Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Civilek a multinacionális cégek elleni bojkottra szólítanak fel

Budapest - Civilek egy csoportja arra szólítja fel a "tudatos magyar vásárlókat", bojkottálják azt a tizenhárom multinacionális céget, amelyek az Európai Unió brüsszeli központjához fordultak azzal, hogy diszkriminatívnak tartják a "különadó" megfizetését.
A pénteki keltezésű "bojkottfelhívást" Dabasi Tamás civil jogvédő, a petíció egyik aláírója vasárnap juttatta el az MTI-hez. A levélben felsorolt 34 kezdeményező között több ismert közéleti szereplő neve is megtalálható, közöttük Bogár László közgazdász, Czakó Gábor író, közíró, Csath Magdolna közgazdász, Gazsó Ferenc egyetemi tanár, Kondor Katalin újságíró, Pokol Béla egyetemi tanár, Pozsgay Imre egyetemi tanár és Zétényi Zsolt jogász.

"Teljes mértékben támogatjuk az Orbán-kormánynak azt a törekvését, hogy az extraprofit haszonra szert tett magyar és külhoni nagyvállalkozások fizessenek ,különadót, és ragaszkodunk a ,különadó, maradéktalan behajtásához" - olvasható a felhívásban.

A kezdeményezők arra ösztönzik a csatlakozni szándékozókat, hogy amennyiben lehetőségük van rá, bojkottálják a tizenhárom - osztrák, német, holland és francia - céget, de közülük legalább egyet zárjanak ki eddigi üzleti partnereik sorából, vagy csökkentsék minimálisra a vele való kapcsolatot. Ne vásároljanak tőlük, ne vegyék igénybe szolgáltatásaikat, ne tartsák náluk pénzüket.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. macs 2011. január 17. 20:24
  „achilleus,
  hogy mi diszkriminatív és mi nem diszkriminatív az szerintem nagyon egyértelmű. Vagyis, ha csak a cégek egy csoportját adóztatom meg, úgy hogy első körben azt mondom, csak 1-2 évre, aztán kiderül, hogy az nem 1-2 év, hanem több. Kereskedelmi céget árbevétel alapján adóztatom meg, miközben tudott, hogy a jövedelmük az árrésből adódik. Energiaszektorban lévő céget úgy, hogy az árakat az állam szabja meg és a cégnek meg kell vennie az áramot/gázt, vagyis itt is az árrés marad a cégeknél.
  Addig csűröm-csavarom a szabályt, hogy pl. az OTP-t, a Járai féle biztosítót, COOP-t stb. a lehető kevésbbé érintse.
  Azokat a multikat, akikről mindenki tudja, hogy fél év alatt le tudja szerelni a gyárat, arra nem vetünk ki adót. Ez valahol nem korrekt.”
 • 60. achilleus 2011. január 17. 19:48
  „58. hozzászólás macs 2011.01.17. 19:35

  "AZT A TIZENHÁROM multinacionális céget, amelyek az Európai Unió brüsszeli központjához fordultak azzal, hogy diszkriminatívnak tartják a "különadó" megfizetését."

  "KÖZÜLÜK LEGALÁBB EGYET zárjanak ki eddigi üzleti partnereik sorából, vagy csökkentsék minimálisra a vele való kapcsolatot."”
 • 59. CCM 2011. január 17. 19:47
  „%7-es ! Akkor 1844-et irtak most pedig 2011-et ! A mai elv : Szabad személy és arúforgalom az EU és schengeni övezetben !”
 • 58. macs 2011. január 17. 19:35
  „"Baumax, Spar, Rewe Csoport, Deutsche Telekom AG;
  Bank-szektor: Allianz Csoport, Aegon Group, Axa Biztosító, Ing Bank.
  Energia-szektor:OMW, E-ON AG, RWE AG, EnBW Energie, Cez Csoport."
  Hát ez érdekes!
  Akkor most mindenki, akinek 30-cal kezdődik a mobilszáma, akinek Telecomos internete, kábel TV-je van,
  az sürgősen váltson szolgáltatót.
  Akkor mindenki nézze meg a kocsija biztosítását és sürgősen keressen másikat! Vagy már nem lehet?
  Sokan nagyon ellene vannak a multiknak, akkor szálljanak ki az autóikból is, hiszen a legtöbb hazai autótulajdonos nagy multik által gyártott kocsikkal jár. Sőt át lehet térni a gyaloglásra és a kerékpározásra is, hiszen a buszok nagy részét is multik gyártják.
  A villanyórát, gázórát is le lehet kapcsolni, hiszen nálunk az EDF Démász és a Dégáz szolgáltat.
  Sőt mindenki aki, az Audinál, az Opelnál, és majdan a Mercedesnél dolgozik/fog dolgozni, az is bojkottálja a multikat!
  A multi az nem egyenlő a kereskedelemmel.”
 • 57. achilleus 2011. január 17. 18:52
  „Azoknak az itt be-beszóloknak a kedvéért, akik idiótázzák a kezdeményezőket:

  "A Védegylet a magyarországi ipar védelmére 1844-ben létrehozott egyesület. 1844 októberében az országgyűlési alsótábla üléstermében - megyei (Tolna, Zala, Veszprém) előzmények után - létrehozták a Védegyletet, melynek elnökévé Batthyány Kázmért, alelnökévé Teleki Lászlót választották. Az igazgató Kossuth Lajos lett.

  Az egyesület kötelezővé tette tagjaira nézve, hogy mindazon szükségleteket, melyeket a hazai termelés, gyáripar- és mesterségek termékeiből fedezni lehet, mindaddig, mig ezek kaphatók, csak ezekből és csak ezekkel fogják fedezni. A Pesten szervezett központi egyesület mellett azzal szerves összefüggésben lévő vidéki fiókegyesületeket is alapítottak. Első közgyűlése 1845. november 17-én volt Pest megye dísztermében, 138 vidéki fiókegylet részvéte mellett. Az egyesület hatása alatt igen sok tekintélyes ipartelep létesült Magyarországon - az akkori feljegyzések szerint 95 csak 1845-ben. Még nagyobb volt az eredmény 1846-ban, Kossuth Lajos aktív tevékenysége következtében, aminek elismeréséül a Védegylet Teleki László indítványára őt az egyesület tiszteletbeli elnökévé választotta. A Védegylet hatása alatt alakult 1 millió pengő forint alaptőkével egy gyáralapító részvénytársaság, melynek alakuló közgyülésén, 1845. április 13-án, Deák Ferenc mondott nagy lelkesedést keltő beszédet."”
 • 56. Lehiggadt 2011. január 17. 16:51
  „Éppen most hallottam a híradóban:
  Romániában felszólítottak a MOL bojkottjára IS...
  Drága kis bogaram (Bogár László), drága kis echo-tv-s, korábban véresszájú kommunista mŰsÖrvezetőnő, "el " Kondor "Pasa" Katalin... Hajrá Magyarország...
  Most azért panaszkodnak ezek az emberek, mert az ellenzék panaszkodik?
  És 2002 és 2010 között ki szaladgált Brüsszelbe panaszkodni?
  Még annyi, hogy nem értem, hogy az ilyen "sztár"-közgaszdászok, mint Bogár László vagy a druszája, Csaba László, ha olyan rendkívül értenek a gazdasághoz, akkor ők miért nem milliárdosok?”
 • 55. deszkás 2011. január 17. 16:10
  „Melyik városban van 8 Tesco ?”
 • 54. zoolii 2011. január 17. 09:19
  „Amíg sok embernek az a problémája, hogy hónap végefelé mi a fenéből ad enni a gyerekeinek, addig ne hadolváljon itt senki nekem, hogy hova járjak vásárolni!”
 • 53. Pandora 2011. január 17. 08:21
  „zsivány banda mindegyik.
  nem kell őket sajnálni!”
 • 52. Besenyő_Pistabácsi 2011. január 17. 07:36
  „47. Ott a pont!”
 • 51. Nostradamus 2011. január 17. 06:52
  „Nálunk a kisboltos is a Tescóban vásárol be, aztán eladja drágábban. Akkor miért tőle vegyem? Szép ez az öntudat, csak pénz is kellene hozzá.”
 • 50. Zsoltee0716 2011. január 17. 06:07
  „Csak nem válságadónak kellett volna be nyögni. Azt akkor másképp lenne.Így <moderálva> mi csak "egy kuka vagyunk" szemetet hoznak ide, de abból csinálnak pénzt. Értsd nem minden termékre, de azért az már még is extra, hogy egy városban van vagy 8db Tesco.”
 • 49. mitudomain 2011. január 17. 00:35
  „"Civilek" narancssárga pólóban mi?”
 • 48. azigazitrebitsch 2011. január 16. 22:34
  „Az ilyen bojkott + hasonló nagy magyarkodásokról,mindig az elefánt és az egér megy a hídon vicc jut az eszembe.
  Ugye milyen jót dübörgünk, szól az egér az elefánthoz:-))”
 • 47. jozko 2011. január 16. 22:28
  „Korrektül szabályozott piacgazdaság legyen a cél, kiszámítható feltételekkel.
  Ami ebbe belefér, hadd szóljon!

  A bojkott - szerintem - nem fér bele.
  Üres hőzöngés.
  Szabályozni nem így kell!”
 • 46. CCM 2011. január 16. 22:14
  „Ami az érdekes az az ,hogy pl. Austriaban az egész sopron és környéke ott van tankolni ,OMV az üzemanyag elláto, a bevásárlo központoknál csak ugy hemzsegnek a magyarok keresvén az akciós "alacsny minöségü árut "meg ne is beszéljünk hogy hányan dolgoznak ,keresik meg a betevöre a pénzt ! Na ez ellen miért nem bojkotálnak ! Maradjanak Mo-on a Viktor 300000 uj munkahelyet igert hamarosan !
  A magyar kormányok mindegyike eddig es ezután is hason kuszva mentek a multinacionális cégek elé megigérve nekik füz-fát csak fektessenek be mert tuddták és tudják ,hogy Mo saját erejéböl kifolyólag nem versenyképes ! Szabad a piac ! Miért nincsenek nagy magyar cégek külföldön ! 2 van MOL es OTP ! Sok iskola ,ut stb. épult a multik pénzéböl !
  Az pedig legyen világos ha a multik kivonulnak Mo gazdaságilag halott !”
 • 45. niagara 2011. január 16. 22:11
  „Na ez a katasztrofális, hogy annyira függünk tőlük, hogy esélyünk sincs tiltakozni. Minden esetre én Sparban Baumaxban nem vásárolok, de a többi külföldi kiskereskedelmi üzletben sem.”
 • 44. H3N3 2011. január 16. 22:07
  „Deutsche Telekom AG? akkor lehet a t-mobilos kártyákat visszaadni :D
  inkább örülne a<moderálva> magyar, hogy van munkahelye”
 • 43. xene@freemail.hu 2011. január 16. 22:03
  „Közben megvan a nevük....lehet, hogy ez egy burkolt reklám a bojkottálók részéről :) ?

  Baumax, Spar, Rewe Csoport, Deutsche Telekom AG;
  Bank-szektor: Allianz Csoport, Aegon Group, Axa Biztosító, Ing Bank.
  Energia-szektor:OMW, E-ON AG, RWE AG, EnBW Energie, Cez Csoport.”
 • 42. xene@freemail.hu 2011. január 16. 21:59
  „Na jó, de melyik cégeket bojkottáljam, ha még a nevüket sem tudom :) ? A MOL multinak számít vagy az OTP? Mit jelent az egyáltalán, hogy multi (több országban van jelen?) ? Mert akkor már a hazai cégeket is bojkottálni kell! Sőt, a Pick Szeged vállalat elvileg, egy tv-műsorban volt róla szó, ciprusi off-shore cégként van bejegyezve!!!! Azokat a magyar cégeket ne bojkottáljuk, akik nem itthon adóznak :) ?

  Az ilyen kezdeményezéseket azért szeretem, mert kb. 0 értelme van. Mikor azt mondják, hogy vegyek magyar árut, s megnézem, hol gyártották a cuccot, a termék hátuljára legtöbbször az van írva, hogy EU!
  Ez ugye 27 országot jelent....mondjuk, ha úgy nézzük, az egész EU a hazánk, tehát a német dioxinos kaját is hazainek kell tekinteni :) .”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsapott szépségek: lelépett a pénzzel a szervező

Még a szponzor bugyiját is megpróbálta kicsalni az a szervező, aki alaposan átverte a… Tovább olvasom