Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Idén eldőlhet, mi lesz a taszári repülőtérrel

A nyár végén, az ősz elején akarja kiírni a pályázatot Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a taszári volt katonai repülőtér hasznosítására - tudatta az NVT döntését közleményben pénteken.
Az ezt megelőző piacfelmérő felhívásra 30, többségében külföldi szakmai és pénzügyi befektető, illetve tanácsadó cég jelentkezett. A legtöbben közlekedési csomópontként, légifuvarozási repülőtérként és logisztikai központként hasznosítanák a területet.

A taszári Kapos bázisrepülőteret a 90-es években hagyta el a Magyar Honvédség, később a balkáni béketeremtésben és -fenntartásban kapott jelentős szerepet, amerikai kiszolgáló központként üzemelt. Az amerikaiak balkáni elvonulása után a repülőtér üres maradt, az eddigi kormányoknak és az önkormányzatnak nem sikerült befektetőt találni. Az NVT idén április végén írta ki piacfelmérő felhívását.

A május végi határidőig harminc, többségében külföldi érdeklődő regisztráltatta magát. Szakmai és pénzügyi befektetők mellett tanácsadó cégek is érdeklődtek, esetükben nem lehet tudni, kiket képviselnek - mondta el a Független Hírügynökségnek Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője.

A legvalószínűbb hasznosítási mód az, hogy repülőtér mellett vasúti és közúti keresztezőpontként működne Taszár, áruátrakó bázissá és logisztikai, ipari parkká fejlesztenék, tehát kereskedelmi, esetleg ipari termelési profillal is bővülne a repülőtér. A hatalmas ingatlanfejlesztés keretében egyebek közt alapos repüléstechnikai beruházásra is szükség lesz (légiirányító, leszállító berendezések és pályavilágítás újjáépítése). A majdani használó-hasznosító a tervek szerint a repülőtér tulajdonjogát is megszerzi.

Az NVT augusztus végén-szeptember elején tervezi kiírni a hasznosítási pályázatot, és azt szeretné, ha még idén győztest hirdethetnének - mondta Száraz Gábor. A szóvivő nem mert becslésbe bocsátkozni arról, mikor kezdődhet az új profilú használat. Mint mondta, jelentős eltérések is vannak az eddig jelzett fejlesztési tervek között.

Olvasóink írták

  • 2. egyszeru polgar 2008. június 29. 20:48
    „Valoban fajdalmas ez az eladasi dolog. Egyaltalan az a meglepo, hogy 18 ev utan meg mindig van mit eladnunk. A gyomrom forog mar, ha hasonlot hallok. Hogy lehet ezt ilyen gatlas nelkul csinalni?”
  • 1. matriné 2008. június 28. 08:31
    „Eladó az egész ország! Ha netán Oszama bin Laden akarná megvenni és kecskéket akarna legeltetni rajta az Afgán hegyi legelőiről idetelepítve, jó pénzért annak sem lenne akadálya. Radarokat csak a NATO épithet, Oszama viszont a kecsketenyésztéshez ért! A magyar nak pedig a gyarmatosító kell?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak a Balatonban

Egy ismeretlen férfi holttestét találták a Balatonban, Zánkán, az üdülő terület mögötti nádas víz… Tovább olvasom