Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Kevesebb a bűncselekmény a pécsi kulturális évadban

Az előzetes félelmeket eloszlatva nem nő, inkább csökken a bűncselekmények száma Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat ideje alatt.
Dakos József, Baranya rendőrfőkapitánya az MTI-nek szombaton azt mondta: a városban az év első hét hónapjában kevesebb volt az ismertté vált bűncselekmény, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A rendőr dandártábornok annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy rendőri vezetők korábban felvetették, az EKF nemcsak a kultúra kedvelői, hanem a bűnözők számára is "nagy piac" lehet, amelyen a zsebtolvajoktól a gépkocsifeltörőkön át a "fehérgalléros" bűnözőkig sokan megjelenhetnek. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, a felderítésre, valamint a hatóságok, a polgárőrség és a civil szervezetek együttműködésére.

Dakos József szerint a kedvező tendencia az alapos előkészületeknek, az állomány pozitív hozzáállásának és központi anyagi támogatásnak is köszönhető.

"A 2010-es rendőri feladatok ellátására, külföldi tapasztalatokat is felhasználva, százpontos intézkedési terv készült, a többletfeladatok ellátására pedig 80 millió forintot kaptunk a központi költségvetésből" - közölte. Hozzátette: a közterületen folyamatosan szolgálatban álló járőrpárok száma három év alatt négyről húszra emelkedett. A belvárosban, a Széchenyi téren kiemelt a rendőri jelenlét, és egy információs pont is működik a lakosság ügyeinek minél gyorsabb intézésére.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról szólt, hogy amíg a rendőrök Pécsett 2009-ben 12, addig 2010-ben 45 kiemelt rendezvény biztosítását látták el. "Idén eddig összesen 105 rendezvényen voltunk jelen, 325 munkatársunk segítette a programok lebonyolítását."

A rendőr őrnagy kitért arra is, hogy a helyi rendőrök nyelvi felkészültsége a legjobb az országban: 656-an képesek kommunikálni legalább egy idegen nyelven. Az elmúlt években szervezett nyelvi felkészítő kurzusoknak is köszönhetően a legtöbben angolul és németül beszélnek, de sokan tudnak horvátul is.

Olvasóink írták

 • 3. jozko 2010. augusztus 07. 23:04
  „Szerintem maga az elnevezés: kultúrális - sok bűnözőt eleve visszatart attól, hogy tiszteletét tegye ott!
  Kultúrális.....
  Bezzeg a vérbő sportversenyek, vásárok, csápolós bulik, piacok....ott van a lé...
  Ott nyomulnak a kurvák, zsebesek, markecolók,bicikli és autótolvajok, garázdák....
  Ha már lúd, legyen kövér....”
 • 2. odivrob 2010. augusztus 07. 21:39
  „mikor lett Zsobrákból őrnagy? Mikor utoljára, március végén beszéltem vele, még százados volt emlékeim szerint... változnak az idők.”
 • 1. dodó 2010. augusztus 07. 20:29
  „A szép és bölcs Draskovics et. alatt is mindennap csökkent a bűnözés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét közlekedik a komp Muhinál

Helyreállt a kompközlekedés a Sajón a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Muhi és Köröm között szombaton… Tovább olvasom