Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Megkezdődött a nagyszüret Tokaj-Hegyalján

Megkezdődött a nagyszüret Tokaj-Hegyalján, szombaton benépesültek a történelmi borvidék szőlőtáblái; a hegyközségi tanács elnöke 270-280 ezer mázsa termésre számít, a kilogrammonkénti felvásárlási ár minőségtől függően 45-70 forint.
A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke azt mondta az MTI-nek: a szokásosnál jóval hamarabb kezdődött meg a hagyományos hegyaljai szőlők, a furmint és a hárslevelű szüretje. Azért nem várnak tovább, mert a száraz idő miatt rohamosan csökken a szőlő létartalma.

Tokaj-hegyalján a szőlészek, borászok általában - éppen a szemek aszúsodása miatt - a lehető legtovább - ha lehetséges október utolsó napjaiig - kivárnak a szüret megkezdésével. Idén viszont nem vártak addig, mert már most valószínűsíthető, hogy lényegesen kevesebb lesz az aszú - amelynek felvásárlási áráról még nem tudott beszámolni Marcinkó Ferenc, mint mondta, ez "hétfőn dől el".

A térség legnagyobb felvásárlója, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház (TK) Zrt. a 19 cukorfok alatti szőlőért kilogrammonként 45 forintot, a 19-21 fok közöttiért 50-et, a 21-23 fok közöttiért 60-at, míg a 23 fok felettiért 70 forintot fizet a vele szerződésben álló termelőknek, akik december 15-ig megkapják pénzüket - mondta Marcinkó Ferenc.

Az aszúért két részletben fizet a TK, a vételár felét december 15-ig, másik felét pedig a jövő év március 30-ig utalják át a termelőknek. A társaság a borvidék legkorábban érő szőlőjéből, a sárga muskotályosból 10 ezer mázsát vásárolt fel, furmintból és hárslevelűből pedig 85-90 ezer mázsa átvételét tervezi a vele szerződésben álló mintegy kétezer termelőtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Szántó Gábor újságíró

Elhunyt Szántó Gábor író, újságíró és költő, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) volt sajtófőnöke… Tovább olvasom