Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

A polcokon maradnak a könyvek

A csongrádi könyvnyomtatás helyzete manapság nem túl rózsás. Két nyomdában készülnek a kiadványok, amikből sok marad a polcokon.
A csongrádi könyvnyomtatás hagyománya az első világháború után alakult ki. Az akkori legnagyobb helyi nyomdában, a Bozó bácsi félében - ami a jelenlegi Ben Joe söröző melléképületében volt - készültek az újságok és a könyvek. A második világáború után sokáig nem üzemelt nyomda Csongrádon. Legközelebb Szentesen, a Petőfi nyomda működött, ott készítették a csongrádi kiadványokat is. Ólomszedéses módszerrel dolgoztak, helyben öntötték a betűket, a maratást is ott végezték, és minden fázisát a könyvnyomtatásnak.

A polcokon maradnak a könyvek - GALÉRIA

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Napjainkban Csongrádon két nyomdában készülnek kiadványok, közülük az egyik a Raszter Könyvkiadó. – Már a ’70-es évek közepén megfogalmazódott bennem, hogy jó lenne, ha újra lenne nyomda Csongrádon – kezdi beszélgetésünket Góg János, Juhász Gyula-díjas költő-író, a Magyar Kultúra Lovagja. - Az ÁFÉSZ-nél dolgoztam vezető beosztásban, hozzám tartoztak a reklámmal kapcsolatos ügyek intézése is. ’88-’89 körül szitanyomó technikával – amit autodidakta módon tanultunk meg – kezdtünk öntapadós ruha címkéket nyomtatni – mesél a kezdetekről a Raszter Könyvkiadó igazgatója.

Mindenféle reklám- és szóróanyagot készítettek, mire lassan kitanulták a szakmát. 1987-ben alapították meg a Raszter Könyvkiadót, 1990-től a csongrádi cégek dekorációs- és reklám anyagait is ők nyomtaták. Közben a cég érdeklődése a könyvnyomtatás irányába nyitott. Első ilyen munkájuk a Batsányi János Gimnázium évkönyve volt. – Fokozatosan beleástuk magunkat a könyvek világába. Szakmai és alternatív tankönyveket is kiadtunk. 2002-től már szépirodalmi könyveket is nyomtattunk – mondta Góg János.

A Raszter Könyvkiadó napjainkban is a szépirodalmi könyvek menedzselését végzi. Kis kiadó lévén évi 8-10 könyv sorsát egyengetik a kézirat kézhez vételétől a kiadásig. Komolyabb nyomtatásokat már egy szegedi társnyomdával összefogva végzik. Csongrádon a Föveny című irodalmi folyóiratot készítik. Góg János maga is publikál. Két társával még gimnazistaként indították el a Diákszáj című folyóiratot. ’69-ben jelentek meg az első komolyabb írásai országos lapokban, melyeket azóta is számos követett. Több saját kötetet is megjelentetett, egyik alapító tagja a Csongrádi Irodalmi Körnek, ami immár 43 év óta működik sikerrel.

Barátjának tudhatta Faludy Györgyöt, a magyar költő fejedelmet is, akinek 2006-ban bekövetkezett halála után, 2010 óta Faludy György Irodalmi Kör néven éltetik tovább a hagyományt. Az irodalmi műhely 2000 óta 8 nemzetközi szintű pályázatot hirdetett meg – minden évben más témakört megadva -, melyre minden alaklommal több száz pályamű szigorú zsűrizésével kiválasztott alkotásokból adtak ki egy-egy kötetet. – Ma Magyarországon sok féle és szép könyv jelenik meg, ami nagyon jó. Mégis azt tapasztalom, hogy ez a sok szép kiadvány többnyire a polcokon vagy a raktárakban marad.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. palfisz 2013. március 10. 16:12
  „abai!
  Versben megengedett! Részemről arról szólt az észrevétel, hogy "Juccus"miért is poénkodott??!”
 • 20. abai 2013. március 10. 15:52
  „17. "( ÉS-sel nem kezdek mondatot,)"
  És mi mégis láncot hordunk? /
  Ide veled régi kardunk!

  Petőfi is "és"-sel kezdte.”
 • 19. hank 2013. március 08. 23:06
  „"1990-től a csongrádi cégek dekorációs- és reklám anyagait is ők nyomtaták. Közben a cég érdeklődése a könyvnyomtatás irányába nyitott. Első ilyen munkájuk a Batsányi János Gimnázium évkönyve volt. " -> Régi szép emlékek. :) Gratulálok János, minden elismerésem és kívánok sok sikert és jó egészséget!”
 • 18. keletaru 2013. március 07. 17:41
  „Jééééé a föld mozog a világ változik . S már levelet sem írunk csak sms-t e-mailt . Én ebben látom a problémát, nem tanulunk olvasni , vagy csak rohanunk ? Egymás mellet elbeszélünk ?! Tudomásul kell venni " kihalnak" szép szakmák !? Mint az igazi lokálpatrióták ! Gratu mellesleg valami ami itthoni , jó dolog s van mondani valója .....Üdv Kuci”
 • 17. palfisz 2013. március 07. 16:57
  „Juccus!( ÉS-sel nem kezdek mondatot,) )de hol van a kutya elásva?”
 • 16. Robinho 2013. március 07. 16:32
  „Egy normális településen, ha valaki ennyit áldoz a kultúrára (sokszor ingyen), azt tárt karokkal kellene fogadni...”
 • 15. Juccus 2013. március 07. 15:28
  „Cicaharc”
 • 14. palfisz 2013. március 07. 14:33
  „"Natessek" Úr! netán Úrnő! "Nagyon szép", hogy ilyen gusztustalanul tud a városban történtekről írni, pedig nem éli meg annak hétköz- és ünnep napjait. Lehet, hogy élt itt valamikor, viszont nem lát bele semmibe. Próbáljon interneten kívül is "tájékozódni"!
  A kultúrába pedig ott szóljon bele,ahol (valószínűleg aktívan) él!!!”
 • 13. Norbi56 2013. március 07. 13:34
  „Én két változatban ismerem és most Ön a harmadikat is megismertette velem, s én nem lévén csongrádi máshol és másként tanulta, tehát "furcsa" és "czifr" de most már tudom majd, hogy "fürge" is, köszönöm a tájékoztatást kedves (12.) fenyő”
 • 12. fenyő 2013. március 07. 13:01
  „Ha idézőjel, akkor nem furcsa, hanem " fürge ".
  Egyébként már régóta ugyanazok az emberek hozzák a döntéseket a városban, egy-két kivételtől eltekintve.
  Felesleges pártkatonákról és bértollnokokról beszélni, mindenki leírhatja, közölheti véleményét pártállástól függetlenül.”
 • 11. Norbi56 2013. március 07. 09:04
  „6. natessek 2013.03.06. 20:49
  Igaza van! ... Tisztelt natessék ! ... megfogadom a tanácsát, mert folyamatosan itt csámcsognak, röfögnek és tolakodnak körülöttünk ... miközben a kanász mögöttük csattogtatja az ostorát. "mert megismerni a kanászt furcsa járásáról..."”
 • 10. szeljegyzet 2013. március 07. 06:59
  „Nem olyan vészes a helyzet,mert addig mig négy élelmiszerbolt becsukott a szellemi szatócsbolt jól prosperál,amennyiben jó a költségkimutatása.”
 • 9. natessek 2013. március 06. 23:40
  „8. Hidegen 2013.03.06. 21:45
  Látja, nem is érti, amit írtam, de el se várom Öntől. Még egyszer: eszemben sincs pártkatonákkal vitázni. Csongrádiakkal pláne. Több, mit tizenöt éve elköltöztem Csongrádról, Gulyás Sándort egyet ismerek, de nem hiszem, hogy Ön az ismert kereskedelmi vezető szakember lenne. Vele egyébként tegeződünk, Önnel viszont nem őriztünk együtt libát, nem árultunk egy gyékényen se. (Miheztartás végett.)”
 • 8. Hidegen 2013. március 06. 21:45
  „6. natessek 2013.03.06. 20:49
  Nem vagy vitapartner ˝barátom˝, írhatsz amit akarsz, ismerlek. ;)”
 • 7. Hidegen 2013. március 06. 21:41
  „4. Norbi56 2013.03.06. 15:13
  Béríró??? Kedves István, Ön nyilván tudja ez mi fán terem, (én nem) hiszen ön írt itt pár év alatt x száz, vagy ezer(?) önéletrazot, mint ezt kéretleül a múltkoriban az orrunkra kötötte. Valamint a nemrégen közzétett versében is mindent árúba bocsát (a tudásán kívül is). Na nehogy éppen Ön vádoljon már bértollnoksággal! Azt már régen látom hogy Ön előszeretettel ˝osztja az észt˝, de a kritikát rosszul tűri. Az ha valaki hisz valamiben szerintem mégis csak több mintha semiben nem hisz... Márpedig Ön a saját egóján kívül nem sok mindenben hisz eddigi megnyilatkozásai alapján, lettlégyen bármiről is szó...”
 • 6. natessek 2013. március 06. 20:49
  „4. Norbi56 2013.03.06. 15:13 és 3. Hidegen 2013.03.06. 14:42
  Nem baj az, ha egy ember kulturálódik. Hofi Géza egyik örökérvényű gondolatát ettől függetlenül szerintem nem szabad feledni: "Az intelligencia az más, mint a tudás. Tudod, azt anyukád nunájából kell kiszívni...".
  Hozzászólásaik számomra azt is jól szimbolizálják, hogy a pártkatonákkal nem szabad vitába szállni (más megfogalmazásban: nem érdemes a mindennapi korpájuk közé keveredni), mert a vitapartnert elnyeli a tudatlanságuk és az unintelligenciájuk (vagy érthetőbben: a keveredőt megeszik a disznók).
  Góg Jánost nem értem, egyáltalán mit keres még Csongrádon? Kecskeméten, Szegeden, Budapesten a kultúraszervező képessége kiválóan kiteljesedhetne!”
 • 5. Robinho 2013. március 06. 16:05
  „Faludy György 2006-ban halt meg!”
 • 4. Norbi56 2013. március 06. 15:13
  „3. Hidegen 2013.03.06. 14:42
  Gróf Széchenyi István: ,,Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik."
  Nos Kedves Gulyás úr! ha már névvel és címmel megszólított bár a bejegyzésem nem Önnek, hanem a cikkben szereplő Góg Jánosnak szólt ...ez a mondat nem azt jelenti, hogy funkcionális analfabétákat kell képezni az iskolákban , hanem azon túl mutat...de szívesen idézem Önnek Orbán Viktor miniszterelnök úr egy mondatát is, azzal talán nem vitatkozik olyan hevesen, mint béríró,
  "Épp válság idején érdemes leginkább áldozni a kultúrára "- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt - Hagyomány és alkotóerő című kiállításának megnyitóján.
  Lám, lám nem olvas elég figyelmesen...és a bérírás pedig felkészületlenül nem megy...sajnos...
  http://www.csongradihirek.hu/portal/index.php/szubjektiv/891-szellemi-valsag
  vagy egy másik linket is ajánlok Önnek:
  http://dunapart-cafe.net/index.php?page=wrshow&catid=main&id=40159&hpg=1
  javaslom ismételjen időnként, mert erre is van egy mondás......Tisztelettel Nemeskéri-OrbánIstván”
 • 3. Hidegen 2013. március 06. 14:42
  „Kedves Nemeskéri úr, miért mindig mindig az aktuális városvezetésre mutogat? Válság van, mindenféle értelemben. Ahol kevés a hús, a kenyér, ott először a kultúrától vonnak el. Ez manapság már közgazdasági tény, nem? Ja, és nem csak a ˝köz˝-ben, de a háztartásokban is. Ha a indenkori városvezetés nem így tenne, akkor is kapna hideget, meleget. Akár Öntöl is (közgazdász szemel).
  Különben meg tegyék mindenki számára vonzóvá, élvezhetővé és olcsóvá (ja ez közgazdaságilag nem igzán értelmezhető ugye?) azt a ˝szent˝ kultúrát. Az se megy ugye mert piacgazdaság van, ahol mindent értékén
  (árán) kell(ene) kezelni.
  Értem (vagy nem). De ezért a mindenkori vezetést hibáztatni? Az sem tetszik sokaknak hogy sportpályák épülnek, pedig ugye ˝épp testben, ép lélek˝. Hát tessék a kultúrában is megszólítani azt, aki megszólítható.
  Panaszkodni, síránkozni kevés, és sokszor visszatetszést kelt...
  Gulyás Sándor.”
 • 2. köröstorok 2013. március 06. 14:16
  „János, én is jó egészséget kívánok a munkádhoz. Csak remélni tudom, hogy az általunk létrehozott sok könyvet, irodalmi rendezvényt majd valaki észreveszi, megdicséri, egyáltalán számba veszi. Mert ez is szükséges. Nagy a valószínűsége, hogy mi már azt nem érjük meg.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokrosi bejárás

A helyi általános iskolában tartott helyismereti foglalkozást a napokban a Csongrádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egysége. Tovább olvasom