Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Az SZDSZ nem támogatja az új titoktörvényt

Nem támogatja az SZDSZ az Országgyűlés előtt lévő titoktörvényt, bár az szerintük valóban előrelépést jelent az eddigi szabályozáshoz képest.
Az SZDSZ szerint egy demokráciában a közérdekű adatok nyilvánossága kell, hogy legyen a fő szabály közérdekű, az állampolgárokra tartozó, dokumentumok titkosíthatósága csak szűkre szabott és indoklásra szoruló kivételként jelenhet meg - olvasható a párt közleményében.

A liberálisok szerint meg kell szűnnie a kommunista rendszerből megmaradt "civil" felelősségnek az állam titkaiért. Az SZDSZ azt szeretné, hogy olyan új szabályozás legyen, amelyben a bíróság és az ügyészség szándékos hivatali titoksértésnél megszűnteti az eljárást, amennyiben megállapítja, hogy a nyilvánossághoz fűződő közérdek erősebb, mint a titkossághoz fűződő.

Az SZDSZ szerint ezt kívánja a jogi rendszerváltás véghezvitele, a jogállami normák kiteljesítése, a korrupció elleni fellépés és a tényfeltáró újságírás szabadsága, ezek pedig csak úgy teljesülhetnek, ha olyan tervezetet nyújt be a kormány, amelyben a fenti javaslatok megfogalmazódnak.

A titoktörvény tárgyalását hétfőn kezdte el az Országgyűlés, az új jogszabály az 1995-ben elfogadott államtitkokról és szolgálati titkokról szóló törvényt váltja fel. Az új törvényben egyebek mellett szeretné a kormány megfordítani a jelenlegi titkosítási arányokat. Most ugyanis kimagaslóan magas a szigorúan titkos minősítési iratok száma, míg jóval kevesebb az alacsonyabb, bizalmas iratok aránya. A miniszter azt is bejelentette, hogy csak a szándékosság esetében maradna meg a minősített iratok titoksértésénél a civilek büntethetősége.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új nagyerőművet építenek Visontán

Új blokk épül a Mátrai Erőműben. A tervek szerint 7 év múlva kezd el termelni az új nagyerőmű, amely… Tovább olvasom