Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Hamar megyünk nyugdíjba, mégsem takarékoskodunk rá

A magyarok kétharmada a nyugdíjkorhatár elérése előtt vonul vissza a munkából, 80 százalékuk önként, és alig egyharmaduk takarékoskodik előre idősebb éveire.
Az európai átlag: idő előtt 50 százalék megy nyugdíjba, és 54 százalék az öngondoskodók aránya. Az adatok az AXA pénzügyi csoport megbízásából készült GfK-felmérésből származnak.

A 26 országra kitekintő kutatásból kiderül, hogy a magyarok többsége pesszimista a nyugdíjas évekkel kapcsolatban, inkább a szegénység, betegség és magány jut róla eszébe. Ráadásul az európai átlag kevesebb, mint fele, 39 százalék tervezi, hogy nyugdíjasként is dolgozik. Az is kitűnik a számokból, hogy a magyarok többsége nincs tisztában azzal, körülbelül mekkora nyugdíja lesz: 29 százalékuk van ezzel tisztában, a németeknél például 54 százalék.

A legszomorúbb szám az öngondoskodás hiányára utal a felmérésben. A magyarok 32 százaléka tesz félre, fektet be aktív éveiben. Az amerikaiak és a csehek 79 százaléka, de még a szlovákoknak is 62 százaléka. Nálunk rosszabbul csak a spanyolok állnak 30 százalékkal.

Ez nem túlságosan derűs jövőt vetít előre, mert az átlagosan 73 ezer forint nyugdíj felett a megélhetéshez szükségesnek ítélt 101 ezres összeghez még 28 ezer forint hiányzik Magyarországon, ami az arányokat tekintve a legrosszabb. Több országban egyenesen megtakarítani is képesek a nyugdíjasok.

Olvasóink írták

 • 17. matriné 2008. április 25. 09:02
  „Valóban, csak is úgy tudnánk takarékoskodni, ha mi is e rendszer példáját követnénk! A sorstársam 19 évvel ezelőtt ment nyugdíjállományba! Ugyan abból a munkakörből a kollégája nem mis oly régen! Mindegyiktől levonták a nyugdíjalapot. Egyforma volt a jogviszonyuk is a képzettségük és a ledolgozott éveik ms egyrorma volt! Az utóbb nyugdíjazottnak ép mégegyszer annyi a nyugdíja mint annak aki 19 éve nyugdíjaztak! Hova lett a különbözet? Sőt évek óta megrövidített nyugdíjat kap az öregebbik. Vajon miért van ez a diszkrimináció emberek közt? Az idős embereknek már nincs képviselete? Igaz akkor sem volt míg aktivan dolgozott. Mit is várjon az ember a mai kormánytól mint a megnyomoritást?”
 • 16. Cseter János 2008. április 25. 08:49
  „Dolgozz többet, fizess több járulékot! Akkor több lesz a nyugdíjad!Sokszor hangoztak el ezek a mondatok. Nincs az a pénz ami ne inflálódna és e melett a kormány gondoskodik az nállandó adó, díjazások emeléséről! Természetesen a nyugdíjasok fosztogatásáról! Tehát húsz évvel ezelőtt a szakma szerinti plafon kereset útán mint egy 75% volt a nyugdíj alap! Ma ugyan nezen szakma plafonkeresetre viszonyítva még a 50%.-át sem éri el a nyugdíj alap! Így hiába fizeti a mai aktív a "plafon" miatt levont járulékot, ha a nyugdíjasnak nem fizeti ki !A Tb. a jogos nyugdíjat, hanem a felét lopja! Mind ezt teheti, mert a kormánynak ez is egy jó jövödelem forrás a költségvetésbe! Ebben az országban a bűnözőket nem müldöziki e téren! Hisz a nyugdíjasokat kifosztani nem bűn egy Banánköztársaságban! A kukák meg úgysem mértenek hozzá!”
 • 15. pan.cser 2008. április 24. 21:35
  „Magyarnak egyfajta siker ha nyugdíjba megy, dicsekszik vele, majd nyavajog, hogy kevés, mindezt öt percen belül. Azt hogy nincsenek megtakarítások, betyár urainknak is köszönhetjük. Amíg tömegeket lehet választások előtt nyugdíjemeléssel hülyíteni addig ne várjunk öngondoskodást. Az öngondoskodás első lépése az, hogy mindenki tudja, hogyan áll a járadékok fizetésével, ehhez kellene mindenkinek egy számla. Ne a kormányoktól függjön ki mennyit kap, mert ha ettől függ akkor mindenki tesz a befizetésekre! Tehát első lépés, hogy el kell kezdeni a nyugdíjszámlák létrehozását, mondjuk a pályakezdőknél, Őket már így kellene indítani. A mostani nyugdíjasokkal már nincs mit tenni, marad ami van!”
 • 14. Kóala 2008. április 24. 21:15
  „Miva macesz keserű a kóbász? Törtéé vóna magadnak nagyobbat f@szkalap, csak azért csorog a nyálad mert neked és a 19 tesódnak nem jutott? Happy Hannukah...kamuka..:-P”
 • 13. Retesz Elek 2008. április 24. 21:06
  „Retesz Elek nem a nyálát veri Cseter úr, hanem eltöltött némi szolgálati időt mint körletfelügyelő és ha sajnálni kezdené az ebben a munkakörben ledolgozott idő milyenségét ugye nem baj,ha nem kivánom önnek annak a pár embernek a jelenlétét az ön életében akikkel napi szinten foglalkoztam...mindig is csodáltam mennyi esze sincs egyes embereknek”
 • 12. szögi 2008. április 24. 20:48
  „Aki közalkalmazottként, vagy köztisztviselőként havi 73 eFt- ért reszelgeti a körmét év/tized/eken át, és semmi mást nem akar csinálni, mert ez így hejj, de kényelmes, az meg is érdemli a minimálnyugdíjat, komolyan mondom!!! Dolgozzon mindenki jutalékrenszerben, adózzon annak arányában- egyféle darwinista szemléletmód legyen itt is!”
 • 11. maci52 2008. április 24. 20:46
  „Hogy-hogy előkerült az eddig befizetett összeg aránya a nyugdíjjal?A vizitdíjnál kedves elvtársak hiába mondtuk az eddig levont járulékot.Hiába,féltik a pártfunkcionáriusok az eddig összeharácsoltakat.”
 • 10. Cseter János 2008. április 24. 20:32
  „Szinte csodálatos mennyi esze van egyeseknek! Itt van pl. "miracle" és a "Retesz Elek! Tehát van egy bűnüldözés akiket a miniszterelnöki hivatal felügyel és vállalta az igazságszolgáltatást és ellenőrzését! Vajon "miracle" fordúlt már észrevételeivel e céghez? Vagy vannak bűnözők a "Retesz Elek" munkakörében a miracle ismerősei közűl? No ,és ha nincs akkor miért nincs? Nem csak a nyálat kell verni, hanem el kell intéztetni az intézni valót és meg is kell követelni az Illetékes elvtársaktól az ide illő munhkát! A nyugdíjasok felét már régóta fosztogatják gátlástalanúl és ez a kormány az oka! Azt és, akkior lopatnak meg bárkit ,amikor csak nekik tetszik! Eza Magyar Banánköztársaság!”
 • 9. Retesz Elek 2008. április 24. 19:10
  „Kedves pcsira, az lenne még a szép, ha egységes nyugdíj lenne... no nem barátocskám a fizu után befizetett járulék különbség igenis különböző nyugdíjjakról kell szóljon.Ha bárki azon irigykedik,hogy 40 évesen nyugdíjba megy mondjuk egy BV-s kívánom neked a 20 év szolgálati időt a Csillag börtönben mint, körletfelügyelő 1 óra után véresre fosnád a bokád az idegtől az tuti.Az megint kérdéses,ha rendvédelmi szerveknél eltöltött X év irodai vagy más himi-humi munka (?) után ugyanolyan korkedvezménnyel mehet el valaki nyugdíjba. Bár szidhatod a Fletót ,mégis az ő közreműködése folytán próbálják megreformálni ezt a rendszert ,megjegyzem sikertelenül.”
 • 8. nyugdíj? 2008. április 24. 18:13
  „Mennék én száz évesen is de ki a fene fogja eltürni,hogy még akkor is dolgozzak?Azt irtuk,hogy az átlag nyugdij 73000.-Ft
  Ebből fizzessük ki a rezsit.Na nem a közös ktsg és kész!Hanem mindent adjunk össze!A bérletek árával együtt.Viz,vill.gáz,tv,internet,tfn.,fűtés, közösköltséglakásbizt.,autobizt.,ujság gyereknek napközi,esetleg egy -két különóra,ha kell közl.bérlet,ESETLEG GYÓGYSZER ha beteg vagy,ha vásároltál valamit illik törleszteni.MIBŐL ÉLSZ ? A CSALÁDOD? Néha cipőt is kell cserélni vagy ruhát.Adjuk már össze csak ezeket a kiadásokat.Vajon mit egyek fenét vagy ő engem?A tisztálkodási és mosószereket még nem is emlitettem,mert ugye az is szükséges néha./ lakásfestés,fodrász meg szinház már ne is álmodjunk róla/.Aki ezek után ebből a 73-ból még tud takarékoskodni fejet hajtok előtte.Ha nem szeretne dolgozni a magyar nem menne külföldre,mert nem a lábát lógatja ott sem az biztos---------de nem ennyiért.Olyan ez mint halottnak a jó reggelt.Igen ez a szomorú valóság,de mi történik azokkal akiknek ennyi sincs a tarsolyban?Erre tessék választ adni !”
 • 7. nyögdijas 2008. április 24. 17:46
  „Takarékoskodom,rendben.A hatékonyabb kemoterápiát megvonták tőlem,mert elmúltam hetven./szóval dögöljek meg/, jobb szeretetotthonba sem mehetek,mert a havi díj háromszorosa a nyugdíjjamnak. A temetés meg lassan annyiba kerül,mint egy garázs.Vegetálunk,így is feléljük a tartalékunkat.Ha egyikünk meghal a másik éhenhal vagy elárverezik.Mennyit kellene spórólnunk,hogy öregségünkre ne szoruljunk senkire?”
 • 6. pcsira60 2008. április 24. 17:21
  „Miből tudnánk takarékoskodni? Mondja meg valaki PL :gyurcsány Ő tud takarékoskodni az ellopott pénzünkből.Meg a rendőtök és volt katonák akik 40 évesen nyugdijba mennek és nem kevés pénzel. Olyan törvény kellene,hogy rendőrök és volt katonák ők is 65 évesen mejenek nyugdijba. Vagy ha ekmennek biztonsági őrnek vonják meg a nyugdijjat tőlük, vagy nem engedné,hogy mások elöl elvegyék a melót. Aki nyugdijjas fizessék meg,hogy ne kényszerüljön nyugdijj atán dolgozni menjen.Mindenkinek legyen egységes nyugdijja Nem szabadna,hogy az eggyik PL 200.000 ft nyugdijj a másik peddid csak 50.000ft nyugdijja van”
 • 5. miracle 2008. április 24. 15:19
  „Lentiek feltételezem nem igazak azokra, akik csalással, kierőszakolt korkedvezménnyel, ilyen-olyan trükközéssel mentek nyugdíjba. Ez a 66% ugyanis túl sok. Ha ilyen rossz a helyzet minek is menekülnek tömegesen rokkantnyugdíjba stb?. Egyszerű: a magyar nem szeret dolgozni, a nyugdíj meg nem annyival kevesebb (10-50%), amennyivel kevesebbet (100%) kell dolgozni. Persze ez senkit sem akadályoz abban, hogy aztán tovább panaszkodjon.
  Ja, meg hát ugye a zsebbefizetések, összekacsintás a munkáltatóval, aztán meg siránkozás, hogy nincs v. milyen kevés a nyugdíj.”
 • 4. 49. 2008. április 24. 15:04
  „A lakosság nagy része csak akkor tud félretenni a napi megélhetés mellett, ha a munkahelyén kap hozzá támogatást.
  Vannak olyan munkáltatók, ahol az önkéntes magánnyugdíjpénztár fizetésével segítenek takarékoskodni, így a munkavállalónak nyugdíjas korára lesz megtakarítása, de ez még nem jellemző nálunk.”
 • 3. No.6-Sy 2008. április 24. 14:38
  „A legtöbb ember úgy van vele, hogy nyugdíj után már nincs miért, nincs élet és különben is...és tényleg: miből tudnának takarékoskodni? MInimálbérből? Adósságokból?
  És hogyan, ha soha nem tanulták és hatvanon túl már képtelenek változni (sokan már 25-ön túl sem tudnak)?

  Nem egy embert ismertem , akit midőn nyugdíjaztak, a következő hónapban - miután már nem volt, ami éltesse (mert a munkába menekültek egész életükben minden más probléma elől), egyszerűen meghaltak.
  Aztán van egy csomó ember, aki úgy gondolkodik (mert úgy nevelték), hogy majd öregkorában eltartja a gyereke - hiszen azért csinálta annak idején! Minek neki takarékoskodni, hiszen lesz, aki eltartja.

  Azért látni kéne azt is, hogy mi nem vagyunk a Nyugat szintjén - anyagilag sem. Talán idővel.”
 • 2. colomano 2008. április 24. 14:28
  „http://index.hu/gazdasag/magyar/kiadas080423/”
 • 1. Szikra 2008. április 24. 14:26
  „Igen, takarékoskodnék én, ha lenne miből!!
  Hónapról hónapra élünk, félretenni már nincs mit, pedig nem élünk "nagy lábon".
  Még azt sem tudom, hogy a gyerekem továbbtanulását miből finanszírozom, ha eljut odáig, mivel az is plusz kiadás a mostani kiadásokhoz képest.
  Talán ha kormányunk nem róna ránk ennyi adót, lehetne félretenni a nyugdíjas évekre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra sincs egyezség a MÁV és a szakszervezet között

Továbbra sincs egyezség a MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) között. A… Tovább olvasom