételt, amely szerint a fogyasztók csak egy alkalommal terjeszthetnék elő végtörlesztési kérelmüket.

A Volksbank rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelemhez alkalmazott nyilatkozata szerint az ügyfélnek vállalnia kellett volna, hogy megfizeti a tényleges és a rögzített árfolyam közötti különbséget a banknak, ha alkotmányellenesnek bizonyul a végtörlesztés lehetősége.

Az Argenta Credit végtörlesztési kalkulációs dokumentuma egyebek között arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy az adóhatóság tájékoztatása szerint a vagyonosodási vizsgálatok kiterjedhetnek a végtörlesztésre fordított pénz eredetének ellenőrzésére, ami a felügyelet szerint eltéríthette a fogyasztókat attól, hogy gyakorolják a fix árfolyamú végtörlesztésre lehetőséget adó jogukat.

Olvasóink írták

  • 2. badó 2012. január 25. 10:32
    „8300 bejelentés kapcsán 3 hibát találtak ! hatékony cég ...”
  • 1. igazságkereső 2012. január 25. 08:58
    „A PSZÁF 2011. január 01. napjától önálló törvényalkotási joggal lett felruházva! Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy mint felügyeleti hatóság inkább áll az ügyfeleit súlyosan megtévesztő, ezáltal nagyon komoly anyagi hátrányt okozva minden egyes ügyfelének a "devizahitel" kapcsán a bankok oldalán! Ha ez nem így lenne, akkor már régen utasíthatta volna a PSZÁF az összes magyarországi bankot arra, hogy a "devizahiteles" ügyfeleivel szemben azonnal állítsa helyre a Ptk. 209.§-ában foglaltakat, továbbá a hatályos Hpt.213.§ /1./bek. b,c,d pontjának előírásait, és miért nem utasítja a PSZÁF a bankokat a 18/1999./II.5./sz. Korm.rendelet betartására?!! A mesék helyett Binder István úr, a PSZÁF szóvivője beszélhetne végre valami előremutató dologról is, mert semmi eredmény nem mutatkozik évek óta és meggyőződésem, hogy ezt maga Binder István úr és minden vezető munkatársa tudja is.Talán be kellene végre fejezni a mellébeszélést és konkrétumokat kellene sajtónyilvánosságra hozni! A nem is létező "devizahitel"-ről lassan könyvnyi irodalom tesz tanúbizonyságot,de még mindig ott tartunk,hogy a legtöbb banki ügyfeleknek attól kell rettegniük,hogy mikor viszi el a bank a házat, a lakást a családok feje fölül?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még a héten közzétehetik az új NAT-ot

Rövidesen nyilvánosságra kerülhet az új Nemzeti alaptanterv (NAT) első vitaanyaga. Tovább olvasom