Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Rendkívüli ülésszakába kezd az Országgyűlés

A nyári rendkívüli ülésszak július 13-ig tart. Az Országgyűlés a jövő héten három nap ül össze.
Az Országgyűlés a jövő héten háromnapos üléssel kezd bele július 13-ig tartó nyári rendkívüli ülésszakába. A képviselők hétfőn egyebek mellett dönthetnek a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött két törvényjavaslatról, továbbá rögzíthetik az egészségügyi dolgozók béremelését is.

A délután egy órakor kezdődő első ülésnap elején a fideszes Horváth Zoltán teheti le képviselői esküjét; az Európai Parlamentbe távozó Bánki Erik helyét foglalhatja el a parlamentben.

A szokásos interpellációs blokk után a Ház egyebek mellett dönthet arról a két, korábban már elfogadott törvényjavaslatról, amelyet Áder János június 5-én küldött vissza megfontolásra. Az államfő - a médiaszabályozás módosításához hasonlóan - ezúttal is eljárási és formai kifogásokat fogalmazott meg. Áder János szerint a kisajátításról szóló törvény módosítását az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabály koherenciazavarát pedig csak az újbóli megtárgyalásával lehet orvosolni.

Az Országgyűlés ugyancsak hétfőn szavaz az újabb egészségügyi salátatörvényről, amely rögzítheti a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését, a gyógyszerhamisítás irányelvének átültetését, s leírhatja a minőségi egészségügyi szolgáltatás alapvető feltételeit.

Új törvényt hozhatnak a termékek piacfelügyeletéről, amely szeptember 1-jei hatállyal kimondaná, hogy Magyarországon csak biztonságos termék hozható forgalomba vagy üzemeltethető, biztonságukról pedig a gyártó köteles gondoskodni. Emellett módosíthatják a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló jogszabályt is, amivel megjelenne például a diszkriminatív árazás tilalma, valamint pontosítanák a fizetési határidőkre és a beszerzési ár alatti értékesítésre vonatkozó rendelkezéseket is.

A Ház várhatóan kihirdetheti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alapokmányának módosítását, amely Magyarország részvételi kvótájának megemeléséről is rendelkezik.

Zárószavazásra lehet számítani az idén elfogadott munka törvénykönyvének hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról, továbbá új jogszabályt fogadhatnak el a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról is.

A határozathozatalok után még hétfőn napirendre kerül annak a törvényjavaslatnak a vitája, amely kimondja, a kultúráért felelős miniszter egyúttal az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke is, és ezt a funkcióját nem ruházhatja át másra.

Kedden az igazságügyi és közigazgatási tárgyú törvények módosításáról, valamint a kölcsönzött kulturális javak különleges védelméről szóló törvényjavaslatról és az egyes szociális tárgyú és egyéb kapcsolódó törvénymódosításokról kezdődhet vita.

Szerdán a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról jogszabályok változtatását, a vízgazdálkodási törvény módosítását, valamint a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló javaslatot kezdhetik tárgyalni.

Az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakán, június 25-én kezdi tárgyalni a jövő évi költségvetést.

Olvasóink írták

 • 5. sanci2121 2012. június 18. 05:57
  „összeülnek, 3 napra aludni 1 kicsit.”
 • 4. babar 2012. június 17. 18:28
  „a görög helyzet fokozódik...”
 • 3. kumisz 2012. június 17. 17:30
  „A nyári rendkívüli ülésszak július 13-ig tart. Az Országgyűlés a jövő héten három nap ül össze.

  Csak meg ne szakadjanak a rohadékok!!”
 • 2. Kulik 2012. június 17. 09:41
  „"Majd dönt a pártállami Elnöki Tanács."

  Úgy látom működik még a "hagyomány" egyeseknél...”
 • 1. Abalajobb 2012. június 17. 08:30
  „Minek parlament? Majd dönt a pártállami Elnöki Tanács.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumok éjszakája: Színes programok, nagy érdeklődés

10. alkalommal rendezték meg a Múzeumok éjszakáját. Tovább olvasom