Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Végső búcsút vettek Zwack Pétertől - galéria

A Zwack Péter hamvait tartalmazó urnát hagyományőrző díszhuszárok szállították a gyászmise helyszínéről a Fiumei úti temetőbe.
Végső búcsút vettek Zwack Pétertől, a Zwack Unicum Nyrt. korábbi elnök-vezérigazgatójától, egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselőtől kedden Budapesten, a Fiumei úti temetőben, ahol a hamvait tartalmazó urnáját a katolikus egyház szertartása szerint a családi sírhelyben helyezték el. Zwack Pétert özvegye, hét gyermeke, számos unokája, rokonai, barátai és a vállalat több száz dolgozója kísérte utolsó útjára.

A temetési szertartást Várszegi Asztrik katolikus püspök, pannonhalmi bencés főapát végezte. A Zwack Péter hamvait tartalmazó urnát hagyományőrző díszhuszárok szállították a gyászmise helyszínéről, a Szent István-bazilikából a Fiumei úti temetőbe.

A temetésen részt vett mások mellett Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, Gál Zoltán, az Országgyűlés volt szocialista elnöke, Kuncze Gábor volt belügyminiszter, Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Gulyás Kálmán volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő.

Zwack Péter búcsúztatása a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Fotó: MTI (galéria)

Zwack Izabella, Zwack Péter lánya a temetőben mondott búcsúbeszédében azt mondta: édesapja "tele volt élettel, túlcsordult benne az élet". Megjegyezte, Zwack Péter egyik legfőbb erénye a remény volt, halálával pedig "a család körüli tengernyi szeretetet engedik a földbe".

Zwack Sándor, Zwack Péter fia a gyászmisén mondott beszédében megköszönte édesapjának, hogy "mindig ott volt mellette", és "megtanította arra, hogy soha ne adja fel, történjen bármi". Mint mondta, édesapja arra nevelte, hogy a legfontosabb az életben: embernek maradni, hogy higgyen Istenben, és legyen mindig toleráns. Édesapját idézve rámutatott: "Az életben nincs kudarc, csak az, ha nem próbálod meg véghezvinni az életben azt, amiben hiszel".

Peter Zwack Jr. amerikai dandártábornok, Zwack Péter fia a gyászmisén azt mondta: édesapja egyesült államokbeli évei alatt soha nem gondolta volna, hogy "élete utolsó negyed százada ilyen szerencsés fordulatot vesz", és hazajöhet Magyarországra. Utalt arra, hogy édesapja 1956-ban gyűjtést szervezett az emigráns magyaroknak az Egyesült Államokban. Mint közölte, Zwack Péter gyermekei nem tanultak meg magyarul az Egyesült Államokban, de a családját "körülvette a magyar kultúra". Megjegyezte, a néhai vállalatvezető "gyűlölte a szélsőségesség és az intolerancia minden formáját". Hozzátette: édesapja "hihetetlen jó képviselője volt Magyarországnak" a rendszerváltás után az Egyesült Államokban nagykövetként.

A gyászszertartáson megjelent többek között Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök, Kuncze Gábor, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Demján Sándor vállalkozó, Gémesi György, Gödöllő független polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke.

A temetés után a Zwack család a Zwack Unicum Nyrt. székházában fogadja a vállalat dolgozóit és partnereit Zwack Péter közös búcsúztatásán.

Zwack Péter búcsúztatása a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Fotó: MTI (galéria)

Zwack Péter 1927-ben született Budapesten. 1946-ban felvették a Pázmány Péter Tudományegyetem Jogi Karára, de emellett a családi gyárban is dolgozott. Később apja tanácsára elhagyta az országot, először Olaszországba, majd az Egyesült Államokba emigrált, ebben a két országban végzett közgazdasági tanulmányokat.

1952-ben a connecticuti New Havenben egy alkoholimportőr cég menedzsere, majd 1954-ben egy chicagói borimportőr cég társtulajdonosa lett. 1970-ben elhagyta az Egyesült Államokat, Bécsbe ment a családi vállalat irányítása érdekében. 1972-ben visszatért Olaszországba, először Genovából, majd Velencéből és Firenzéből irányította a céget.

1987-ben hazajött Magyarországra, majd 1989-ben létrehozta a Zwack Unicum Budapest Kft-t. 1991-ben a cég privatizálta a Budapesti Likőripari Vállalatot, megalakítva ezzel a Zwack Unicum Rt.-t, melynek társtulajdonosa és az igazgatóság elnöke lett. 2008-ban visszavonult a cégvezetéstől, helyét legifjabb fia és legifjabb lánya vette át.

Zwack Péter 1990 és 1991 között Magyarország washingtoni nagykövete volt. 1992-ben a Liberális Polgári Szövetség-Vállakozók Pártja elnökévé választották. 1994-ben választási szövetséget kötöttek az SZDSZ-szel, a Fidesszel és az Agrárszövetséggel, amelynek értelmében a négy párt közös jelöltjeként indult Kecskeméten, ahonnan bejutott az Országgyűlésbe, amelyben akkor ő volt az egyetlen független képviselő.

Zwack Péter búcsúztatása a Zwack Unicum Nyrt. budapesti üzemének udvarán. Fotó: MTI (galéria)

1998-ban az SZDSZ által támogatott független képviselőjelölt volt, de mandátumot nem szerzett. Ugyanebben az évben belépett az SZDSZ-be. 1999-ben a párt országos tanácsának, majd ennek elnökségének a tagja volt. 2000-ben a párt ügyvivőjévé választották, a posztot 2003-ig viselte. 2002-ben pártja országos listáján újra bejutott az Országgyűlésbe, de fél évvel később lemondott mandátumáról. 2010-ben, a pártfelülvizsgálat során nem újította meg tagságát.

Olvasóink írták

 • 11. macs 2012. augusztus 22. 10:34
  „5. lj510126,
  számodra ez miért fontos?”
 • 10. DobóI 2012. augusztus 22. 05:37
  „Nyugodjék békében, értéket teremtett az ország számára.”
 • 9. TomTaylor 2012. augusztus 22. 00:18
  „6. 1makói 2012.08.21. 21:39

  Lassan már egy sem lesz! :-(((
  Na, dobok egy Unicumot!”
 • 8. Klárika 2012. augusztus 21. 22:50
  „@lj510126:
  "Szülei Zwack János, az Unicumot készítő Zwack-gyár társtulajdonosa és Wahl Vera voltak. Bár családja zsidó származású volt, mindkét ágon kikeresztelkedett, így ő szigorú katolikus nevelést kapott." Nem mintha számítana...
  (Forrás http://hu.wikipedia.org/wiki/Zwack_Péter)”
 • 7. THK 2012. augusztus 21. 22:47
  „5,
  szánalmas, h még ilyenkor is csak ez jut eszedbe - és egy egyszerű ráguglizás, Wikipediázás nem... :(”
 • 6. 1makói 2012. augusztus 21. 21:39
  „Nyugodjon békében!! Megint elment egy nagyszerű és igaz ember közülünk!”
 • 5. lj510126 2012. augusztus 21. 21:33
  „A temetési szertartást miért Várszegi Asztrik katolikus püspök végezte? Ezek szerint Zwack Péter kikeresztelkedett?”
 • 4. Egyolvasó 2012. augusztus 21. 21:20
  „Nyugodjon békében, ugyan úgy mint azok szeretteik akiknek elhunyt hozzátartozója nem forgott politikai körökben, csak egyszerű kétkezi munkásként élték le életüket, kenyeret adva a szánkba.
  Ez az egy igazság van a földön, ugyanis a halál nem nézi, hogy valaki szegény vagy gazdag, nő vagy férfi, csaló vagy tisztességes állampolgár, beteg vagy egészséges, amikor itt az ideje jön és végzi a dolgát.”
 • 3. nsanyi55 2012. augusztus 21. 21:16
  „Ő valóban nyugodjon békében! Viszont akik törkölyből kóficolják az utóbbi időben a Csongrád megyei Vilmos körtét (a Cwack félét) azok forogjanak még az ágyukban is! Ezt a kommentet ajánlom a fogyasztóvédelemnek is! megtalálható vagyok és vállalom is a be- (fel)-jelentést!”
 • 2. Queenmargareth 2012. augusztus 21. 18:29
  „Nyugodjon békében én nem tudok koccintani ugyan érte.”
 • 1. Ross 2012. augusztus 21. 16:46
  „"Ma vettünk végső búcsút Zwack Pétertől a Szent István-bazilikában. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége felkarolja azt a kezdeményezést, amelynek keretében Zwack Péternek tisztelgünk. Ma este pontban 20 órakor, kérünk mindenkit, akinek Ő fontos volt, hogy koccintson és emlékezzünk egy pohárka Unicummal Zwack Péter emlékére. "”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemezte az államfő első száz napját a Nézőpont Intézet

Áder János klasszikus köztársasági elnöki szerepet töltött be a május 10-ei beiktatása óta -… Tovább olvasom