Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Pénzbírság a "Loptok, csaltok, hazudtok!" tábláért

Összesen 235 ezer forint pénzbírságot szabott ki a parlament Karácsony Gergelyre és Szilágyi Péterre, a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független képviselőkre.
Kövér László házelnök erről szóló javaslatát hétfőn kormánypárti voksokkal fogadta el az Országgyűlés hétfőn. Az ellenzéki frakciók és független képviselők - az előterjesztést támogató, korábban jobbikos Pősze Lajos kivételével - nemmel szavaztak. A fideszes Ángyán József tartózkodott, hasonlóan a két érintett képviselőhöz.

Karácsony Gergelynek 50 ezer, Szilágyi Péternek 185 ezer forint bírságot kell fizetnie, amiért két hete egy Loptok, csaltok hazudtok! feliratú táblát vittek az ülésterembe és állítottak fel a kormánypárti padsorokkal szembe a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása elleni tiltakozásul. A táblán - amelyet végül a terembiztosok távolítottak el - a feliraton kívül a Fidesz logója volt látható.

Büntetésüket a házelnök azzal indokolta, hogy a PM két képviselője az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsított. Szilágyi Péternek azért javasolt szigorúbb - maximális, tiszteletdíjának egyharmadát kitevő, 185 520 forintos - büntetést, mert a Ház jegyzőjeként nagyobb felelősséggel tartozik.

Karácsony Gergely korábban az MTI-nek nyilatkozva felháborítónak és minden jogalapot nélkülözőnek nevezte Kövér László javaslatát. Azt mondta: az országgyűlési törvény alapján a képviselő a megbízatásával összefüggésben kinyilvánított vélemény miatt nem büntethető. Ezért Szilágyi Péterrel közösen levélben fordultak a házelnökhöz, arra hivatkozva, hogy megsértette a mentelmi jogukat. A PM egyúttal jelezte, ha megbüntetik képviselőiket, az Emberi Jogok Európai Bíróságtól kérnek jogorvoslatot.

A parlament március végén élt először a büntetéskiszabás lehetőségével az országgyűlési törvény január 1-jei hatálybalépése óta. Akkor szintén a házelnök javaslatára a szocialista Szanyi Tibort büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.

Olvasóink írták

 • 5. StencilAtya 2013. május 14. 00:04
  „ezt csak a fidesznek szabad. oszt jónapot!”
 • 4. babar 2013. május 13. 21:46
  „Lesz majd erről még rendkívüli ülésnap brüsszelben!”
 • 3. pachakuti 2013. május 13. 21:17
  „Lesz itt nagy nemzetközi ajvékolás.”
 • 2. vakanyad 2013. május 13. 19:28
  „milliókért lopják a napot,nem a hazájukat képviselik,egy filliért sem nekik,dolgozzanak ne reklamáljanak.
  A Parlament nem cirkuszi porond,azt sem tudják az lmp-ek kinek nyaljanak.”
 • 1. Roland1000 2013. május 13. 19:13
  „De hát folyamatosan így beszélnek egymásról. Elég néha belehallgatni az országgyűlési közvetítésekbe. Tiszta bohózat, ahogy ott egymást kiröhögik, szidják, ahogy egymásnak mutogatnak... Már a fél országgyűlést meg lehetett volna bírságolni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első fokon életfogytiglant kapott a romonyai gyilkos

B. Sándor 2011-ben több lövéssel megölte barátnőjét és annak új szerelmét. Tovább olvasom