Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Benyújtotta a kormány az ötödik alkotmánymódosítás új változatát

Az ötödik alkotmánymódosítást júniusban nyújtotta be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, az Országgyűlés azonban a nyári szünet előtt nem tárgyalt róla.
Beterjesztette a kormány az ötödik alaptörvény-módosítás új változatát a parlamentnek pénteken. A javaslat kiegészült a vallási közösségekre és a kampányhirdetésekre vonatkozó szabályokkal.

Az ötödik alkotmánymódosítást júniusban nyújtotta be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, az Országgyűlés azonban a nyári szünet előtt nem tárgyalt róla. A kormány szerdán úgy döntött, hogy új elemekkel egészíti ki a javaslatot, amelynek így a vallási közösségekről és az Országos Bírói Tanácsról szóló rendelkezések is a részei lettek.

Az új indítvány azt is tartalmazza, hogy a kereskedelmi televíziók és rádiók azonos feltételekkel, ingyenesen közölhetik a pártok hirdetéseit a választási kampányban. A kormányoldal eredeti terve az volt, hogy csak a közmédia sugározhat politikai reklámokat kampányidőszakban. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár ugyanakkor csütörtökön azt mondta: a kifogásokat megfogalmazó Európai Bizottság nem sérelmezte azt a megoldást, hogy a kereskedelmi média ingyen közölje a párthirdetéseket, csak azt, hogy a belföldi és az EP-választási kampányra eltérő szabályok vonatkoztak volna, ezen pedig változtattak, egységes lesz a szabályozás.

A kormány javaslata alapján az alkotmány kimondaná, hogy az azonos hitelveket követők vallásuk gyakorlására sarkalatos törvényben meghatározott szervezeti formában működő vallási közösségeket hozhatnak létre, továbbá hogy a vallási közösségek önállók, az államtól különváltan működnek, de a közösségi célok érdekében együttműködhetnek vele. Az együttműködésről a vallási közösség kérelmére a parlament dönt, az együttműködő közösségek bevett egyháznak minősülnek, és sajátos jogosultságokkal rendelkeznek.

Ugyancsak az alkotmány rendelkezhet ezután a bíróságok központi igazgatásának felügyeletét ellátó Országos Bírói Tanácsról, amelynek eddigi hatásköre nem változik.

A javaslat többi eleme megegyezik a júniusban közzétett szöveggel. Az alkotmánymódosítás így lehetőséget teremtene a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonására, kimondva, hogy a jegybank látja el a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét.

Az alkotmánymódosítás megszüntetné a bírósági ügyáthelyezéseket, valamint kikerülhet az alaptörvényből, hogy ha az államnak váratlan fizetési kötelezettsége támad az Alkotmánybíróság (Ab) vagy nemzetközi bíróság döntése miatt, adót vethet ki ennek finanszírozására. Az Ab-nak 30 helyett 90 napja lesz határozni a bírói kezdeményezésre indított eljárásokban.

A kormány indoklása szerint az alaptörvény körüli magyarországi viták lezárultak, és ideje, hogy az alkotmányos viták a nemzetközi színtéren is nyugvópontra jussanak, alkotmányos kérdések ne szolgálhassanak a Magyarország elleni támadások ürügyéül. Ennek érdekében a kormány figyelembe vette az Ab, az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság észrevételeit.

A parlament szeptemberben tárgyalhat és dönthet az alkotmánymódosításról, amely október 1-jén lépne hatályba.

Olvasóink írták

 • 7. Roland1000 2013. szeptember 09. 15:25
  „Nekem is az jutott eszembe, ami Qllancsnak: szégyen és gyalázat, amit ez a kormány tesz a magyar nép alkotmányával.Hát már semmi nem szent?”
 • 6. Qllancs 2013. augusztus 31. 11:18
  „Ez nem az ország ..ez csak is a fidesz-ALKOTMÁNYA !!!
  Szégyen és gyalázat..már 5 X átírták !!Remélem az EU ebbe is beleköt majd !
  Ez nem " gránitszilárdságú " hanem inkább lekvárnak mondanám !

  Ha 2014, ben elzavarják őket / nagyon remélem !/ visszahozzák a régit.”
 • 5. Együgyű 2013. augusztus 31. 07:41
  „,,Benyújtotta a kormány az ötödik alkotmánymódosítás új változatát"
  Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter mikor fogja benyújtani a gránitszilárdságú alkotmányunk következő módosítását! Kizárólag vallási alapon, szeretett és szolgált és most keresett népük érdekében valamint saját érdekünkben (1/3-ad)? Igazán az ötödik- tizedig- huszadik Magyar Nemzeti Gránitszilárdságú Szent Istváni, Antal Józsefi örökségű, Nemzeti Pártszövetségi, Nemzeti Vallásos alaptörvény-módosítás új változatának változtatását megünnepelhetnék! Minden változtatásnál ilyenkor a jó és eredményes munka elvégzése után a módosítás kidolgozóinak elfogadóinak extra jutalmat illetve prémiumot kellene adni! (Kizárólag a 2/3-ad rovására, érdekében! Már 2010-ben a kétharmad a szavazástól távolmaradókkal együtt ezt kérték, illetve követelték!) Az ellenzéki pártok bénázása egymásra acsarkodása végett és a 2014-es győzelmi kényszer hiányában megtehetik? Az ellenzéki pártok a mostanra kialakult politikai, gazdasági helyzet miatt 2014-2018-ban csak megint a Nemzeti felesküdt parlamentünkben jó pénzért, előjogaikért, védettségükért üldögélni szeretnének a szeretett, szolgált, sajnált nép érdekében? Talán ezért nem is akarják a Fidesz-KDNP negatív döntéseinek konkrét felsorolásával az Ö konkrét intézkedéseik tervezetét szembe állítani? Most folyik, az új és régi elit osztályharca a mi érdekünkben? Vagy csak egy Nemzeti Népi kábítás? Az ellenzéki pártok konkrét tettekre, konkrét intézkedési vállalásokat nem akarnak vállalni a törvényesség betartása végett? (Az ellenzéki pártok nyitottak és egymással tárgyalgathatnak.) Ez ám a politika egységes sikere! Hajrá demokratikus hazai Magyarok! Hajrá rendszerváltó, demokratikus Magyarország! Köszönjük eddigi és jövőbeli áldozatvállalásotokat! Győztünk a ti segítségetekkel! A hazai és külföldi Magyar átlagos állampolgárok jobban élnek most, mint eddig bármikor!”
 • 4. papsajt 2013. augusztus 31. 07:38
  „az Alaptörvény beton alap és acélháló helyett fokozatosan, egy választási alkotmánnyá válik.”
 • 3. Roland1000 2013. augusztus 30. 22:20
  „Az Alkotmány ezen kormány alatt a szememben sokkal kisebb lett. Vajon miért? Nem is tudom.”
 • 2. szatyi 2013. augusztus 30. 21:45
  „Ugyanilyen "gránitszilárdságút"? :-)”
 • 1. pachakuti 2013. augusztus 30. 21:15
  „Akár újat is írhatnának.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptembertől három sávos az M0-s az M7-es és az M5-ös között

Az M0-s körgyűrűnek eredetileg csak az egyik pályája épült meg, erre helyeztek - leállósáv nélkül -… Tovább olvasom