Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Németh: Fico felmosta Bajnaival a padlót

Közös, 11 pontból álló nyilatkozatot írt alá Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtöki szécsényi találkozóján.
Közös, 11 pontból álló nyilatkozatot írt alá Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtöki szécsényi találkozóján. Ebben a többi között sajnálkozásukat fejezik Sólyom László államfő meghiúsult révkomáromi útjának körülményei miatt, valamint elfogadják az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának minden ajánlását a szlovák nyelvtörvény ügyében.

A kormányszóvivői honlapon nyilvánosságra hozott nyilatkozat szerint a két ország közös érdeke a politikai feszültség enyhítése. A dokumentum értelmében a két kormányfő rá kívánja irányítani minden felelős politikai párt figyelmét a társadalmi kockázatokra, továbbá felszólítja a két ország állampolgárait, hogy tanúsítsanak egymás iránt türelmet és megértést.

A felek deklarálták: tudatában vannak annak, hogy a kétoldalú kapcsolatoknak a kölcsönös bizalomra, átláthatóságra, a pragmatikus és építő jellegű kétoldalú párbeszédre kell épülniük. Jelezték: élni kívánnak az együttműködés minden rendelkezésre álló formájával és eszközével, beleértve a kormányfői szintű további kapcsolattartást is.

A két kormányfő – fenntartva eltérő véleményüket a kérdés jogi aspektusára vonatkozóan – sajnálkozását fejezte ki Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-ei, Révkomáromba tervezett látogatásának körülményei miatt. Hogy elkerüljék a jövőben a hasonló eseteket, felkérik szakértőiket, dolgozzanak ki közösen egy javaslatcsomagot.

Fico és Bajnai a sajtótájékoztatón. Fotó: Reuters
Fico és Bajnai a sajtótájékoztatón. Fotó: Reuters

Leszögezték azt is, hogy elfogadják az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának minden ajánlását a szlovák államnyelvtörvényének módosítására vonatkozóan. A szlovák fél megerősítette: együttműködik a főbiztos hivatalával az ajánlások megvalósításában.

Megerősítették a két köztársaság nemzetközi kötelezettségvállalását a Szlovákiában és Magyarországon élő nemzeti kisebbségek tagjai jogainak tiszteletben tartására és biztosítására.

Megállapodtak abban is, hogy határozott intézkedéseket tesznek a szélsőséges jelenségekkel és csoportokkal szemben, fellépnek az idegengyűlölet, az intolerancia, a sovinizmus és a nacionalizmus, az erőszak minden megjelenési formájával, valamint azok más országokba irányuló exportjával szemben.

"Minden jogi eszközt felhasználnak, hogy az országaikban élő polgáraikat megakadályozzák a gyűlölet, az idegengyűlölet, az intolerancia, a sértő nyelvezet és a diszkrimináció terjesztésében" - tartalmazza a dokumentum. Hozzátették: a két kormány mindent megtesz, hogy megakadályozza a szélsőséges erők térnyerését, különös tekintettel a betiltott vagy vádeljárás alatt álló félkatonai szervezetekre. A nyilatkozat szerint a felek megvizsgálják annak lehetőségét, hogy erre a célra közös rendőrségi munkacsoportot állítsanak fel két hónapon belül.

A miniszterelnökök aláhúzták a két ország közötti Jószomszédi Kapcsolatokról és Baráti Együttműködésről Szóló Szerződés végrehajtására létrehozott vegyesbizottságok újbóli összehívásának szükségességét, hogy feltárják a két kormány jövőbeli együttes ülésének lehetőségét, előfeltételeit és céljait.

Magyar Gárdások gyülekeztek a találkozó alatt. Fotó: Reuters
Magyar Gárdások gyülekeztek a találkozó alatt. Fotó: Reuters

A kormányfők döntése alapján felgyorsítják a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó kétoldalú vegyesbizottság keretében elvégzendő munkát. A vegyesbizottságot rendszeresen összehívják, üléseire a főbiztos hivatalának képviselőit is meghívják.

Megállapodtak arról is, hogy Magyar-Szlovák Együttműködési Tanács néven felállítanak egy független tanácsadó testületet, amelynek célja a két ország közötti együttműködés erősítése lesz. A tanács évente jelentést készít a kapcsolatok fejlődéséről, egyúttal javaslatokat fogalmaz meg a két ország közötti viszony javítására. Ez a szerv felügyeli a tervezett Magyar-Szlovák Együttműködési Alapot, amelynek feladata projektek, ösztöndíjak, diákcsereprogramok, a magyar-szlovák együttélést és együttműködést segítő kulturális, művészeti és sportesemények támogatása lesz.

A kormányfők megegyeztek abban is, hogy megbízzák külügyminisztereiket egy kibővített együttműködési csomag elkészítésével. A két hónapon belül elkészítendő csomag tartalmazza majd a Magyar-Szlovák Együttműködési Tanács és a Magyar-Szlovák Együttműködési Alap részleteit, a két ország energiabiztonságát érintő együttműködési projektek listáját, a közúti és vasúti összeköttetés fejlesztésének menetrendjét, a Duna és Ipoly folyókon tervezett új hidakról szóló keretmegállapodást, a határ menti régiókban a munkanélküliség csökkentésére irányuló közös intézkedéscsomagokat, az előkészítés alatt álló közös történelem tankönyv használatát és a közös történelmi kutatások folytatását, továbbá a mindkét állam számára kihívást jelentő roma integráció erősítésének együttműködési tervét.

A két kormányfő megegyezett abban is, hogy védnökséget vállalnak a két köztársaság között Párizsban, 1995. március 19-én aláírt, a Jószomszédi Kapcsolatokról és Baráti Együttműködésről Szóló Szerződés megkötése 15. évfordulójának méltó megemlékezésére.

Németh Zsolt: Fico felmosta Bajnaival a padlót

Kudarcnak nevezte a magyar és a szlovák miniszterelnök szécsényi találkozóját az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke csütörtökön Budapesten. Németh Zsolt szerint Robert Fico "felmosta a padlót" Bajnai Gordonnal

"Ez a találkozó mindenféleképpen kudarcnak minősíthető - jelentette ki.

A politikus azért tartja kudarcnak a megbeszélést, mert a miniszterelnökök által elfogadott dokumentumban nem szerepel Szlovákia bocsánatkérése Sólyom László államfő "kitiltásáért", valamint az sem, hogy Magyarország a további együttműködés feltételének tekinti a szlovák államnyelvtörvény módosítását.

A Fidesz a szöveget elemezni fogja, és pénteken fejti ki álláspontját részletesen a sajtó előtt - közölte az ellenzéki politikus.

KDNP: nem közös tévéshow-ra van szükség

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint nem közös tévéshow-ra van szükség, hanem a felvidéki magyarság anyanyelv-használatát korlátozó nyelvtörvényt kell visszavonni - reagált Rétvári Bence, a párt országgyűlési képviselője a magyar és a szlovák kormányfő szécsényi találkozójára az MTI-nek.

Rétvári Bence bírálta Bajnai Gordont, aki - mint mondta - nem állt ki egyértelműen Sólyom László mellett, csupán sajnálkozását fejezte ki.

Hozzátette: jól látható, hogy továbbra is a szlovák fél diktálja az ütemet a két ország kapcsolatában.

Az egész találkozó olyan hangvételű volt, mintha Magyarország tiltotta volna ki a szlovák államfőt, és mintha a magyar parlament fogadott volna el a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó törvényt. Mintha mindkét félnek egyenlő felelőssége lenne a viszony megromlásában, holott egyáltalán nincs így, a szlovák fél barátságtalan magatartása és lépései vezettek a mára kialakult helyzethez - fejtette ki a KDNP-s politikus.

Nem közös tévéshow-n kell megállapodni a leendő együttműködésről, hanem a nyelvtörvényt kell visszavonni Szlovákiában, a felvidéki magyarság számára csak ez a biztos - közölte Rétvári Bence.

A két kormányfő által elfogadott 11 pontról azt mondta, abban egy év próbaidő szerepel, az EBESZ ajánlásait pedig mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja, ez nem jelent megoldást. Eszerint egy évig továbbra is bizonytalan lesz a helyzet - fogalmazott a KDNP-s politikus.

SZDSZ: kevés kézzelfogható eredményt hozott a találkozó

Kevés kézzelfogható eredményt hozott Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtöki találkozója - közölte az SZDSZ kül- és nemzetpolitikai kabinetje csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a párt ebben a helyzetben kerekasztal összehívását kezdeményezi magyarországi és szlovákiai tudósok, művészek, értelmiségiek, véleményformálók - beleértve a magyarországi szlovákokat és szlovákiai magyarokat is - részvételével. A kerekasztal feladata "a helyzet normalizálására vonatkozó" ajánlások megfogalmazása lenne.

"Továbbra is fontosnak tartjuk a párbeszédet, ezzel párhuzamosan pedig törekednünk kell az európai intézmények tárgyalásokba való bevonására és az európai normák érvényesítésére. Helyeseljük, hogy a magyar állami vezetők nyitottak a párbeszédre, ennek azonban akkor van értelme, ha a vitás kérdéseket nyíltan és őszintén fel lehet vetni és azokban van esély az előrelépésre" - tették hozzá.

Mint írták, számukra a nyelvtörvényvita "nem presztízskérdés", hanem alapvetően emberi jogi és kisebbségi ügy.

"Mindent el kell követnünk azért, hogy északi szomszédunkban a nemzeti kisebbségek az európai normáknak megfelelő körülmények között használhassák anyanyelvüket" - fogalmaztak. Az SZDSZ szerint Magyarországnak kötelessége minden olyan lépést megtenni, amely ebbe az irányba mutat, és célszerű tartózkodnia "a felesleges indulatkeltéstől, amely semmiképpen sem szolgálja a megoldás érdekeit".

Sólyom László később alakítja ki álláspontját

A miniszterelnök tájékoztatni fogja a köztársasági elnököt a magyar-szlovák kormányfői megbeszélésről és Sólyom László államfő csak ezt követően alakítja ki álláspontját - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az MTI-nek csütörtök este.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. törpapa 2009. szeptember 11. 16:47
  „Kiszivárgott Libajnai és Fico párbeszéde

  - Gordon, így négyszemközt kimondom, nem akarok magyar beszédet hallani Szlovákiában. Nincs rá szükségünk, most már, hogy beszavaztatok minket az EU-ba és a NATO-ba, a kormányomnak sincs szüksége díszmagyarokra. Laci bá se sunnyogjon át szobrot avatni, mondd meg neki. Mondjuk nem is mert átjönni, tudja, hol a helye. Maximum ha szlovákul beszél. Szlovákiában szlovákul! Ezután sem engedjük be, én viszont átjöttem hozzátok.
  - Hát őő, Tisztelt Fico miniszterelnök úr, mi érdekeltek vagyunk a párbeszéd...
  - Ne haragudj, hogy félbeszakítalak, de kevés az időm: milyen ellenlépéseket terveztek, ha mi továbbra is tiltjuk a magyar dumát?
  - Nos, a két ország közti feszültség enyhítése és az európai integráció nézetem szerint...
  - Mi van??? Nem hallasz jól, apafej? Az kérdeztem, hogy visszafordítotok-e egyetlen szlovák kamiont is, ha mi 5 ezer euróra büntetjük azt, aki magyarul mer pofázni Szlovákiában?
  - A magyar kormány álláspontja az, Kedves Robert, hogy célszerű lenne közösen fellépni a Magyar Gárda, az antiszemitizmus és a cigánygyűlölet ellen, mivel a szlovák érzékenység....
  - Természetesen. Akkor a nyelvtörvény marad. Szervusz, öregem, várnak a törzskocsmámban, Jánnal is dobunk egy pár felest. Aztán meg ne halljam, hogy bárki Budimpestán a követségünk előtt tüntetni mer, máskülönben az EU-hoz fordulunk a tomboló szlovákellenesség miatt! Ugye világosan fejeztem ki magam?
  - Tisztelt Kolléga, nos, őő, úgy gondolom, hogy európai szellemben folytatott jószomszédi megbeszéléseink komoly eredménnyel zárultak, megígérem, hogy rövid időn belül nemzetközi konferenciát hívok össze Budapestre a szlovákgyűlölet elleni fellépés sikere érdekében...
  - Ne lihegd túl, libás gyerek, viszont legközelebb szíveskedsz megtanulni egy pár szót szlovákul, ha meg akarsz látogatni Bratyiszlavában, vagy csengetheted a büntetést.”
 • 38. KovácsPistike 2009. szeptember 11. 16:34
  „Gyurcsány=Bajnai=Fico=Slota
  No comment.”
 • 37. sőndör 2009. szeptember 11. 11:53
  „Gordinka nem felmosórongy volt hanem WC papír Fikó kezében ! Ha én lettem volna az illető polgármester helyében, miután fegyveres bevonulásakor nemkivánatos személynek nyilvánítottam, kivonulásakor feltartóztattam volna, bérenceit külföldön fel nem jogosított fegyverviselésért és közveszélyeztetésért 1-1 év letöltendőre ítéltettm volna gyorsított eljárásban, Fikót meg 30 napos előzetesbe míg le nem tisztázódik miért sértette meg az adott utasítást miszeint nemkivánatos személy. Időközben demonstráltam volna neki néhány, a Szlovák rendörség által előszeretettel alkalmazott kihalgatási módszert. (homokzsákot rá és botokkal püfölni, egy kis elektrosokk, körömreszelés stb)”
 • 36. anitom 2009. szeptember 11. 11:49
  „Végre a fidesz megint tudott kritizálni. Sajnos ennyit tudnak.”
 • 35. Pinaman 2009. szeptember 11. 10:39
  „34. majd kinti magyarok intezni hivatalos dolguk szlovakul, elvegre szlovakiaban vannak mer el...<moderálva>, egyebkent meg beszelni magyar ott ahol akar, senkit nem erdekelni. Persze nalunk ciganyul is ki van irva minden, nem de.
  Jok urugy a politizalasra
  Pinaman sajnalni tortenteket, de jo volna szembenezni vegre a valos tenyekkel es gondolkozni realisan”
 • 34. achilleus 2009. szeptember 11. 09:52
  „31. hozzászólás Pinaman 2009.09.11. 07:55
  "Lehet nem kene belepofaznia kedves magyarjainknak szlovakia belso ugyeibe."

  Egy "pinaman" vajon mit érthet meg például ebből:
  http://www.huncor.com/nyelvtorveny/nyelvtorvenyhtml.htm”
 • 33. IVY 2009. szeptember 11. 09:07
  „Jövő hét, csütörtökön 18.00 órától, az újszegedi Rendezvényházban (Közép fasor 1-3.) fórumot tart Bayer Zsolt és Széles Gábor, a Magyar Hírlap és az ECHO TV tulajdonosa.
  GYERTEK EL, MINÉL TÖBBEN!!!!!”
 • 32. keletaru 2009. szeptember 11. 08:19
  „Ezért ennyire nem súlyos a helyzet , mint amennyire fel van fújva . Most is a kis emberek meg vannak a politikusok nélkül .!”
 • 31. Pinaman 2009. szeptember 11. 07:55
  „Lehet nem kene belepofaznia kedves magyarjainknak szlovakia belso ugyeibe. <moderálva>”
 • 30. Beemre 2009. szeptember 11. 07:23
  „Üdvözletem!
  Ami igazán fontos, hogy van párbeszéd. Míg nem ül le két ember szemtől szembe, hanem csak üzenget, bármit a szavak mögé lehet gondolni és magyarázni.
  Egyszer és mindenkorra tudomásul kell venni ami történt megtörtént. Fájó, de előre kell tekinteni.
  Porszemek vagyunk és ha még szét is húzunk nem túl fényes jövő vár ránk! Mindkét félnek le kell nyelni a békát. Egymás mellett kell élnünk.”
 • 29. flexsnake 2009. szeptember 11. 06:49
  „Ha itt nyelvtörvény lenne akkor a kisebbségben lévő magyarokat sújtaná :D”
 • 28. Nostradamus 2009. szeptember 11. 06:48
  „Felmosta, persze. és ki várt mást? Drága Titanilla, így is utálnak bennünket mindenfelé, minél inkább játsszuk a felmosórongy szerepét, annál többször használnak minket erre. Talán a tökös kiállás az országért tiszteletet hozna....de a Bajnai-féléktől ilyesmi nem várható.”
 • 27. egyszegedi 2009. szeptember 11. 06:40
  „Nekem az a véleményem, hogy akkor vezessük be nálunk a német, cseh, román, cigány és ki tudja hány kisebbséggel kapcsolatos nyelvtörvényt, hogy ők is anyanyelvükön intézhessék hivatalos ügyeiket és ne korlátozzák abban őket. Vagy követeljük Kanadától, vagy ahova magyarok települtek szerte-szét a világban, hogy tegyék ott is a magyar nyelvet hivatalossá. Szerintem egy országban alkalmazkodni kellene. Vagy minden szlovák tanuljon meg magyarul és ki tudja még milyen nyelven, vagy annyi hivatalnok legyen egy állásra, ahány nyelvjárás előfordul egy országban?”
 • 26. turulvedo 2009. szeptember 11. 05:50
  „Echotv: Magyar Hirlap Sajtoklub: nagyon jooo. :)”
 • 25. turulvedo 2009. szeptember 11. 05:41
  „flex...,az Árpádsávos több mint 1000 éves jelképünk,ha nem tetszik el lehet menni,gyurcsány terike is megmondta,fogadd meg a vezéred szavát. :D”
 • 24. turulvedo 2009. szeptember 11. 05:39
  „es alairtak a kisdobosok 11 pontjat. a komcsikra volt jellemzo ez a pontocskazas. mar ov is átvette.”
 • 23. turulvedo 2009. szeptember 11. 05:37
  „solyom egy senki,libajnai egy senki,fico egy senki. kár pazarolni rájuk az idöt.”
 • 22. Rosmary53 2009. szeptember 11. 02:11
  „Oké, majd odafigyelünk a betartásra (egymásnak).”
 • 21. horvathi 2009. szeptember 11. 01:21
  „Sólyom Lászlónak ugyanolyan határozottsággal kellett volna augusztus 21-én átmennie a komáromi hídon, mint ahogy ma Robert Fico jött át a balassagyarmati hídon!

  Adjon az Isten szebb jövőt!”
 • 20. flexsnake 2009. szeptember 10. 23:11
  „moderálva durva”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét témáról tárgyalt Bajnai Gordon és Retkes Attila

Bár a költségvetés központi helyen szerepelt a megbeszélésen, összesen hét témát érintettek Bajnai… Tovább olvasom