Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Nyugdíj: a minisztérium tovább reformál?

További reformra szorul a magyar nyugdíjrendszer - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nyugdíjrendszerről szóló tanulmányában, amely szerint a kormány a foglalkoztatottság növelésére és a népességfogyás megállítására fókuszál.
Az NGM sorozatot indított az újjászervezésben érintett fő területekről, a legutóbbi, a kormany.hu oldalon nyilvánosságra hozott a nyugdíjrendszer átalakításáról szól.

Ebben a tárca leszögezi: a Nyugdíjbiztosítási Alap az utóbbi néhány évben 600-700 milliárd forint körüli költségvetési hozzájárulást kívánt, 2011-ben pedig az állami nyugdíjrendszer 800 milliárd forintos hiánnyal zárt volna az Orbán-kormány 2010-es intézkedései nélkül.

A minisztérium hozzáfűzi, nemzetközi összevetésben is magasak a nyugdíjkiadások Magyarországon, s a romló demográfiai mutatók következtében egyre súlyosabbá válhat a probléma. A helyzet megoldása érdekében két területre fókuszál a kormány: a foglalkoztatottság növelésére és a népességfogyás megállítására.

Az NGM kifejti, hogy a két cél eléréséért a kormány már eddig is számos lépést tett, ilyen a "kis adók" eltörlése, a társasági adó csökkentése, a túlzott adminisztratív terhek racionalizálása, az EU-s támogatások felhasználásának átrendezése, a személyi jövedelemadó rendszerének átalakítása, a családi adókedvezmény-rendszer bevezetése, a részmunkaidős foglalkoztatás elősegítése, a napközbeni gyermekellátás kibővítése, és a gyermeket vállaló családok fokozott állami támogatása.

A tárca megjegyzi azt is: a demográfiai mutatók alakulása mellett tovább nehezíti a hazai nyugdíjrendszer fenntarthatóságát az, hogy jelenleg a különböző szociális elemek túlzott jelenléte miatt a népesség nagy aránya részesül a törvényes nyugdíjkorhatár alatt is nyugdíjellátásban.

Az NGM kitér arra is, hogy az állami nyugdíjrendszer rövid- és középtávú finanszírozhatósága érdekében megszüntették az állami nyugdíjalap hiányát, ennek fenntartására a 2010-es és a 2011-es költségvetésben a kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetéseket az állami nyugdíjalapba irányították, s fedezetet nyújtanak a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerből az állami rendszerbe átlépők vagyonának felhasználásával. Utóbbi forrásból 2011-ben 434 milliárd forintot használnak fel az állami nyugdíjrendszer hiányának megszüntetésére.

Megszűnt a második pillér kötelező jellege: ez a lépés nem csupán a nyugdíjrendszer átalakítása miatt volt fontos, hanem azért is, mert így a nyugdíjreform rövid- és hosszú távon is mérsékli az ország legnagyobb problémájának tekinthető adósságállományt - olvasható a dokumentumban.

A minisztériumi tanulmány szerint a szociális kiadásoknak az állami kiadásokon belüli jelentékeny arányából következően megállapítható, hogy már viszonylag kis reformok is jelentősen befolyásolhatják az államháztartási folyamatokat.

A nyugdíjrendszer fenntarthatóvá tétele és ezzel együtt az államadósság csökkentése érdekében már eddig is számos intézkedést hozott a kormány, de Magyarország megújulása érdekében ez a terület további reformra szorul - húzza alá a tanulmány.

Olvasóink írták

95 hozzászólás
 • 95. igazságkereső 2011. március 01. 15:51
  „Demszky Gábor,Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon,Kiss Péter, Lendvai Ildikó! Ők azok, akik pontos választ tudnak adni arra,hogy az elmúlt 8 évben hová tűnt el több ezer milliárd forint,melynek megléte esetén most nem kellene talán az emberek nyakába zúdítani - hiszen nem mi polgárok zenéltük el a hivatkozott összegű milliárdokat!! - a kormány által egyébként elég homályosan beharangozott intézkedéseket!Lehetne a nevezettektől és azok holdudvarába tartozó több ezer embertől "vissza kasszírozni" az eltüntetett milliárdokat??!!”
 • 94. dodoni 2011. február 26. 10:06
  „93. macs.

  Ha még benézel ide.

  Kár, hogy csak arra az egy idézetre reagáltál és azt is úgy, hogy negligáltad a mondandóm igazságtartalmát.

  Nyilvánvaló, hogy a társadalmasított időskori ellátás, a nyugdíj, nem tudja emberileg ugyanazt adni, mint a közvetlen emberi viszony, ami régen a családok tagjai között volt. A mások által szült, nevelt gyerekekre kell hagyatkoznunk idős korunkban, úgy, hogy a nyugdíjból fizetünk nekik. De lenniük kell, mert ha nincsenek, ha fogy a számuk, ha elpályáznak innen, akkor hiába lesz a pénzed, semmit sem fogsz érni vele és ott állsz és nem érted, hogy hogy a fenébe van, hogy spóroltál, güzültél és mégsem működik a dolog. Hát azért nem működik, mert azok nem születtek meg, akikre támaszkodni lehetne, akiktől az egész függ.”
 • 93. nemecsekerno_007 2011. február 25. 22:41
  „90. Nórikám

  Hát Nórikám a most befizetett nyugdíjjárulékok nagyjából 50%-a mostani nyugdíjakra megy. Nem kéne még 1%. Ha annyi lenne a nyugdíj, mint amit a befizetések elbírnak néhányan nagyon sivalkodnának. Mondjuk a gazdaságnak jót tenne. A GDP növekedéséhez kéne kötni az összes közpénzből fizetett bért és a nyugdíjat is. Mindjárt nem lenne mindegy, hogy miből fizetjük a 13.havit.
  Tudod, vendégségbe 5 centi olajon sütjük a rántotthúst, otthon elég néhány csepp. : ) Más *****val verni könnyű a csalánt.”
 • 92. macs 2011. február 25. 21:24
  „Igy pontosabb:

  88. dodoni,
  lehetek cinikus? Nagyon sok idős ember van, aki bár felnevelt - és nem is akárhogy - 1-2-3 gyereket, még sincs aki rányissa az ajtót, nem hogy vizet adjon neki. Vagyis amit mondasz, annak semmi köze az idős-fiatal arányhoz. :-(”
 • 91. macs 2011. február 25. 21:23
  „88. dodoni,
  lehetek cinikus? Nagyon sok idős ember van, aki bár felnevelt - és nem is akárhogy - 1-2-3 gyereket, nincs aki rányissa az ajtót, nem hogy vizet adjon neki. Vagyis amit mondasz, annak semmi köze az idős-fiatal arányhoz. :-(”
 • 90. Csonka László 2011. február 25. 21:16
  „Szerintem 2050-ben, már nem kell a "matek" Lesz majd helyette kisebbségi ombudsmanunk! Majd állunk mi is sorba, "segílyért"!”
 • 89. Nórikám 2011. február 25. 19:37
  „81.jozko : Néhány kommenteddel nem értettem egye-illetve egyes részeivel, de ezt most akár én is írhattam volna! Míg vállalkozó voltam bizony az én 2 alkalmazottamnak igen jó dolga volt! Nagyon megbecsültem őket, igaz egyikük meg is hálálta, jól meglopott, padlóra tett, a másikkal viszont ma is baráti viszonyban vagyunk. Szóval én is úgy gondoltam, ha a bírkát nyírni akarjuk, jól kell tartani. Egyébként meg olvasva a kommenteket ,eszembe jutott valami. Lehet, hogy nem életképes, de arra gondoltam mi lenne, ha a gyermekeink az adójuk 1% -t a nyugdijas -vagy majdan nyugdijas szüleik javára adnák? Persze ehhez egyéni számlavezetés kellene. Kivitelezhető?”
 • 88. queenmargareth 2011. február 25. 19:34
  „szegénykéim, de ahogy jozko mondta mi választottuk, tűrjük.............”
 • 87. dodoni 2011. február 25. 16:45
  „86. macs.

  Én csak a következőkről beszéltem: zsugorodó utánpótlási háttérrel egyik rendszer sem életképes, illetve nem garantálja azt, hogy idős korodban megkapd, amire szükséged van.

  Valamint.

  Mind a kétféle rendszer ellenérdekeltséget teremt abban, hogy gyermekek szülessenek, mert az időskori ellátás ígéretéből kifelejti a legfontosabb garanciát, az utódok életre hívását, ezért élet és jövőellenes.

  A felosztó kirovó rendszerben a csökkenő utánpótlás miatt egyre kevesebb nyugdíjra számíthatnak a később érkezők, a magánnyugdíjpéntráriban lehet, hogy többre, de a pénzükért nem kapnak semmit, mert nem lesz ember, aki "egy pohár vizet adjon".”
 • 86. papsajt 2011. február 25. 13:29
  „Nyugdíjplafon (max 300e Ft) és min 30 év munkaviszony tisztán iskola nélkül.

  Ennyi kellene első lépésben.

  Mégiscsak felháborító,hogy 1 milliós nyugdíjon tengődnek a volt komcsi vezetők és az összes politikus.

  pl dávid ibolya”
 • 85. macs 2011. február 25. 10:54
  „77. dodoni 2011.02.24. 21:36
  "A félretett pénzedet forgatják. Eddigi gyakorlat az volt, hogy állampapírba fektették, kötvényt, részvényt jegyeztek belőle. De ezek is csak egy prosperáló gazdaságban hoznak hasznot, egy elöregedőben, ahol egyre kevesebb lesz az igény az ilyen papírokra, nem."
  Igen, forgatták. Gondold végig, ma van 100 forintod, az infláció 4%, mennyit ér a pénzed? A manyup nem kamatot adott, hanem hozamot generált. Az általad felsorolt papírokat azért vásárolták, mert ezek a tulajdonosainak többnyire hasznot hoznak. Jó vannak olyan esetek, amikor egy papír értéke, mondjuk néhány politikus ostoba kijelentései miatt esnek, de általában nem ez a jellemző.”
 • 84. dodoni 2011. február 25. 10:09
  „84. unknown

  "Az meg végképp értelmetlen, hogy az ő körébe tartozók fizetése valamit is számítana a két és félmillió nyugdíjas megélhetésében."

  Kissé több annál.

  "Hatvan évvel ezelőtt az ellátásban részesülők száma még csak 527 ezer fő volt, ez mára megközelíti a három millió főt."”
 • 83. unknown 2011. február 25. 09:31
  „83. tintasbarns 2011.02.25. 08:56

  Az én egyik dédnagyapám két kezével vett részt a Parlament épülete építésében azért, hogy az ország vezetőinek ahhoz méltó épülete legyen. Ezért én nem vitatom el, hogy az ország miniszterelnökének ott legyen az irodája (s nem annak egyik mosdójában). Az meg végképp értelmetlen, hogy az ő körébe tartozók fizetése valamit is számítana a két és félmillió nyugdíjas megélhetésében.”
 • 82. tintasbarns 2011. február 25. 08:56
  „Orbán a luxus irodájával a pribékjei és család tagjaik busás fizetéseivel elveszi a nyugdíjasok megélhetéseit.”
 • 81. dodoni 2011. február 25. 08:32
  „80. nemecsekerno_007

  Én nem ekéztem senkit. Az elöregedő társadalomról beszéltem és arról, hogy lehet csűrni-csavarni a dolgokat, de utódok nélkül egyetlen időskori ellátórendszer sem fog működni, s azt mondtam, hogy zsugorodó utánpótlással a háttérben, a gazdasági élet is zsugorodik.

  A kialakult helyzeten lehetne változtatni, mindig is lehetett volna, de száz év mulasztása után már nagyon nehéz, szinte lehetetlen. Kialakult egy a jövőjét felélő, a távlatokért áldozni képtelen, lemondásra nem hajlandó társadalom, amire már csak egyetlen erő hat: a nehézségi.”
 • 80. jozko 2011. február 24. 23:16
  „73. nemecsekernő :

  "Jozkó, ismered te a számokat...? "

  Nem, dehogy , az ellenségeim terjesztenek rólam ilyen hülyeséget!
  A múltkor valami elvetemült olyasmit is állított, hogy olvasott tőlem valamit!
  Úgyis letegadom!

  Azt próbáltam én itten pedzegetni, hogy az emberek morális állapotát kellene kicsit javítani!
  Vannak elkerülhetetlen megszorítások, amelyeket kénytelen-kelletlen le kell nyomni az emberek torkán!
  Könnyebben fogják elviselni, ha azt látják-legalább is megpóbálják elhitetni velük-
  hogy nehéz helyzetben nincsenek kiváltságosok, illetve együtt viseljük a nehézségeket!

  Lélekbúvárként szereztem némi tapasztalatot , kapizsgálom az emberek tűrőképességét -
  és az azt befolyásoló tényezőket!
  Az emberek nem számolgatnak folyamatosan-a lélek másképpen működik!

  Matematika módszerekkel és modellezéssel kiszámítható, hogy a gazdasági esélyeink a klasszikus közgazdaságtani képletekkel számolva - reménytelenek!
  Csakhogy az emberek csodákra is képesek - kicsit a 2x2 néha öt paradoxon alapján- és ezt a tartalék energiát kell időnként mozgósítani!

  Ezért becsül/ném én sokra az igazságtételt-és minél inkább elmarad, minél inkább luxusautókkal, magán kormánygéppel , megtűrt léhűtők tömegével szembesülnek az emberek-annál becsapottabbnak érzik magukat!

  Az én történelmi példaképeim aranytányérból kínálták a vendéget-de maguk fatányérból ettek!
  Felöltöztették, jóllakatták a hadseregüket vagy a népet-és utána következtek ők!
  Részt vállaltak a beosztottak nehézségeiből, hogy pontosan tudják, mire képesek--hogy amikor szükséges, a teljesítőképességük határáig -de nem tovább!-terhelhessék őket a győzelem érdekében!

  A vagyonukat semmiképpen nem a szerényebb életvitelű emberek felheccelésére használták
  -és főleg nem a beosztásukkal együttjáró megkülönböztetett státuszukat használták erre!

  Azt próbálom érzékelteni: ezt kell megkövetelnünk!
  Az a vezető, aki ezt megérti, bízhat abban , hogy az emberek nagy nehézségeket is vállalnak és kibírnak-ha kitart mellettük a bajban is!
  A basáskodók -pártállástól függetlenül-bukásra vannak ítélve, és csak ideig óráig tarthatják fenn a hatalmukat!”
 • 79. nemecsekerno_007 2011. február 24. 22:09
  „77. dodoni

  Ácsi, ácsi. Oké, hogy most itt a nyugdíjasokat ekézzük, de ezzel párhuzamosan azt is meg kell nézni, hogy a fiatalok mit kapnak. Az nem játszik, hogy kiképezzük őket közpénzből, aztán szépen elpályáznak külföldre mert ennyiért én nem dolgozoki. Akkor lenne 5-6 éves rezidensi rendszer, meg fizetős szakmunkásképző.
  Ha mi leszünk Európa jóságos nagybácsija, akkor megnézhetjük magunkat. Bárki mehet bárhova, ha kifizeti azt amit ráköltöttek az adóforintokból. Illetve ha visszajön mert nincs munka, akkor ne álljon itt sorba segélyért.”
 • 78. nemecsekerno_007 2011. február 24. 22:05
  „78. CID

  Kiszámítják a nyugdíját és ha neki elég a havi 10 ezer Ft, akkor miért ne. Azt amit befizetett visszakaphatja.”
 • 77. CID 2011. február 24. 21:39
  „Arról a pofátlanságról ne is beszéljek, hogy ha valaki elmegy korkedvezményes nyugdíjba, utána még alkalmazzák is, mint nyugdíjas, pl. Volán.
  Én, legalább egy tucat BM-es emberkét ismerek aki 40 pár évesen nyugger és mellette, dolgozik, és nem 20000 ft a fizetése, a nyugdíja meg pláne :)”
 • 76. dodoni 2011. február 24. 21:36
  „67. macs

  A félretett pénzedet forgatják. Eddigi gyakorlat az volt, hogy állampapírba fektették, kötvényt, részvényt jegyeztek belőle. De ezek is csak egy prosperáló gazdaságban hoznak hasznot, egy elöregedőben, ahol egyre kevesebb lesz az igény az ilyen papírokra, nem.

  Meg aztán, megkapod majd a pénzedet, de nincs egy lélek se a környéken, aki valamit is nyújtson érte, mert a maradék ifjúság úgy elszelel az elöregedő népességű országból, mint a pinty. Ez is törvényszerűség a kevés és egyre kevesebb gyermeket világra hozó, felnevelő és ezáltal elöregedő és fogyó népek, országok, területek esetében.”
95 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmilliárdos zárolás a közmédiumoknál

Ötmilliárd forintot zárolnak a közmédia költségvetéséből a stabilizációs tartalék miatt, a… Tovább olvasom