Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Hat nap alatt 10 ezren látták a Capa kiállítást

Szerda délben köszöntötték a "Robert Capa ELŐ/KÉP - betekintés a magyar Capa gyűjteménybe" című kiállítás tízezredik látogatóját a Magyar Nemzeti Múzeumban - tájékoztatott Szél Felícia, az OKM sajtóreferense.
A budapesti kiállítóhely ingyenesen látogatható Capa tárlatán a közönség a világhírű magyar fotóművész leghíresebb 50 darabjával ismerkedhet meg. A kiállítást hétfőig nézhetik meg az érdeklődők a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Mint arról korábban hírt adtunk, a világhírű, magyar származású fotóművész Robert Capa hagyatékából egy több mint ezer darabos gyűjteményt vásárolt meg a Magyar Nemzeti Múzeum. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) 300 millió forintos támogatást nyújtott a gyűjtemény megvásárlásához, valamint az első magyarországi kiállítások megrendezéséhez.

Kétéves tárgyalássorozat zárult le tavaly ősszel, amikor a kulturális tárca megállapodott a Capa-hagyatékot gondozó New York-i International Center of Photography-val (ICP) a fotók hazahozataláról. A Magyar Nemzeti Múzeum csaknem ezer Capa képpel gazdagodott, köztük 50 darab vintage kópiával (azok a nagyítások, amiket maga a szerző készített el).

Robert Capa leghíresebb fotója, A Milicista halála is látható a kiállításon.
Robert Capa leghíresebb fotója, A milicista halála is látható a kiállításon.

A közönség először a Magyar Nemzeti Múzeumban ismerkedhet meg a huszadik század egyik legnagyobb fotográfusának képeivel. A Capa életművét bemutató első nagyszabású kiállítás július 2-án nyílik a Ludwig Múzeumban. Az október 16-ig látogatható tárlaton Robert Capa 200-220 fotóját állítják majd ki. Novembertől a Capa-gyűjtemény országjárásra indul, több mint 10 vidéki városban mutatkozik be a képekből összeállított vándorkiállítás.

Robert Capa 1913. október 22-én született Budapesten, Friedmann Endre Ernő néven. Első fényképezőgépét Kepes Györgytől kapta. 1933-ban Párizsban telepedett le, ahol ismeretséget kötött André Kertésszel. 1934-től szignálta képeit Robert Capaként. 1936-37-ben részt vett a spanyol polgárháborúban, és ekkor készítette el a világhírnevet meghozó A milicista halála című felvételét. Nevéhez fűződik mások mellett, az amerikai partraszállás megörökítése is. 1954-ben a Life magazin felkérésére Indokínába utazott, ahol egy akna okozta a halálát.

A fiatalabb Capa, Cornell (Friedmann Kornél) 1974-ben alapította meg a New York-i International Center of Photography (ICP) intézményét, testvére emlékére. Az ICP egyik fő feladata Robert Capa hagyatékának gondozása, de emellett fotóarchívumként, galériaként és fotóiskolaként is működik. A múzeum több mint ezer eredeti felvételt őriz a fotózás őskorától napjainkig.

Olvasóink írták

  • 1. bjela1980 2009. március 11. 18:42
    „Na ehhez bezzeg nem szóltok hozzá, mert fingotok nincs róla...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légipostán jött Indiából a hasis

Légipostán, lekváros műanyag flakonokban próbált hasisgyantát csempészni Magyarországra egy férfi a… Tovább olvasom