Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Folytatódik a nyomozás a vokányi emberölés ügyében

A nyomozás folytatását rendelte el a Pécsi Városi Bíróság a tíz éve elkövetett vokányi gyilkosság ügyében, miután az élettársa férjének megöléséért jogerősen elítélt volt rendőrtiszt terhelő vallomást tett párjára.
Hajdu István, a városi bíróság elnöke az MTI-nek azt mondta: az eljárás folytatására az ügyészség tett indítványt a bíróságnak az újonnan felmerült bizonyítékok alapján.

Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranyai főügyészség helyettes főügyésze megerősítette, az elítélt egy beadványban az élettársára tett terhelő vallomást, így a nő, - aki ellen már folyt eljárás e bűntettel kapcsolatban, de azt bizonyítékok hiányában megszüntették - újra gyanúsított lehet. Hozzátette: azt, hogy az élettársnak mi lehetett a szerepe a cselekményben, a nyomozás hivatott kideríteni.

Az MTI arra a kérdésre, hogy mi motiválhatta a gyilkost, hogy elítélése után három évvel valljon élettársa ellen, nem kapott választ. Más forrásból úgy értesült, hogy ezt a kapcsolatukban bekövetkezett változás eredményezhette.

Rozsi Attilát, a pécsi rendőrkapitányság volt kiemelt főnyomozóját három évvel ezelőtt előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölésben, továbbá fegyverrel és lőszerrel való visszaélésben mondta ki bűnösnek a Pécsi Ítélőtábla, és jogerősen 18 év fegyházbüntetéssel sújtotta.

A tényállás szerint Rozsi Attila még 1998-ban, a pécsi rendőrkapitányság kiemelt főnyomozójaként szerelmi, majd élettársi kapcsolatot létesített a kapitányságon dolgozó kolléganőjével.

Korábbi házasságaik felbontása, a válás elhúzódása miatt a párnak azonban anyagi problémái voltak. A vagyonjogi kérdések megoldását elsősorban a nő férje akadályozta. Ezt a rendőr őrnagy a férfi megölésével kívánta megoldani, ráadásul arra számított, hogy halálával új szerelme rendelkezik kiskorú gyermekeinek öröksége felett is.

Rozsi Attila bűnöző ismerősének beszélt arról, hogy felmerült benne a sértett megölésének gondolata. Egy fegyvergyűjtőtől még korábban vásárolt egy 22-es kaliberű hatástalanított, de visszaélesített lőfegyvert az ahhoz készített egyedi hangtompítóval és lézeres irányzékkal együtt. E mellé a gyilkossághoz régi autót is szerzett, arra hamis bosnyák rendszámot szerelt.

A rendőr 2000. február 6-án elutazott Vokányba, bement a férj házába, ahol a férfit dulakodást követően a pisztolyból leadott hét lövéssel megölte. A gyilkos fegyvert a helyszíntől hat kilométerre egy patakba dobta, ahol néhány nappal később helybéliek megtalálták.

A rendőrség az őrnagyot és élettársát néhány napon belül elfogta, és előzetes letartóztatásba helyezte, munkaviszonyukat megszüntette, ám a vádemeléshez nem találtak elég bizonyítékot, ezért később szabadon engedték őket.

Az ügy adatait az ORFK úgynevezett "döglött ügyek" osztálya később újraértékelte, és a férfi ellen javaslatot tett az ügyészségnek a vádemelésre. Bár a vádlott mindvégig tagadta bűnösségét, az első és a másodfokú bíróság is úgy ítélte meg: az ügy bizonyítékai olyan zárt logikai láncot alkotnak, melyek alapján egyértelmű, hogy a gyilkosságot a volt rendőrtiszt követte el. Az indoklás szerint csak neki volt indítéka. Ellenséges viszonyban volt a sértettel, fegyvert és régi autót vett hamis rendszámmal, terveiről beszélt bűnöző ismerősének, az emberölést követően pedig semmi, még az asztalon hagyott pénztárca sem tűnt el az áldozat otthonából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz - Több milliárdos a kár Borsodban

A kedden befejeződött elsődleges kárfelmérés szerint ötmilliárd forintnál jócskán többre tehető az a… Tovább olvasom