Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Nincs járulék, nincs nyugdíj

Évente több ezer kérelmet utasít vissza a Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság. A legfrissebb adatok szerint idén eddig 5900 emberről derült ki, hogy nem jár nekik nyugellátás.
Ha minden változatlan marad, akkor éveken belül akár 500 ezer nyugdíj nélküli nyugdíjas is lehet. Azok maradhatnak ellátás nélkül, akik nem, vagy csak kevés járulékot fizettek. Azok is bajban lehetnek, akiknek nincs elég szolgálati idejük - számolt be az RTL Híradó.

Holtzer Péter, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal elnöke szerint azok lehetnek bajban, akik az életük során túl kevés ideig, túl kevés járulékot fizettek. Alapvetően két szabály van, ami alapján a nyugdíjat megállapítják. Az egyik, hogy mennyi ideig fizetik, tehát hány szolgálati év van, a másik, hogy mennyi járulékot fizet az ember összesen.

Legkevesebb 15 év szolgálati idő kell a nyugdíjhoz. Már most is évente több ezer kérelmet utasít vissza a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. 2007-ben 107 ezer kérelmezőből 9 ezren nem voltak jogosultak nyugdíjra. Idén eddig 5 900 emberről derült ki, hogy egyáltalán nem jár nekik nyugellátás. Aki jogosult, annak az 1988-tól a nyugdíjig elért nettó keresetét veszik alapul. Kiszámolják, hogy a megkapott pénz mennyit érne ma, majd megállapítják az átlagkeresetet. Ezután megnézik a szolgálati időt. Ha valaki például 40 éven át dolgozott, akkor az átlagkeresetének 80 százalékát kapja meg nyugdíjként.

Olvasóink írták

 • 16. papus3 2008. december 19. 16:59
  „A KÉPVISELŐK pénze az szent-tabu!!!! Hogy gondolod, hogy abból adózzanak, vagy hogy elszámolják mire is költötték el ( hisz az egyik KÉPVISELŐúr nyilatkozta a tv-ben ŐK sem szerződést, sem számlát nem kérnek a pesten bérelt? lakásukról .- Szerintem ez adócsalás büntett elkövetése, és adócsalás büntett elősegítése bűnrészesség) - , el akarod venni azt a jogukat, hogy számolatlanul szórják azt a párvacakmillócskát minden áldott évben?
  A TB most már NYUFIG + ONYI de az egész egy semmi.”
 • 15. Power 2008. december 19. 13:08
  „Ez a "nyugdíj nélküli nyugdíjas" minősíti a kifejezés szerzőjét! Az ok-okozat összefüggésekről, a gyenge kormányzati munkáról nem esik szó. Holnap a nyugdíjasok is mehetnek sztrájkolni.”
 • 14. pille 2008. december 19. 11:58
  „Nem egy olyan ismerősöm van, aki több éve bejelentés nélkül dolgozik,mert nem akarja a vállalkozó bejelenteni. Ha szóváteszi,mehet is a lapátra. Aki meg fizeti maga után a járulékokat,az meg valóban a minimálbér után fizeti,mert annyi a keresete,tehát nem mindenk csak"letudja magát"-mint ahogyan azt JOY írta.”
 • 13. Mathiasking 2008. december 19. 09:19
  „Többször írtam, hogy ha valakinek tipp kell én megírom, de csak személyre szólóan!”
 • 12. Zuperman 2008. december 19. 08:54
  „29 éves kigyúrt "fehér" bőrű kiscsávó panaszkodott, hogy rokkantnyugdíjas, és mi lesz majd vele? 2 naponta jár gyúrni.
  Nagyon sok a rokkantnyugdíjas, kicsit jobban rá kéne nézni az orvosokra, akiknek oly előszeretettel perkálnak az emberek ezé-azé!
  Az orvos, meg annyira tisztességes, hogy el is fogadja!
  Most jöhetnek a dokiktól a hozzászólások, hogy a rendes fizetésből nem lehet megélni!
  Azért lettek orvosok, hogy a beteg embereken vagy csak a GAZDAG beteg embereken segítsenek?!
  Bár az szegényebb réteg meg összekuporgatja a kis aprójából, mert mi lesz ha nem fog vele úgy foglalkozni?

  Tehát minél többet dolgozzon az ember, legyen szerves része a társadalomnak, ne csak egy léhűtő, és akkor többet is kap! Mi ebben a rossz?”
 • 11. joy 2008. december 19. 08:46
  „Aki SzJA-t fizet, az fizet TB-t, NyB-t is.
  - Aki letudja magát minimálbérrel, alkalmi munkákkal, az nem fizet semmit!
  - Akit rabszolgamunkásként /feketemunka/ alkalmaznak, zsebből fizetik, ő sem adózik semmit, de sok esetben levonják "béréből" a befizetendőket, és ellopják.

  1990-ben véget ért a szocializmus, a "Majd mi gondolkodunk helyetted, gondoskodunk rólad!"!!!!!!!
  Mindenkinek magának kell biztosítani jövőjét!
  Ha nem tudja, kérjen segítséget az illetékes hivataltól, készséggel megteszik.
  Aki meg ide kommentelni tud, maga is utánajárhat az emagyarországon, inggyé van a regisztráció!
  No, persze érvényes TBszám is kell hozzá.

  - Az a vállalkozó, aki jövedelmét minimumra írja le, és az után fizet minimális TB-t, NyB-t ne is várja, hogy majd 200 000 HuF-nyi nyugdíjat fog szerezni magának!

  Bizony jogos a csalóknál.

  Node mit tegyenek, akiknek nincs tudásuk, nincs munkájuk?
  Ezért kellene minden segélyt közmunkához rendelni, így legalább a szerencsétlenek tennének valamit a közért, és biztosíthatnának maguk bajára, öregségére annyi jogot-lehetőséget, hogy ne maradjanak abszulút fillér nélkül!”
 • 10. achilleus 2008. december 19. 08:38
  „Persze vannak akik nem akarnak dolgozni, de nagyon igaz az, amit flower mond, de van egy harmadik (elég gyakori) felállás is: nem a ténylegesen kapott fizetés után jelentik be a munkavállalót (és nem annyi időre), időnként a fekete mellé még munkanélküli segély is jár, mindez "közös megegyezéssel", de tudom persze, hogy a munkavállaló kiszolgáltatottabb. Tehát van itt teendő bőven, jó lenne viszont, ha mindenki tudná mi is vár rá, sajnos ez pontosan a problémás esetekben kiszámíthatatlan az anarchia miatt.”
 • 9. jq 2008. december 19. 08:33
  „A nyugdíj nem jár "csak úgy", abból van, amit befizetünk. Aki "nem, vagy csak kevés járulékot fizetett", az keveset tett a közös kalapba, milyen alapon venne ki belőle? Az én általam befizetett járulékok terhére, hogy nekem annyival kevesebb nyugdíj jusson, azért, mert ő előre elköltötte a be nem fizetett járulékot? Természetesen ne hagyjunk senkit éhen veszni, de aki nem tett be a közösbe, az ne is akarjon onnan túl sokat kivenni”
 • 8. zsazsanéni 2008. december 19. 08:33
  „Sajnos én is jártam úgy,hogy az l987.évben 21 nap úgy volt beállitva,hogy igazolt nap ami nem számit,ber az időbe.De én végig ott dolgoztam,s ha igy állitották be akkor csaltak azzal is mikor esetleg beteg lettem és táppénzt fizettek,mert az lejött a keresetemből,meg a napokból is.Csak azt nem tudom ,hogy a bérlistán ,hogy lehetettem rajta.A volt munkaügyi vezetőt azóta kérdeztem,hogy mi ez? Azóta már megszakitott minden kapcsolatot,hogy ne firtassam.Na ezek szerint mi jöhet még ebben a zavaros időben elő.Mindenkinek azt tanácsolom,hogy rakja el a bérpapirjait,de lehetőleg vezessen kézzel nyolvántartást is,mert a számitógépes papirok egy idő után olvashatatlanok lesznek.Magyarul eltűnik a tinta rajtuk.Tehát mindenki készüljön rá,hogy bizonyitani tudja az igazát,mert itt tartunk.Az biztos akkor is csaltak a régi időben.Volt aki 3 évig be sem volt jelentve,de bérpapirt minden hónapban kapott.Ezeket kellene ezerrel vizsgálgatni,de nagyon.”
 • 7. .suhym. 2008. december 19. 08:08
  „"Holtzer Péter, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal elnöke szerint azok lehetnek bajban, akik az életük során túl kevés ideig, túl kevés járulékot fizettek...."

  Kedves "maszek" mesteremberek, kéretik minden bevételről számlát adni, és befizetni a befolyt forintocskák utáni TB járulékot (is). Ha csak minimálbér után fizetnek, bizony csak azután kapnak nyugdíjat!
  Teljesen jogosan!!!”
 • 6. spiler 2008. december 19. 08:03
  „ELLENŐRIZZÉK A MUNKAHELYEKET,LEKELL KÉRNI AZ APEH ÉS EGYÉB LISTÁKAT ÉS AZALAPJÁN MINDEN MUNKAHELYET ELLENÖRIZNI,VAN ELÉG MUNKANÉLKÜLI AKI EZT A MUNKÁT ELTUDJA VÉGEZNI.MINDEN BUKOTT CÉGET BEZÁRNI ,AZ OTT DOLGOZOKNAK BEFIZETNI A CÉG ÉS A TULAJ VAGYONÁBÓL AZ ELMARADT KÖZ ADÓKAT. LESZ ITT REND.CSAK KEMÉNYEN.......”
 • 5. flower 2008. december 19. 07:55
  „"Holtzer Péter, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal elnöke szerint azok lehetnek bajban, akik az életük során túl kevés ideig, túl kevés járulékot fizettek."
  Nekem , munkavállalónak kötelességem ez ? De szépen kifordították a mondatot.
  Helyesen: Azok lesznek bajban, akik után túl kevés ideig, túl kevés járulékot fizettek.
  Az a mai felnőtt társadalom 70 %.
  Elmondanám: A nyugdíjat a fószer úgy kapja, hogy beadja a kérelmet, aztán a kollegina lemegy az irattárba, kartonozóba, és manuálisan kikeresi a " HANYI", " MUNYI " lapokat. Annyi nyugdíjat kapunk, amennyit megtalál...
  És még valamit közlök veletek: Még a szocialista időszakban is csaltak, - egy csomó ruhagyári, gyufagyári,..gyári munkás, aki 3 műszakban dolgozott, csak 4 órára volt bejelentve 20 éven át...
  Itt üzenem az előttem szólókhoz, hogy ne nagyon dörzsöljék a markukat a segélyeken élők miatt, mert ugyanígy fognak járni. Ez nem faji kérdés.”
 • 4. csonakos 2008. december 19. 07:19
  „Az a baj, nagyon sokan ha akarnak sem tudnak elhelyezkedni. Jogos a félelem, csak segélyek lesznek hamarosan mert negyven évet ledolgozni a mai világban elég nehéz.”
 • 3. KolompárRómeó 2008. december 19. 07:12
  „Amikor majd exponencialis mertekben emelkedik azoknak a szama, akik eletukben nem dolgoztak, de azert nyugdij az nagyon kene, "mer az jar, meg miazhogy", akkor majd valtoztatnak a szabalyokon ugy, hogy az orszag kulturajat szinesitok valahogy csak kapjanak az valodi adofizetok penzebol.”
 • 2. fazer 2008. december 18. 23:10
  „Itt is elmondom, ha megköveztek is: Minden magyar adófizetőt érintő kérdés a Seres Mária-féle népszavazási kezdeményezés, ami az országgyűlési képviselők költségtérítésének rendbetételével kapcsolatos. Sajnos Csongrád megye eléggé le van maradva: az eddig célba érkezett 62571 aláírásból mindössze 146 db jött a megyéből. Ez gáz :((( (200 ezer kell a népszavazás kiírásához).
  Légyszi, aki egyetért a kezdeményezés céljával, keresse fel a honlapot (www.seresmaria.hu), töltse le az ívet és töltsön, töltessen!


  Kösz: Tiborc, a panaszos”
 • 1. dodó 2008. december 18. 21:10
  „HELYES! IGY KELLENE ELJÁRNI A TB-vel IS!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírság miatt tovább késik a dunaújvárosi fürdő megnyitása

Elkészült a dunaújvárosi élményfürdő, de nem nyithatják meg, mert a korábban kiszabott félmilliárd… Tovább olvasom