Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Csitul a vihar, visszavonták a másodforú riasztást

Visszahúzódott a Balaton a medrébe, már csak Fonyódon kell szivattyúzni.
Visszahúzódott a Balaton a medrébe, már csak Fonyódon kell szivattyúzni

Az északi szél erőteljes csökkenésével visszahúzódott a Balaton a medrébe, péntek délután már csak Fonyódon volt szükség szivattyúzásra - tájékoztatott Bázelné Mihályka Szabina, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Csütörtökön még 790 ingatlant kellett védeni a víztől a Balaton partján, hat településen folyt védekezés, és közel tízezer homokzsákot építettek be az ideiglenes védművekbe.

Az északi szél péntekre veszített erősségéből. Ott, ahol nyúlgátakat emeltek az ingatlanok védelmére, már megnyithatták a gátakat. Csak Fonyódon kell továbbra is védekezni, itt két utcában is szivattyúkkal vezetik vissza a vizet a Balatonba a mélyebben fekvő területekről.

Több ezer bejelentés a biztosítóknál a viharkárok miatt

Több ezer kárbejelentés érkezett péntekig a biztosítótársaságokhoz az utóbbi napokban országszerte tomboló viharok miatt, a becsült kár 400 millió forint fölött van - közölték a biztosítók pénteken.

Négy, lakásbiztosításokkal is foglalkozó társaság juttatta el becslését az MTI-hez.

Az Aegon biztosító péntek reggelig 800 meteorológiai eredetű kárbejelentésről számolt be, ezekből 512 köthető viharkárhoz. Főleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Baranya megyékből érkeztek bejelentések, a becsült kárösszeg 68 millió forint.

A Generali biztosító május első felében 2200 időjárással összefüggő kárbejelentést kapott, amelyek becsült értéke meghaladja a 150 millió forintot.

A Groupama Garancia biztosító a május 5-e és 15-e közötti időszakra mintegy 8000 kárbejelentést regisztrált, amelyből pénteken 1117 futott be. A becsült teljes kárösszeg 285 millió forint, a legtöbben Budapestről és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jeleztek káreseményt. A legnagyobb számban, összesen 3005 esetben villámcsapással, 996 alkalommal vezetékes kárral, míg 834 alkalommal üvegtöréssel és repedéssel kapcsolatban érkeztek bejelentések - olvasható a cég közleményében.

A K&H biztosító a csütörtöki országos vihar és orkán erejű szél pusztítását követően, péntek délelőttig 200 kárbejelentést regisztrált, ezek értéke meghaladja a 10 millió forintot - ismertette a cég.

Vasárnapra feloszlik a viharos, csapadékos időjárást okozó ciklon

Szombaton és vasárnap még kialakulhat zápor, zivatar, de nagy területen jelentős csapadékra már nem kell számítani. A fokozatosan gyengülő ciklon vasárnapra elhagyja térségünket - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-vel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében másodfokú, Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a nap folyamán várható jelentős mennyiségű csapadék miatt.

Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna és Pest megyében, valamint a fővárosban felhőszakadás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken rövid idő alatt hullhat 25-30 millimétert is meghaladó csapadékmennyiség.

A viharos erősségű szél miatt péntekre Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Mindemellett a Balatonnál és a Velencei tónál is másodfokú viharjelzés érvényes, mivel magas és hosszú hullámok várhatók. Csónak és vitorlás nem közlekedhet.

A meteorológiai szolgálat közleményében azt írta: térségünk időjárását az elmúlt napokban meghatározó ciklon pénteken még több helyen okoz esőt, záport, északon, északkeleten és az ország középső tájain zivatart. A Dunántúlon pénteken összességében 20-30 milliméter, az Alpokalján és a Bakonyban 30-40 milliméter csapadék várható. Egy-egy zivatarhoz lokálisan felhőszakadás (20-30 milliméternél több csapadék) és átmenetileg viharos (60-70 kilométer/órás) széllökés társulhat.

Emellett a Dunántúl nyugati és középső részén a viharos (akár 85 kilométer/órás) szél péntek este fokozatosan mérséklődik, szombaton már csak erős (45-60 kilométer/órás) széllökésekre lehet számítani a Dunántúl északnyugati részén.

A Balatonnál a nyugati medencében továbbra is gyakran előfordulnak viharos széllökések, és eleinte még a keleti meg a középső medencében is előfordulnak viharos (60-70 kilométer/órás) széllökések, de a délután második felében a keleti medencében már jellemzően csak élénk, esetleg erős széllökések lehetnek. Késő délutántól a középső medencében nagyobbrészt erős széllökések várhatók. Péntek éjszaka mindenütt mérséklődik a légmozgás.

Szombaton a Dunántúl északnyugati térségét leszámítva több helyen lehetnek zivatarok, amelyeket lokálisan felhőszakadás, átmenetileg viharos széllökés, illetve egy-egy helyen kisebb méretű jég is kísérhet - írta a meteorológiai szolgálat.

OKF: éjszaka már nem volt rendkívüli esemény

A Balaton déli partján már nincs szükség megerősített védelemre, az áramszolgáltatást az érintett fogyasztói helyek háromnegyedén helyreállították, éjszaka nem történt rendkívüli esemény az időjárással összefüggésben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője péntek reggel az MTI-vel.

Hajdu Márton beszámolt arról, hogy az országon átvonuló vihar kezdete óta több mint 1800 esetben kellett beavatkoznia a tűzoltóknak, jellemzően a viharos erejű szél okozta kidöntött fák, leszakadt vezetékek, közúti, vasúti forgalmi akadály miatt. Emellett csaknem 200 lakóépületet és mintegy 60 közintézményt rongált meg a szél.

A medréből kilépő Balaton miatt csütörtökön meg kellett erősíteni a védekezést Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon, Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn. Az éjszaka már ahol lehetett, a felgyülemlett vizet visszajuttatták a tómederbe. Reggel már nem volt szükség megerősített védekezésre. Összesen mintegy 750 ingatlant veszélyeztetett a víz, csaknem 11 ezer homokzsákot építettek be.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy a Somogy megyei Szennán és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn tűzfalat döntött ki a szél, az előbbi településen kettő, az utóbbin 11 embernek kellett emiatt elhagynia az otthonát. Emellett Tiszavasváriban az iskola megrongálódott kéménye miatt veszélyes, Tornanádaskán pedig a 26 lakóépület életveszélyessé vált tetőszerkezete miatt továbbra sem költözhetnek vissza a lakók.

Hajdu Márton közlése szerint csütörtök este még 20 ezer fogyasztóhelyen szünetelt az áramszolgáltatás, ez a szám péntek hajnalra ötezerre csökkent, bár kisebb zavarok továbbra is előfordulhatnak az ország nyugati felén.

Az időjárással összefüggésben összesen öt útlezárás volt az ország nyugati részében: főként kidőlt fák miatt, de a Rába áradása miatt is volt lezárás Vas megyében.

Siófok és Fonyód között még péntek reggel sem közlekedhettek a vonatok.

Már sehol sincs másodfokú riasztás

Péntek hajnalban mindenhol visszavonta a viharos szél miatti másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ugyanakkor az ország nagy részén sok csapadékra figyelmeztetnek.

Az MTI-hez eljuttatott, péntek éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a nap folyamán Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében lehetnek még 70 kilométer/órát meghaladó széllökések. Emiatt ezeken a területeken elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az ország tizenhárom megyéjében és a fővárosban a várható jelentős eső, illetve felhőszakadás miatt van érvényben figyelmeztetés. Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mivel itt 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat. A nap folyamán ugyancsak sok esőre lehet számítani Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében is.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megyében, valamint a fővárosban felhőszakadás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken egy-egy intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt eshet le 25-30 milliméternél is több csapadék.

Az előrejelzés szerint pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 10 és 16, másutt 15 és 21 Celsius-fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé csökken a hőmérséklet.

Csütörtök


Két napra lezárják a 7-es főutat Balatonboglárnál

Csütörtök este 10 órától várhatóan két napra teljesen lezárja a 7-es főút egy kilométeres szakaszát Balatonboglárnál a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Pécsi Norbert Sándor, a szervezet kommunikációs osztályvezetője csütörtök esti, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 139-es és 140-es kilométerszelvények között található mintegy 150 platán közül 6-10 fa az orkán erejű széllökések nyomán balesetveszélyessé vált, ezért döntöttek a megyei katasztrófavédelemmel közösen az intézkedés elrendeléséről.

A lezárás a 7-es főút Szabadság utcai csomópontjától a Gaál Gaszton utcai csomópontig, kevesebb, mint egy kilométeren lesz érvényben. Az autósokat részben a Lengyeltóti-Balatonboglár összekötő útra, valamint önkormányzati utakra terelik.

Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az esős és szeles időjárás ellenére péntektől megnőhet a forgalom a Balaton környéki utakon.

Rendőrök járőröznek Tornanádaskán

Rendőrök vigyáznak a rendre a vihar sújtotta Tornanádaskán, ahol mintegy 130 embert kellett biztonságos helyre költöztetni - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodája csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a folyamatos rendőri jelenlétet az értékmegóvás és vagyonbiztonság indokolja.

Tornanádaskán az orkán erejű szél 27 családi házat rongált meg, amelyekből csaknem 130 embert kellett kiköltöztetni.

Áramszünetek Észak-Magyarországon

A viharos erősségű szél miatt Észak-Magyarországon, főleg a Bükk és Mátra térségében továbbra is előfordulnak a középfeszültségű elosztó hálózatban üzemzavarok - közölte az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt. csütörtökön.

Tájékoztatásuk szerint a hibákat kidőlt fák, vezetékszakadások okozzák. Egy-egy házat, utcát érintő áramkimaradás elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolcon és a környező településeken fordul elő.

A hibás szakaszokat a vihar elvonulásával a szolgáltató szakemberei folyamatosan javítják, azonban az eső, illetve az erdős részeken a felázott talaj is nehezíti a hibaelhárítást - közölte az Émász.

Bakondi: minden feltétel adott a védekezéshez

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen a rendkívüli időjárási viszonyok miatt kialakult helyzetben. Bakondi György csütörtök délutáni fonyódi sajtótájékoztatóján elmondta, a szokatlanul erős és tartós szélvihart pontosan előre jelezte a meteorológia.

A főigazgató hangsúlyozta: "biztosíthatok mindenkit, hogy a kormányzat percnyi pontossággal figyelemmel kíséri az eseményeket, és minden feltétel, eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen". Hozzátette, a szükséges anyagi feltételek: homokzsák, homok, szállítókapacitás, továbbá az "élőerő" is biztosított a védekezéshez.

Bakondi György ismertetése szerint másodfokú riasztás van érvényben 14 megye 91 járásában, és a jelentős csapadék miatt árvízvédelmi készültséget rendeltek el 198 kilométernyi szakaszon a Rábán, a Murán, a Hernádon, valamint a Sajón.

Országszerte pusztít az Yvette ciklon. Fotó: MTI (galéria)

Szerda óta a katasztrófavédelem szervezeti egységei 963 beavatkozást hajtottak végre, ezek zömére kidőlt fák, illetve a részben ezzel összefüggő épületkárok miatt volt szükség. Eddig országosan 104 lakóépületet és 20 középületet rongált meg a viharos erejű szél, néhány helyen - elsősorban Borsod megyében - a lakóknak el kellett hagyniuk otthonukat. Tornanádaskán 26 lakóépület sérült meg súlyosan, úgy hogy a tetőszerkezete, illetve a tűzfala beomlott. Eddig 111 embert kellett ideiglenesen elhelyezni.

Számos helyen áramszünet keletkezett, több térségben fennakadások keletkeztek a mobilszolgáltatásokban, mert 47 bázisállomás esett ki a viharos szél vagy az eső miatt.

A Balatonnál szerdán 130 kilométer/órát meghaladó erősségű szelet is mértek a Fonyódot érintő szélcsatornában. Csütörtökön a 110 kilométer/órás szél volt a jellemző, időnként erősebb széllökésekkel. Az üdülőrégió déli partjainál jelenleg 25 kilométer hosszan, hét településen - Siófok, Zamárdi, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyód, Balatonfenyves és Balatonmáriafürdő - zajlik védekezés a medréből kilépő, kicsapódó víz miatt. Összesen 750 ingatlan védelmét látják el, amelyek zöme üdülőház, vagy ideiglenesen lakott épület.

Bakondi György elmondta, hogy a vihar több vasútvonalon is fennakadásokat okozott. Budapest-Fonyód-Nagykanizsa, Balatonszentgyörgy-Keszthely vonalakon több órás késések alakultak ki, helyenként nem is közlekednek a vonatok, az utasokat kisegítő buszokkal szállították. Zárlat miatt nincs áram a felsővezetékekben Balatonszárszó, Fonyód, Nagykanizsa, Balatonszentgyörgy és Keszthely között. Ezek miatt a dél-balatoni vonatok gyakorlatilag nem közlekednek. A szerelvények az állomásokon várakoznak, utasok nincsenek rajtuk. Ahol lehetséges, dízelmozdonyos vontatásra állnak át.

Füzesabony és Poroszló között, Egerfarmosnál fa dőlt a sínekre, a Rába áradása miatt több szakaszon is elöntötte a víz az utakat, így ott sem közlekednek a vonatok.

A főigazgató tájékoztatása szerint pillanatnyilag több mint 15 ezer fogyasztónál nincs áram, a szakemberek "jól szervezett rendszerben" dolgoznak a helyreállításon.

Juhász Tibor, Somogy megyei kormánymegbízott elmondta, hogy a szél ereje péntekre csökkenhet, de még jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. A pontos előrejelzéseknek köszönhetően a katasztrófavédelemi szakemberek, civil szervezetek, és önkéntesek erre a viharra is előre fel tudtak készülni, és megtették a szükséges lépéseket a károk minimalizálásáért.

A sajtótájékoztatón elhangzott információk szerint a Balaton vízállása 128 centiméter volt csütörtökön, a Sió-zsilipen növelték a vízeresztés intenzitását. A dél-balatoni településeken bevetettek 10 nagyteljesítményű szivattyút is, a kicsapódott víz Balatonba való visszaszivattyúzásához. Az üdülőövezetben jelenleg 250 ember védekezik a vízkár ellen. Ezen túlmenően bevetették az OKF oktatási központjának tiszthelyettes hallgatóit is, ami 45 fős erősítést jelent. Jelenleg Fonyódon a legintenzívebb a védekezés. Közel 10 ezer homokszákot helyeztek eddig ki, ami csütörtök estig várhatóan 20 ezerre emelkedik. A katasztrófavédők bíznak abban, hogy sikerül megelőzni a jelentős épületkárokat.

Ledőlt egy családi ház tűzfala Letenyén

A viharos szél miatt ledőlt egy családi ház tűzfala Letenyén, a ház lakóját a szomszédoknál helyezték el - közölte csütörtökön a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A családi ház tűzfala egészen a tető szintjéig leborult. A letenyei önkéntes tűzoltók a tetőszerkezetet megerősítették, hogy a szél további károkat ne okozzon. Senki nem sérült meg, a ház lakójának elhelyezéséről a szomszédok gondoskodtak.

Lezárták a 8-as főutat Csákánydoroszlónál

Veszélyesen bedőlt egy harminc méteres fa a 8-as főút fölé a Vas megyei Csákánydoroszlónál, a vasútállomás közelében, emiatt ezen a szakaszon lezárták az utat - közölte honlapján csütörtökön a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A tájékoztatás szerint a veszélyes helyzet megszüntetésén teljes útlezárás mellett dolgoznak a körmendi hivatásos tűzoltók.

Magyar Csaba tűzoltó alezredes, a megyei igazgatóság hivatalvezetője közölte: Vas megyében a tűzoltókat csütörtökön eddig több mint ötvenszer riasztották, zömmel kidőlt fák miatt, de az orkán erejű szél megbontott tetőket is, amelyekről a tűzoltóknak kellett eltávolítani a lelógó, veszélyessé vált részeket.

Hozzáfűzte: Lukácsházán például a helyi vegyesbolt tetejét rongálta meg a szél, itt 25 négyzetméteren kellett a palát rögzíteni, és az épület veszélyessé vált tűzfalát is megtámasztották a nemescsói és kőszegdoroszlói önkéntes tűzoltók.

Békéscsabán helyreállt az áramszolgáltatás

Békéscsaba valamennyi városrészében helyreállt az áramszolgáltatás csütörtök délutánra - közölte az EDF Démász dél-alföldi villamosenergia-szolgáltató cég.

A szerda este óta tartó viharos szél kisebb üzemzavarokat okozott a szolgáltatásban, több helyen fák dőltek a villanyvezetékekre. A cég közleménye szerint csütörtökön Békéscsabán a Lencsési lakótelep mögötti magánházas lakóövezetben két elöregedett nyárfa dőlt a vezetékre. A katasztrófavédelem úgy döntött, hogy ki kell vágni a fákat, ezért kérte a hálózat átmeneti feszültségmentesítését.

Ugyancsak letört ágak okoztak gondot a középfeszültségű hálózaton Békéscsabán: félezer fogyasztónál átmenetileg szünetelt az áramszolgáltatás, de a hibát azóta már elhárították - áll a közleményben.

Országszerte pusztít az Yvette ciklon. Fotó: MTI (galéria)

Eddig tizenkét kidőlt fa miatt riasztották a tűzoltókat Budapesten

Az elmúlt 24 órában többségében kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat Budapesten - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön.

Kisdi Máté ismertetése szerint tizenkét esetben kidőlt fák miatt riasztották a szakembereket, két másik esetben pedig épületek tetőszerkezetét bontotta meg a szél. A III. kerületi Vihar utcában a bádoglemez lógott, egy VIII. kerületi épület tetején pedig cserepek lazultak meg.

A II. kerületben egy tíz méter magas fa dőlt kerítésre, telefonvezetékre és egy autóra. A X. kerületi Maglódi úton szintén egy magas fa veszélyeztette a járókelőket, a IV. kerületben pedig egy tizenöt méter magas fa dőlt meg veszélyesen - közölte a szóvivő.

Bakondi: 14 megye 91 járásában van másodfokú riasztás

Másodfokú riasztás van érvényben 14 megye 91 járásában, és a jelentős csapadék miatt árvízvédelmi készültséget rendeltek el 198 kilométernyi szakaszon a Rábán, a Murán, a Hernádon, valamint a Sajón - közölte az országos katasztrófavédelmi főigazgató csütörtök délutáni fonyódi sajtótájékoztatóján.

Bakondi György a viharos időjárás okozta károkról, illetve a helyzet kezeléséről beszélt, kiemelve, hogy a szokatlanul erős és tartós szélvihart pontosan előre jelezte a meteorológia.

Szerda óta a katasztrófavédelem szervezeti egységei 963 beavatkozást hajtottak végre, ezek zömére kidőlt fák, illetve a részben ezzel összefüggő épületkárok miatt volt szükség. Eddig országosan 104 lakóépületet és 20 középületet rongált meg a viharos erejű szél, néhány helyen a lakóknak el kellett hagyniuk otthonukat.

Kidőlt fák Győr-Moson-Sopron megyében

A viharos időjárás miatt sok helyen riasztották a tűzoltókat kidőlt fák miatt csütörtökön Győr-Moson-Sopronban - tájékoztatott a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

Ruskáné Takács Anita elmondta: Győrben egy étteremre dőlt egy húszméteres gesztenyefa, Csornán, Kapuváron és Bágyogszováton pedig utcára dőlt fa zavarta a forgalmat.

Sopronban egy óvoda, Fertődön egy családi ház tetejét bontotta meg a szél; egyik esetben sem sérült meg senki.

Országszerte pusztít az Yvette ciklon. Fotó: MTI (galéria)

Kidőlt fák okoztak áramkimaradásokat Békés megyében

Kisebb üzemzavarokat okozott a békés megyei áramszolgáltatásban a szerda este óta tartó viharos szél és esőzés, több helyen fák dőltek a villanyvezetékekre - közölte a dél-alföldi villamosenergia-szolgáltató csütörtökön.

Az EDF DÉMÁSZ közleménye szerint szerda este Battonyán egy vezetékre dőlt fa okozott rövidebb üzemzavart, amely 40 fogyasztót érintett. Mezőkovácsházán letört faágak estek a vezetékre, emiatt átmenetileg 573 lakásban nem volt áram.

Csütörtökön Békéscsabán a Lencsési lakótelep mögötti magánházas lakóövezetben a tartós esőzés miatt két elöregedett, 30 méter magas nyárfa dőlt a vezetékre. A vezeték nem szakadt el, de a balesetveszély miatt a katasztrófavédelem a fák kivágása mellett döntött és kérték a hálózat átmeneti feszültségmentesítését. A kikapcsolás több száz lakást érintett.

Ugyancsak Békéscsabán a szél miatt letört ágak okoznak gondot a középfeszültségű hálózaton, emiatt félezer fogyasztónál átmenetileg szünetel az áramszolgáltatás. A hibaelhárítás folyamatban van - közölte a villamosenergia-szolgáltató.

Rendkívüli intézkedések a dél-balatoni vasútvonalon

A dél-balatoni vasútvonalon kialakult időjárási helyzet miatt több rendkívüli intézkedést vezetett be a MÁV-Start - közölte a Mávinform csütörtök délután.

Közleményük szerint Budapestről Nagykanizsára és Nagykanizsáról Budapestre a kétóránként közlekedő gyorsvonatok indulási idejében biztosít eljutási lehetőséget a vasúttársaság. Budapest és Székesfehérvár között vonattal, Székesfehérvár és Nagykanizsa között azonban csak vonatpótló autóbuszokkal lehet utazni. A rendkívüli helyzetre tekintettel a Budapest-Déli pályaudvar-Nagykanizsa vonalon egyik irányban sem kell gyorsvonati pótjegyet váltani.

Felidézték: a dél-balatoni vasútvonalon több szakaszon kidőlt, vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. Aki teheti, ne is tervezzen most utazást a Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa vasútvonalon - kérték.

Szünetel még a vasúti közlekedés a kidőlt fák miatt Gyékényes és Somogyszob, továbbá Kaposvár és Kaposmérő között.

A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak a menetrendről és az aktuális helyzetről Mávdirekt 06-40 49-49-49-es helyi tarifával hívható telefonszámán, illetve a MÁV, a MÁV-Start vagy a vonatinfó weboldalán (www.mav.hu, www.mav-start.hu, vonatinfo.mav-start.hu).

A dél-balatoni vasútvonalon nincs közlekedés

A dél-balatoni vonalon szünetel a vasúti közlekedés, Székesfehérvárról egyelőre nem indítanak vonatokat abba az irányba - közölte a Mávinform csütörtök kora délután az MTI-vel.

Közleményük szerint a dél-balatoni vasútvonalon több szakaszon kidőlt, vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. A MÁV azt javasolja, aki teheti, a Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa-Murakeresztúr-Gyékényes vonalon ne tervezzen utazást.

Kifejtették: a legnagyobb gondot a dél-balatoni vasútvonalon okozza most a viharos erejű szél, több helyen zárlat van a felsővezetékben, kidőlt és veszélyesen megdőlt fák okoznak gondot, többek között Balatonboglárnál, Lepsénynél, Gyékényes és Murakeresztúr között, de a székesfehérvári elővárosi szakaszon is.

A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy indulás előtt hívják a Mávdirekt 06 40 49-49-49-es helyi tarifával hívható telefonszámát, tájékozódjanak a menetrendről és az aktuális helyzetről a MÁV, a MÁV-Start vagy a vonatinfó weboldalán (www.mav.hu, www.mav-start.hu, http://vonatinfo.mav-start.hu).

Országszerte pusztít az Yvette ciklon - az MTI felvételei.

A Mura már tetőzött, de újabb árhullámot várnak

Csütörtök hajnalban elsőfokú árvízvédelemi készültség mellett tetőzött a Mura Letenyénél, de a vízgyűjtőn hullott újabb csapadék miatt további áradásra lehet számítani - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság csütörtökön az MTI-t.

A Mura középső szakaszán indult második árhullám szerdán érte el Letenye térségét, majd csütörtök hajnalban 350 centiméternél érte el a legmagasabb vízszintet. Murakeresztúrnál már összeért a korábbi és a jelenlegi árhullám, itt csütörtökön éjszaka valószínű a tetőzés.

A folyón továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az előre jelzett csapadék hatására pénteken újra áradásra lehet számítani, ami miatt a hét végén várhatóak a védelmi fokozat feletti vízállások.

A Kis-Balatonnál három belvízvédelmi szakaszon továbbra is folyik a védekezés, 315 hektár mezőgazdasági terület áll víz alatt, de lakóházak nincsenek veszélyben. Elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, a vízügyi igazgatóság berendezései eddig közel 200 ezer köbméter vizet szivattyúztak át az elöntött területekről.

Száz embernek el kellett hagynia az otthonát Tornanádaskán

Több mint száz ember hagyta el ideiglenesen megsérült otthonát Tornanádaskán, ahol huszonhat családi ház rongálódott meg a viharban – tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Dojcsák Dávid közölte: három helyen a tűzfal repedt meg, a többi ingatlan tetejéről pedig levitte a cserepeket és a palát a szél.

Amíg a tűzoltók - a továbbra is erős szélben - a helyszínen dolgoznak, 36 felnőttnek és 75 gyereknek kellett elhagynia otthonát, őket a falu kultúrházában vagy rokonoknál helyezték el.

Miskolcon, a viharkárok helyszínére vonuló tűzoltók karamboloztak a Dózsa György út és a Vologda utca kereszteződésében - közölte a szóvivő. Az MTI úgy tudja, hogy a balesetnek van sérültje.

Békéscsabán villanyvezetékre dőltek fák, sok lakásban nincs áram

Villanyvezetékre dőltek fák az erős vihar miatt Békéscsabán, több mint ötszáz lakásban nincs áram - tájékoztatta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Nagy Szilvia elmondta: két fa dőlt villanyvezetékre. A békéscsabai hivatásos tűzoltók láncfűrésszel távolítják el a fát a vezetékekről, a szolgáltató a kárelhárítási munka idejére kapcsolta ki az áramot.

Fa dőlt a Budapest-Miskolc vasúti pályára Mezőkövesdnél

Fa dőlt a Budapest-Miskolc vasúti pályára Mezőkövesd és Mezőkeresztes között a viharos erejű szél miatt – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-nek.

Dojcsák Dávid közölte, a vonatok csak az egyik vasúti pályán közlekednek, késések várhatók. A forgalom alakulásáról a MÁV információs vonalain tájékozódhatnak az utasok.

Balatonfenyvesen több utcát elöntött a víz

Balatonfenyvesen a viharos erejű szél és a tó magas vízszintje miatt több utca víz alá került, önkéntes tűzoltók rakják a homokzsákokat, hogy a veszélyeztetett ingatlanokat megvédjék.

Az erős északi szélben a Balaton kilépett a medréből, Balatonfenyves sétánya, strandjai, parti játszóterei víz alatt állnak. Lombár Gábor polgármester beszámolója szerint 40-50 ingatlant már körbevett a víz, de homokzsákokkal eddig sikerült elkerülni, hogy az épületekbe is betörjön. A településen szőkedencsi önkéntes tűzoltók töltik és pakolják a homokzsákokat. Mindemellett a település egy részén nincs áram, mert a villanyvezetékre dőlt egy fa.

A polgármester arra számít, hogy a délutánra ígért jelentős mennyiségű eső tovább ronthat a helyzeten.

Somogyban több mint száz bejelentés érkezett, nagy erőkkel dolgoznak a tűzoltók

Somogyban több mint száz bejelentés érkezett a vihar kezdete óta a katasztrófavédelemhez, a tűzoltókat főként műszaki mentésekhez riasztják - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő csütörtök délelőtt az MTI-vel.

Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint a viharos erejű szél Siófokon az Erdei Ferenc utcában megbontotta egy ikerház tetejét, a Bajcsy-Zsilinszky utcában pedig egy 12 méter magas fa több ága leszakadt, amely a gyalogosforgalmat veszélyeztette. Marcaliban egy nyolc méter magas tuja dőlt az útra. Kaposváron, a Bajcsy-Zsilinszky utcában a gimnázium épületére dőlt rá egy fa, senki sem sérült meg. Kadarkúton egy leszakadt felsővezeték akadályozta a közlekedést, Szennán szintén egy villanyvezetékre dőlt rá egy fenyőfa, a kaposvári tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a vezeték nem sérült meg. Kadarkúton megbontotta a szél a speciális iskola tetőszerkezetét, a diákokat egy közeli középiskolában helyezték el ideiglenesen - sorolta a szóvivő.

Beszámolója szerint megfeszített erővel folyik a védekezés Fonyódon és Balatonfenyvesen. Utóbbi településen két utcában háromszáz homokzsákot helyeznek el az épületek megóvására. Balatonbogláron és Siófokon az önkormányzat dolgozói homokzsákokkal védik az épületeket, a hivatásos egységek pedig szivattyúzzák a vizet a lakóházak és nyaralók udvaráról.

Fák dőltek villanyvezetékekre Borsodban

Fákat döntött villanyvezetékekre a viharos szél Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén, az áramszolgáltatás rövid ideig szünetel, folyamatosan dolgoznak az üzemzavar elhárításán - közölte Irlanda Boglárka, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Zrt. igazgatósági megbízottja csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint főleg észak-borsodi településeken, Izsófalván és környékén okoz fennakadást az áramszolgáltatásban a viharos szél okozta kár.

Az Émász a meteorológiai előrejelzések alapján felkészült erre az időjárásra, a hibaelhárításban közreműködők létszámát megerősítette, ezért csak rövid ideig nincs áram az érintett községekben - tette hozzá Irlanda Boglárka.

Műszaki mentés miatt lezárták egy időre a kőröshegyi völgyhidat

Műszaki mentés miatt lezárták a kőröshegyi völgyhidat Nagykanizsa felé, a főváros felé a külső sávban halad a forgalom - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtök délelőtt az MTI-vel

Közleményük szerint a forgalomkorlátozást az M7-es autópálya 121-es és 122-es kilométerszelvényében egy nyerges vontatóról leesett konténer eltávolításának idejére rendelték el.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a hét óra előtt történt balesetben senki nem sérült meg.

A forgalom nem sokkal tíz óra előtt indulhatott meg újra.

Lakókocsira, utakra döntött fákat a szél Zalában

A szerda óta tomboló viharos szél miatt kidőlt fák telefonkábelt szakítottak el, utakat torlaszoltak el vagy a forgalmat veszélyeztették Zala megyében - közölte csütörtökön a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Csütörtök reggelig csaknem tucatnyi esetben kellett beavatkozniuk a zalai tűzoltóknak a viharos szél okozta fakidőlések miatt.

Galambokon egy lakókocsira döntött a szél egy fát, Bocföldén pedig a vasúti sínekre borult egy 20 méter magas fa. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Zalaegerszegen három utcában távolítottak el az utakról egy-egy megtermett fát a tűzoltók, de Zalaszentbalázson, Reszneken, Valkonyán és Magyarszombatfán is hasonló okból kérték a közbeavatkozásukat. Lentiben három helyen is több tíz méter magas, félig kidőlt fákat kellett kivágniuk, mert azok telefonkábelt szakítottak el, vagy veszélyeztették a villanyvezetéket és a közlekedőket.

Ötszáz ingatlant védenek a Balatonból kicsapódó hullámoktól

Mintegy ötszáz ingatlant védenek a kicsapódó hullámoktól a Balaton déli partján, a viharos erejű szél okozta károk miatt Somogy megyében több mint 80 esetben riasztották a tűzoltókat szerda délután óta - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő csütörtök reggel az MTI-vel.

Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint a Balaton teljes partszakaszán 490 ingatlant mintegy 11 ezer homokzsákkal védenek, két telepített, nagy teljesítményű, valamint két mobilszivattyú dolgozik folyamatosan. Hat településen - Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonfenyvesen - civilek, önkéntes tűzoltók, a vízügy szakemberei, az önkéntes mentőszervezetek tagjai és a hivatásos állomány vesz részt a védekezésben.

A szóvivő beszámolója szerint a hivatásos tűzoltó egységeket az esetek többségében kidőlt fák és leszakadt faágak eltávolításához riasztották. Öt esetben légvezetékek károsodtak, két esetben vasúti felsővezetéket szakított le a vihar, illetve egy-egy esetben a vasúti pályát, épületet és személyautót rongáltak meg a kidőlt fák.

Jelenleg a Dél-Dunántúlon 2847 fogyasztó van áramellátás nélkül. A hibák elhárításán a szakemberek folyamatosan dolgoznak, az időjárási körülmények miatt helyenként ismétlődő hibák lépnek fel - tudatta Bázelné Mihályka Szabina.

Somogy: kidőlt fák miatt késnek a vonatok

Somogy megyében több vasútvonalon is késnek a vonatok kidőlt fa, illetve felsővezetéki zárlat miatt - közölte a Mávinform csütörtök reggel az MTI-vel. A kora reggeli tájékoztatáshoz képest a reggeli órákban további dél-dunántúli szakaszokról közölte a vasúttársaság, hogy az időjárás miatt fennakadásokra kell számítani.

A Mávinform közlése szerint a Barcsról Pécsre közlekedő vonat kénytelen várakozni, miután Darány és Szigetvár között fa dőlt a sínekre.

A vasúti felsővezetékre borult fa eltávolításán dolgoznak szakemberek és tűzoltók Nagykanizsa közelében 2014. május 15-én.

A Dél-balatoni vasútvonalon Fonyód és Balatonszárszó között van zárlat a felsővezetékben, itt is várakoznak a vonatok.

A Mávinform a korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a Siófok-Kaposvár, a Pécs-Barcs-Gyékényes, illetve a Dombóvár-Kaposvár vasútvonalon kell késésekkel számolni.

Dombóvár és Kaposvár között hajnali 4 óra óta nincs feszültség a vasúti felsővezetékben, emiatt a villanymozdonnyal közlekedő vonatok nem tudnak útnak indulni a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon. Taszárnál leszakadt a felsővezeték, emiatt Baté és Taszár között a pálya el van zárva a vonatközlekedés elől. Egy ott maradt vonatot, amely Dombóvárról Nagykanizsáig közlekedik, dízelmozdony visz majd tovább, de a helyreállításig a MÁV-Start vonatpótló autóbuszokat rendelt.

A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vasútvonalon 30-40 perces késésekkel kell számolniuk a reggeli órákban útra kelőknek.

A hajnali órákban az első vonat a Kaposvár-Siófok közötti vonalon Tab és Kapoly között várakozott több mint egy órán át egy pályára dőlt fa miatt. Ugyancsak kora reggel a Pécs-Gyékényes vonalon közlekedő első vonat Barcs és Középrigóc között volt kénytelen vesztegelni, ott is kidőlt fa okozott gondot. Ezeken a helyszíneken már eltávolították a fákat, megindult a vonatközlekedés.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiégett egy melléképület és benne egy autó Zalában

Az épületből két gázpalackot hoztak ki a tűzoltók. Tovább olvasom