Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Katona Tamás: téves információkat közvetít az MNB FB jelentése

A hazai és nemzetközi közvélemény számára téves információt közvetít, és megnehezíti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tevékenységének reális megítélését az MNB Felügyelő Bizottságának (FB) az Országgyűlés számára készített éves jelentése a jegybank működéséről - olvasható abban a különvéleményben, amelyet Katona Tamás, a Felügyelő Bizottság MSZP által delegált tagja juttatott el szerdán az MTI-nek.
Az MNB FB kedden közölte, hogy több szempontból is kifogásolhatónak tartja a jegybank tavalyi gazdálkodását: a testület szerint nem megfelelő a gazdálkodás transzparenciája és az átláthatóságot segítő ellenőrzési munkát az MNB vezetése nem kellően támogatja.

Az MNB szerdai közleményében ugyanakkor úgy vélekedett: több, tényekkel alá nem támasztott, félrevezető megállapítást tartalmaz a jelentés, ezért levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnökét a valós tényekről és az MNB álláspontjáról.

Katona Tamás szerint a felügyelő bizottság véleménye figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy az MNB tavaly "összességében igen takarékos gazdálkodást folytatott, amit tükröz az is, hogy a működési költségeit a tavalyi év során 944 millió forinttal, azaz mintegy 7 százalékkal csökkentette".

Hangsúlyozza: az FB a bank vezetésétől munkájához minden szükséges írásbeli és szóbeli információt megkapott, amelyek lehetővé tették a tárgyalt kérdések érdemi vizsgálatát.

Az MNB bérgazdálkodásának értékelésénél Katona Tamás szerint nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy 2010-ben a működési költségeken belül a személyi kiadások 650 millió forinttal, azaz mintegy 8,5 százalékkal csökkentek. Hozzáfűzi: a jegybank valóban nem alkalmazza a közszférára vonatkozó 2 milliós jövedelemkorlátot, de a közszféra jövedelmeit szabályozó törvény az MNB-re nem vonatkozik. Az MNB a személyi költségekkel való gazdálkodásában a bértömeggel való takarékosságra helyezte a hangsúlyt és ennek csökkentésében számottevő eredményt ért el - olvasható a különvéleményben. Katona Tamás így nem látja igazolva azt az állítást, hogy az MNB bérpolitikája eltérne az általa viszonyítási alapul választott kereskedelmi bankok bérezésétől.

Kitér arra is, hogy az MNB kommunikációval kapcsolatos kiadásainak nagyságát célszerű a jegybank nemzetgazdaságban betöltött szerepéhez és a múltban folyatott kommunikációs tevékenységéhez viszonyítani. Ennek kapcsán megállapítható, hogy a kommunikációs költségek a 2007. évi 460 millió forintról 2010-ben 316 millió forintra csökkentek.

Katona Tamás szerint "a felügyelő bizottság szerepével és működésével összeegyeztethetetlen, hogy általánosságban esetleges gyanúk felmerüléséről tájékoztassa az Országgyűlést, különös tekintettel arra, hogy a felügyelő bizottság egyetlen esetben sem foglalt állást, illetve hozott határozatot arról, hogy egyes tagok által megfogalmazott gyanúsítások megalapozottak-e".

Az FB-tag szerint a felügyelő bizottságnak az MNB-ről szóló törvényben foglaltaknak megfelelően és a Magyar Állam, mint tulajdonos érdekében kell folytatnia tevékenységét, ebbe pedig nem tartozik bele nem kellően megalapozott állítások, feltételezések, "sőt gyanúsítások nyilvánosságra hozatala, ami nyilvánvaló károkat okozhat nemcsak az MNB-nek, de ezen túlmenően az ország reputációjának is" - áll a különvéleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek Ádánd polgármestere ellen

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és más bűncselekmény miatt vádat emelt a Kaposvári Városi… Tovább olvasom