Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Bulgáriában tárgyalt Schmitt Pál - galériával

Schmitt Pál köztársasági elnök többek között a két ország érdekeinek közös európai uniós képviseletéről és a bolgár-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Georgi Parvanov bolgár államfővel Szófiában.
"Bulgária tisztes erőfeszítéseket tett a schengeni tagság elérése érdekében, és Magyarország reméli, hogy a csatlakozásra hamarosan sor kerül" - jelentette ki Schmitt Pál a bolgár kollégájával folytatott megbeszélése után.

A közös sajtótájékoztatón Schmitt Pál bolgár kollégájával egyetértésben hangsúlyozta: a Közös Agrárpolitika (KAP) illetve az Európai Unió kohéziós politikájának fenntartása a két ország közös európai érdeke.

"A kohéziós politika elsősorban azért fontos, hogy a lassabban fejlődő tagállamok kevésbé maradjanak le a gazdagabb országokhoz képest" - mondta a magyar köztársasági elnök.

Schmitt tájékoztatta bolgár kollégáját a magyar uniós elnökség célkitűzéseiről és eredményeiről. Az államfő hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség által képviselt legfontosabb ügyekben - gazdasági stabilitás, a nyugat-balkáni bővítés, Duna-stratégia, romastratégia - Bulgária is érdekelt.

Schmitt Pál Szófiában. Fotó: MTI (galéria)

A két államfő kiállt az energiahordozók beszerzésének változatosabbá tétele és biztonsága mellett. Georgi Parvanov jelezte, hogy Bulgária szívesen részt vesz az uniós tagállamokat összekötő európai hálózat kiépítésében.

A gazdasági együttműködésről szólva Schmitt Pál kiemelte, hogy Magyarország a nyolcadik legnagyobb külföldi befektető Bulgáriában, egyben méltatta a szófiai kormány eredményeit az államadósság sikeres visszaszorításával kapcsolatban.

A felek egyetértettek abban is, hogy nélkülözhetetlen a két uniós ország versenyképességének erősítése. "Ha az Európai Unió erős, az azért van, mert a tagállamok gazdasága is erős a versenyképességnek köszönhetően" - mutatott rá Georgi Parvanov.

Magyarország továbbra is fontos befektetési célpontként tekint Bulgáriára - mondta Schmitt Pál a Bolgár Kereskedelmi és Iparkamarában. "A magyar befektetők jól kiismerik magukat a bolgár üzleti környezetben, ám örülnének egy még átláthatóbb közbeszerzési pályázati rendszernek és a korrupcióval szembeni hatékonyabb védelemnek. Ugyanezek a problémák természetesen Magyarországon is előfordulnak" - mondta a magyar köztársasági elnök.

Az eseményen részt vevő Georgi Parvanov hangsúlyozta a magyar befektetők szerepét, példaként említve az OTP csoport tulajdonában lévő DSK Bankot, amely tavaly az év pénzintézete lett Bulgáriában. Schmitt Pál örömét fejezte ki, hogy a DSK-OTP immáron hárommillió bolgár állampolgár, tehát a lakosság több mint 40 százalékának a bankszámláját vezeti.

A két államfő megbeszélésein Georgi Parvanov megköszönte Magyarországnak az európai integrációs folyamatban, illetve a NATO-tagság elérésében nyújtott segítséget. Parvanov köszönetét fejezte ki a Magyarországon élő bolgár kisebbség támogatásáért is.

Schmitt Pál szerdán érkezett felesége, Schmittné Makray Katalin és üzletemberek társaságában háromnapos hivatalos látogatásra Bulgáriába. A köztársasági elnököt csütörtökön katonai tiszteletadás mellett fogadta Georgi Parvanov a szófiai Alekszandar Nevszki téren. A magyar államfő ezt követően megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját.

Schmitt szófiai tartózkodásának második napján munkaebéden vett részt Cecka Cacsevával, a bolgár nemzetgyűlés elnökével, majd kíséretével ellátogatott az Alekszandar Nevszki templomhoz, ahol megtekintette az épület kriptáját.

Georgi Parvanov és felesége az este folyamán hivatalos vacsorát ad a magyar köztársasági elnöki pár tiszteletére.

A magyar államfő pénteken megtekinti a Nemzeti Történelmi Múzeumot, illetve ellátogat a Bojanai Templomhoz. Schmitt Pál hivatalos látogatásának utolsó napján előadást tart az Atlanti Klub által megrendezésre kerülő, Regionális kihívások - nemzeti megoldások elnevezésű konferencián.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyesülhet a Démász a Budapesti Erőművel

Vizsgálják a francia EDF két magyarországi cége, a Budapesti Erőmű és az EDF Démász egyesülésének lehetőségét. Tovább olvasom