Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Cabernet Sauvignon lett a város bora Csongrádon

2011-es évjáratú Cabernet Sauvignon lett a város bora Csongrádon. A versenyre 15 aranyérmes borral neveztek.
Csokoládé-, sajt-, és borkóstolás keretében lehetett szavazni Csongrád borára. A Művelődési Központban megtartott rendezvényen a közönség szavazatai hozták meg a döntést, hogy 2013-ban melyik nemes nedű nyerje el „a Város Bora" megtisztelő címet.

Cabernet Sauvignon lett a város bora Csongrádon.
Cabernet Sauvignon lett a város bora Csongrádon.

A versenyre a megyei Borverseny 15 forgalomban levő, aranyérmes borai nevezhettek be, amelyek közül a döntőbe a legjobb 4 jutott be. Ezen nedűk közötti versenyben lett első helyezett és nyerte el a Csongrád Város Bora címet, Bodor László helyi bio borász 2011-es évjáratú Cabernet Sauvignon-ja. – Ez különösen jó évjárat volt, mert minden optimálisan megvolt ahhoz, hogy nagy testű borok készülhessenek a termésből. A jó csapadékeloszlás és a megfelelő mennyiségű napsütés adta az alapját ennek a különleges bornak, valamint az, hogy a már töppedésnek induló szőlőszemeket kezdtük szüretelni, amit a hagyományosan fakáciában történő erjesztés követett. A bor végső karakterét a 2 éven át tartó tölgyfahordós érlelés határozta meg – mesélt a készítés körülményeiről a csongrádi bio borász.

A megmérettetésen neves termelők borai mellett szállt versenybe 3 borával (2009-es Zweigelt, 2012-es Kadarka – amely a 2. helyezett lett-, és 2011-es Cabernet Sauvignon), amelyek közül a 2001-es telepítésű ültetvényről származó, redukált termésű – tőkénként 1,5-2 kilogramm – szőlő adta ezt a szép bort. A 2011-es Cabernet Sauvignon színében enyhén barnásvörös, illatában aszalt szilva és meggy fedezhető fel, míg ízében lágyan bársonyos, és harmonikus.

Bodor László helyi bio borász a díjnyertes borral.
Bodor László helyi bio borász a díjnyertes borral.

Bodor László 2001-ben végezte el a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai karát, majd még abban az évben telepítette első szőlő ültetvényét, ami az évek során 8 hektárosra gyarapodott. – 2008 óta tudom feldolgozni a bio gazdaságomból származó termésemet, 2010-óta pedig a Pacsirta utcában borkóstolókon is megismertetem a hozzám ellátogatókat boraimmal, a pince közvetlen szomszédságában lévő Borházban. Az érdeklődő csoportoknak pedig mindig szívesen mutatom meg az egész gazdaságot és a bor készítésének minden mozzanatát. Nagyon örülök, hogy az én borom lehet „a Város Bora" Csongrádon – mondta a tehetséges borász.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakul a csongrádi szolgáltató

Jogszabályi változások miatt januártól hulladékgazdálkodási közszolgáltatást csak nonprofit gazdasági társaságok végezhetnek. Tovább olvasom