Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Londoni elemzők: valószínűtlen a magyar kohéziós támogatások felfüggesztése

Valószínűtlennek és az IMF/EU-finanszírozási csomaggal kapcsolatos uniós tárgyalási taktika részének tekintik londoni elemzők a Magyarország kohéziós támogatásának tényleges felfüggesztését.
Valószínűtlennek nevezték Magyarország kohéziós támogatásának tényleges felfüggesztését szerdai értékelésükben londoni felzárkózó térségi elemzők, akik szerint az intézkedés kilátásba helyezése inkább az IMF/EU-finanszírozási csomaggal kapcsolatos uniós tárgyalási taktika része.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport befektetők számára Londonban összeállított napi felzárkózó térségi áttekintéseinek szerdai kiadása felidézi, hogy "brüsszeli illetékesek szerint" a magyar kohéziós támogatások felfüggesztése 2013 januárjától lenne esedékes, egy évre, a túlzott magyar államháztartási deficit miatt.

A ház londoni elemzői közölték azonban, hogy véleményük szerint a támogatások folyósításának felfüggesztése "messze nem eldöntött tény", és e lépés tényleges megtétele Brüsszel részéről "továbbra is valószínűtlen".

A JP Morgan szakértőinek előrejelzése szerint Magyarországnak 2012 végéig lesz ideje arra, hogy további költségvetési intézkedések bejelentésével elejét vegye az uniós támogatások felfüggesztésének.

A cég londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy e költségvetési intézkedések az IMF/EU-finanszírozási megállapodás feltételrendszerében is szerepelnek majd.

A JP Morgan szerint az EU csak abban az esetben hagyná jóvá a Magyarországnak szóló finanszírozási megállapodást, ha a program olyan államháztartási hiánycélokat jelöl ki, amelyek alapján megszüntethető a Magyarország ellen folytatott túlzottdeficit-eljárás.

Mindezek alapján a JP Morgan londoni felzárkózó piaci közgazdászai úgy vélekedtek szerdai értékelésükben, hogy az EU a kohéziós támogatások felfüggesztésének fenyegetését eszközként fogja használni a finanszírozási csomagról szóló majdani hivatalos tárgyalásokon, de a szankciót végül nem fogja érvénybe léptetni.

A cég elemzői megjegyzik, hogy az EU most első ízben alkalmazná ezt az szankciót valamely tagország ellen.

A JP Morgan londoni szakértői közölték, hogy várakozásuk szerint májusra vagy júniusra állhat össze a Magyarországnak szánt IMF/EU-finanszírozási csomag.

Az IMF/EU-egyezmény létrejöttének időpontjáról ugyanakkor eltérő előrejelzések vannak forgalomban a londoni elemzői közösségben.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai nemrég Budapesten tettek tájékozódó látogatást, és erről összeállított minapi elemzésükben közölték: 75 százalék körüli esélyt látnak arra, hogy a megállapodás márciusban vagy áprilisban létrejön.

Egy másik nagy citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays Capital londoni szakértői szintén Budapesten jártak, és tárgyalásikról befektetőknek összeállított beszámolójukban "nehéz és elhúzódó" tárgyalássorozatot jósoltak, mivel véleményük szerint a kormány "jórészt elégedett" a hivatali ideje alatt eddig érvényesített gazdaságpolitikával, és "a lehető legkevesebb változtatásra" törekszik.

A Barclays Capital elemzői szerint ez azt jelentheti, hogy a felek esetleg csak több tárgyalási forduló után jutnak megegyezésre.

A cég londoni közgazdászai mindent egybevetve azzal számolnak, hogy a tárgyalások március második felében kezdődnek, és "május előtt nem fejeződnek be". A Barclays Capital elemzői szerint az IMF igazgatótanácsa várhatóan júniusban hoz végleges döntést a programról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszagolják a kutyák a tüdőrákot: majdnem 100 százalékos biztonsággal

A tüdőrák korai szakaszának kimutatására képeznek ki kutyákat egy gyömrői családi házban. Tovább olvasom