Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Hatmilliárd forint informatikai fejlesztésekre

Mintegy hatmilliárd forint értékben hirdet meg fejlesztési pályázatokat az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. A pályázatok beadási határideje: november 22.
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a mai rendkívüli kormányszóvivői tájékozatón elmondta, hogy a hatmilliárdos keretösszeget a korábbi informatikai kormánybiztosság 46 milliárdos programjából csoportosították át úgy, hogy az IKB akcióinak egy részét leállították vagy módosították, mert azt nem találták törvényesnek, illetve célszerűnek.
Az „eDemokrácia – önkormányzatok a világhálón” akciót az első jelentős lépésnek szánja a Medgyessy-kormány az elektronikus közigazgatás felé. Az önkormányzatok legfeljebb két számítógépre és egy nyomtatóra pályázhatnak, illetve legalább havi 40 órás Internet-csatlakozásra. Ennek a programnak a keretösszege 1,27 milliárd forint.
Az „eVilág – hazai kulturális javak a digitális világban” elnevezésű programcsomag célja a kormány szerint a „nemzeti kulturális értékek megörökítése, továbbá a határon túli magyarság kulturális támogatása, a nemzeti kisebbségek kultúramegőrzésének elősegítése az EU-integráció jegyében”. A digitális kultúra térnyerésének támogatására a kormány egymilliárd forintot különített el a pályázatban a levéltárak, a múzeumok, a közgyűjtemények és egyéb civil szervezetek számára.
Az „esély a felzárkózásra – közösségi hozzáférések” nevű akcióval a kormány célja az, hogy a 880 millió forint keretösszegű pályázat győztesei internetes „kistereket, kuckókat” alakítsanak ki. A célok közé tartozik még a „társadalmi versenyképesség javítása, az e-demokrácia kiteljesítése, a közösségi hozzáférések bővítése”. A pályázók ebben az esetben 3-10 számítógépet igényelhetnek.
Az „eGeneráció – informatika a gyermekekért” akció a gyermekotthonok, védőnők internethez és számítógéphez jutását részesíti előnyben, továbbá a kismama oktatási programcsomag fejlesztéséhez a gépi eszközök biztosítását. A pályázható keretösszeg ebben az esetben egymilliárd forint.
1,9 milliárdot szán a kormány az „információs műveltség térnyeréséért – eszköz és hozzáférés” elnevezésű akcióra, amelynek lényege a távoktatás szélesítése és az informatikai ismeretek átadása. Ebben az esetben pedagógusok, közgyűjteményi és közművelődési dolgozók juthatnak internethez és 1-5 számítógéphez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miniszteri vizit a győri Philipsnél

Kiss Péter munkaügyi miniszter pénteken a Philips győri gyárába látogatott. A vendégnek… Tovább olvasom