Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Balsai István: az alkotmány több mint egy törvény

Az alkotmány több mint egy törvény, amelybe az ezeréves magyar történelem jelképei és törvényei is beletartoznak - mondta Balsai István alkotmánybíró csütörtökön Lakiteleken.
Az alkotmányba a Szent Korona jelképén keresztül mindazon törvények beletartoznak, amelyek végigkísérték a magyar történelmet, és amelyeket "közvetlenül nem alkalmazunk, de ezekre figyelemmel kell lenni" - mondta az alkotmánybíró a lakiteleki Népfőiskola kollégiumainak hallgatói előtt tartott előadásában, amelyben az előző alkotmány és a hatályos alaptörvény közötti különbségre hívta fel a figyelmet.

Balsai István hangsúlyozta: az alkotmány több mint egy parlamenti alkotás, és más kötelezettségek származnak belőle, főleg a törvényhozás és az alaptörvény betartásán őrködő intézmények, bíróságok és az Alkotmánybíróság számára.

Emlékeztetett arra, hogy negyedszázada lesz szeptemberben, hogy az első lakiteleki találkozót megrendezték Lezsák Sándor házában, ez "kiemelkedő jelentőségű eseménye volt a magyar történelemnek". Balsai István szerint Lakitelek a magyar alkotmányosság tekintetében is fontos találkozó volt, hiszen amit ott megvitatattak és kibontakozott, az alapját képezte egy olyan rendszerváltoztatásnak, amelynek a végén megszületett a ma hatályos alaptörvény. Igaz, a parlamentáris keretek között történő megalkotására több mint húsz évig kellett várni - tette hozzá.

A korábbi alkotmány ideiglenes volt, mely 1949-ben készült, a "legvadabb kommunista" időszakban, felváltására több kísérlet történt, de nem volt elegendő támogató hozzá a parlamentben.

A rendszerváltoztatás időszakában az MDF elképzelése szerint egy alkotmányozó nemzetgyűlés gondolata is felvetődött, de végül lekerült a napirendről - mondta az alkotmánybíró, aki az Antall-kormány igazságügy-minisztere volt.

Európa valamennyi, volt kommunista országában réges-régen túl vannak az alkotmányozás folyamatán - mondta.

Balsai István utalt arra, hogy az ellenzéki bojkottól a hallgatólagos távolléten keresztül a konstruktív ellenzéki magatartást is magában foglaló folyamat végeredménye volt az, hogy "az úgynevezett húsvéti alkotmány, vagyis az alaptörvény" megszületett.

Emlékeztetett arra: több mint egymillióan válaszoltak egy kérdőívre az alaptörvény legfontosabb kérdéseit illetően, "leszavazva" például a többgyermekes családoknak adandó több vokssal kapcsolatos javaslatot.

Olvasóink írták

 • 6. saturnus 2012. június 29. 05:30
  „Lőtéri kutyát nem érdekli ennek a bandának a direktívái . Úgy is rövidesen le lesznek váltva és az egész elméletük meg tőrvényeik az alkotmányos hülyeséggel együtt a szemét dombra kerül meg semmisítésre.
  1. maci53 2012.06.28. 17:39 és mi lesz a KISZ titkárral meg a párt titkárral,orbánnal meg apjával??”
 • 5. deszkás 2012. június 28. 22:14
  „Pistabá! Akkor jó lenne (illene) azt a zászlót használni amit az leír. Segítsek?”
 • 4. Együgyű 2012. június 28. 19:30
  „,,Balsai István: az alkotmány több mint egy törvény"
  Meg rétem Balsai Istvánt és a Fidesz-KDNP atyai pártját valamint vakbuzgó pártkövetőket. Talán mert a jelenlegi /istenek könyve/ a fenti banda érdekeit képviseli, reprezentálja. A jelenleginél még az előző is emberségesebb volt az átlag rabszolgák számára. ,,Balsai István hangsúlyozta: az alkotmány több mint egy parlamenti alkotás, és más kötelezettségek származnak belőle, főleg a törvényhozás és az alaptörvény betartásán őrködő intézmények, bíróságok és az Alkotmánybíróság számára." Talán már ez a felhők feletti munka? Remélem, ezt a tákolmányt kidobja a következő kormány, mert akkor az sem lesz különb az elődjénél! Szociálisan érzéketlenek lesznek a következő urak és úrhölgyek?
  Javasolnám a következőket az országházban ülőknek. Ennyi bevételük legyen és kiadásaikra csak ennyi jusson! Rokkantsági ellátás összege 2o12-ben: d, akinek a Bizottság szakvéleménye szerint rehabilitációja nem javasolt, egészségügyi károsodása jelentős, önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes (1-3o% egészségügyi állapota), annak a havi átlag jövedelem 7o%-a, de a minimálbér 55%-a, és legfeljebb 150%-a. Talán köztudott, hogy a rokkantak ellátása piti összeg? Vagy csak az, aki egy rokkantat ápol, az tudja a költséget és pszichés dolgokat igazán felmérni? Rokkantak, családtagjaik, és leendő rokkantak ne hagyjátok magatokat! Talán az országházban ülök kiadásai is ilyen alacsonyak? A kuruc nemzeti felszabadító párt is ilyen önfeláldozást vállal egyidejűleg az előjogaikról, kivételezésükről is lemondanak?
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  Aki nem érti, azt sajnálom!
  Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és követőiknek.
  OFF.”
 • 3. DMagóg 2012. június 28. 18:58
  „Igen, a hagyományok jegyében volt, van egy alkotmánybírói tisztséggel jutalmazott, koncepciós Balsai jelentés (is). Nicsak ki beszél?”
 • 2. studyfy 2012. június 28. 18:52
  „maci53, akkor ki legyen az Országgyűlés elnöke, ha leváltod Kövér Lászlót, a volt MSZMP aktív tagját?”
 • 1. maci53 2012. június 28. 17:39
  „Az"Alkotmány"az a papiros,ami miden igaz magyarra vonatkozik,kivéve a volt MSZMP utódpártjának tagjaira aki az MSZP színeit képviselik.
  Szintén idetartoznak az ujonnan előkerült SCH..kezdetűek is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 év börtönt kapott az erőszakoskodó beteghordó

A tapolcai kórház beteghordója egy akaratnyilvánításra képtelen nővel létesített szexuális… Tovább olvasom