Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Ilyen volt a budapesti ünnepi tűzijáték - galéria

Az augusztus 20-ai fővárosi tűzijátékra idén is több tízezren voltak kíváncsiak.
Ünnepi tűzijáték Budapesten. Fotó: MTI (galéria)


Korábban írtuk:

Az eddig beérkezett jelentések alapján az ünnepi tűzijátékot a terveknek megfelelően meg lehet tartani Budapesten - közölte a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) szerdán kora este.

Azt írták: a jelenlegi előrejelzések szerint a kilövés idején várható időjárás sem a biztonságos lebonyolítást, sem a látvány értékét nem fogja érdemben befolyásolni.

Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyében és Budapesten visszavonta a korábban a heves zivatar, illetve felhőszakadás veszélye miatt kiadott riasztásokat, figyelmeztetéseket. Az ország tizenhárom megyéjében azonban továbbra is elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

A HM NRH közleménye szerint a meteorológiai szolgálat operatív törzsbe delegált tagja a fővárosban szerda este várható időjárásról úgy tájékoztatott: a késő esti órákig (nagyjából este 10-11 óráig) nem valószínű csapadék, zivatar nem várható. Gyenge, mérsékelt (óránkénti 5-25 kilométeres), változó, jellemzően északias szélre lehet számítani.

A késő esti, éjféli óráktól nyugat felől megvastagszik a felhőzet, majd eső, zápor várható. Hajnalban, reggel zivatar is kialakulhat, átmenetileg megerősödő (óránkénti 45 kilométeresnél erősebb) széllel. Reggel zivatartól függetlenül is megélénkülhet a szél.

A HM NRH azt írta, már azok az uszályok is elfoglalták a Dunán a "kilövési helyüket", amelyekről este 9 órakor a pirotechnikai eszközöket indítják, lövik fel. Várhatóan este 8 órakor befejezik a három uszály lehorgonyzását a kilövési pontokon.

Az egyik uszály az Erzsébet híd és a Lánchíd között a Vigadó vonalában, kettő pedig a Lánchíd és a Margit híd között van. A negyedik "kilövési pontra", a Lánchídra már kedden telepítették a pirotechnikusok az eszközöket. Szerda délután pedig a hidat a teljes (gyalogos és autós) forgalom elől lezárták.

Kiemelték: az operatív törzs szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a rendezvények lebonyolítását, és a biztonságos végrehajtáshoz szükséges információkat folyamatosan kapják, azokat elemzik.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal azt közölte: az ünnepi rendezvénysorozat eddigi programjai rendben, a terveknek megfelelően lezajlottak. A zászlófelvonás, a tisztavatás, a kitüntetések átadása és az egész napos tömegrendezvények ideje alatt semmilyen rendkívüli esemény nem történt.

A közlemény szerint az államalapítás ünnepe alkalmából tartott programokon országszerte több százezren vettek részt, a budapesti tűzijátékra a szervezők a korábbi évekhez hasonlóan jelentős számú, több tízezer, akár százezernél is több látogatót várnak.

Kun Szabó István, a HM NRH-t felügyelő helyettes államtitkár keddi sajtótájékoztatóján közölte, a szervezők biztonsági szempontból is minden eshetőségre felkészültek, a biztosítási tervek kész vannak. Szükség esetén a tűzijátékot bármikor leállíthatják, és az idén - a korábbi évek gyakorlatával ellentétben - a rakpartokon nem kapcsolják le a közvilágítást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellobbant a szolidaritás tüze Debrecenben

A város ezzel a Külföldi Magyar Cserkészszövetség kezdeményezéséhez csatlakozott. Tovább olvasom