Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Nagy falat lett a Tescónak Csongrád

Csongrád - Jövőre sem építi tovább 2010-ben félbehagyott csongrádi áruházát a Tesco. A brit áruházlánc lapunknak azt nyilatkozta, elkötelezett a magyar piac és a hazai fogyasztók iránt, de a vásárlói igényekhez igazítja fejlesztéseit. A csongrádi zöldséges nem csodálkozik.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

„Bevásárlóközpont" – olvasható a csongrádi elkerülő út mellett a táblán, a nyíl a Tesco Áruház betonvázára mutat. Csak a Magyar Közút ilyen optimista, ami az üzlet megnyitását illeti, hiszen a félbemaradt építkezés folytatásáról évek óta nincs hír. Kőrösi Tibor polgármestertől tudjuk, hogy az önkormányzat időnként érdeklődik a Tesco-Global Áruházak Zrt.-nél, de választ nem kap.

Mi évente kétszer kérdezünk rá a cég helyi terveire. Idén februárban azt a tájékoztatást kaptuk, épp vizsgálja a Tesco, hogy folyamatban lévő beruházásai megfelelnek-e aktuális üzleti céljainak, és március közepére eldől, melyek azok a beruházások, „amelyekre a Tesco a 2013/14-es pénzügyi évben fókuszálni fog". Most azt írta érdeklődésünkre Varga Eszter, a zrt. külső kommunikációs specialistája, hogy „a vállalat elkötelezettsége töretlen a magyar piac és a hazai fogyasztók iránt", ám a cég a fejlesztések irányát „a vásárlói igényekhez igazítja. Ennek a felülvizsgálatnak a csongrádi beruházás is része, de a megkezdett építkezés folytatása jelenleg nincs napirenden".

Milliárdos építkezés a város szélén. Egyelőre nincs szükség bevásárlókocsikra. Fotó: Schmidt Andrea
Milliárdos építkezés a város szélén. Egyelőre nincs szükség bevásárlókocsikra.
Fotó: Schmidt Andrea

A Magyarországon 22 ezer embert foglalkoztató brit áruházlánc annak idején 100 új munkahelyet ígért Csongrádon, és 2010 karácsonyára nyitotta volna meg a város szélén 3000 négyzetméteres áruházát. A közel 1 milliárdos beruházás először azért csúszott, mert a területről kiderült, vizenyős, aztán a kivitelezővel is vitába bonyolódott az építtető. Egy ideig őrizték a területet, ma már nem, de nincs is mit elvinni onnan. Bár a kezdeményt – a város polgármestere, aki magyar–történelem szakos tanár, ókori görög templomromnak nevezi – bármikor lehet folytatni, és gyorsan be lehet fejezni, az építési engedély 2015 májusáig szól.

A helybeli kiskereskedők nem bánják, hogy a nagy versenytárs habozik. – Aki mindenképp ilyen áruházba vágyik, annak ott a szentesi Tesco, akkora út, mint Budapesten átmenni egyik kerületből a másikba – mondja Mucsi Istvánné. A család a csongrádi főutcán működtet zöldségüzletet. – Érthető, miért nem akarja befejezni a Tesco, amit elkezdett. Üzlet van itt elég, pénz nincs, amit el lehetne költeni. Hozzánk már naponta jönnek be olyan családos anyukák, akik csak egy fej hagymát, egy szál petrezselymet visznek – vagy egy tojást. Ennyire van pénzük. Egy tojásból legfeljebb rántott levest vagy nokedlit lehet kihozni. Az ilyen vásárlókon nem keres sokat a multi.

Olvasóink írták

 • 18. Turul2 2013. október 09. 16:18
  „Kedves pirosmanci!
  "A magyar szakhoz semmi köze"
  Sajnos Csongrád vezetéséhez sincs semmi köze!!!”
 • 17. pirosmanci 2013. október 06. 10:00
  „Kedves Bakos András!
  A város polgármestere történelem-földrajz szakos tanár, emellett jogászi végzettsége is van. A magyar szakhoz semmi köze.”
 • 16. keletaru 2013. október 04. 19:20
  „. 65Gyöngyszem . Multit csak kívülről lát , mint olvasom . A legtöbb diák munka , ilyen cégeknél . A MAGYAR termelők eme remek kereskedelmi hálózatoknak köszönhetik "JÓ"- létüket ugyi . Arról nem is beszélve milyen "HELYI" kedvezményeket adnak nekik DRÁGA képviselőink ....Hol a haszon mikor a legtöbb építmény a MI befolyt adó forintjainkból épül , mások kárára . Lehet tiz kiskereskedő több helyi adót fizet mint eme nagynak mondott céget helyi szinten . Ebben az országban a demokrácia szót csak használják nem alkalmazzák, tudjuk az olaj botrány óta amit 80 évre titkosítottak és még ki tudja mit . Ami sikerült a politikának , kisembereket egymástól eltávolítani ne tudjanak szót érteni a mindenkori politikával , és főleg egymással . Azért érdekes nálunk aki hidat-épit két kézzel tönkre megy , vagy nem ??? Pl Lásd lágymányosi dunaujvárosi . Ez akkor mi ?? Sajnálom ha valaki munka nélküli itt Csongrádon, meg bárhol . RÉGEN az volt a szokás ha valaki munkahelyet váltott 10 percel többet vagy kevesebbet kerékpározott a munkahelyére . Viszont tudomásul kell venni a SIKERES felelősség teljes privatizációk itt ezt hozták , hogy Európa hírű cégeket el pazaroltak . Vele az ott dolgozok egzisztenciáját is . Persze vannak akik ZSIROSSAN élnek ebből a pazarlásból . Szégyeneben mint látjuk . Érték teremtő munka helyet ami termel mint pl. egy kis-seb esztergályos műhely nem találni sokat csak kereskedelmit . Ez a GOND , . Mint látjuk régi vezetőink is csak mutogatnak, felháborodnak mikor SZÓ éri a ház elejét . Miért is , hisz nem mi vettünk fel mindenre hitelt csak a plázson maradjunk . Pedig minden régi döntéseik kemény bélyegét hordjuk itt . Lásd Arany szigetre tervezett szálloda meg kitudja ki mit hozott volna . Itt a gond . Én sajnos nem látok annyi munkahelyet ott mint ön . Viszont már többet tett bárkinél , pozitívan látja az itteni NAGY semmit mint egy két képviselő . Eme áruház is a nap fénye nélkül látja itt nincs vásárló erő, s nála belefér a profitba egy két baki . Üdv Lévai Attila”
 • 15. 65Gyöngyszem 2013. október 04. 11:15
  „Azoknak könnyű akiknek van munkájuk? Hol van az megírva, hogy csak a kiskereskedők boldogulhatnak, a többi ember haljon éhen, mert nem fogott bele egy vállalkozásba vagy, mert nincs munkalehetőség máshol? Akkor ezek szerint a kisvállalkozóknak kellene mások számára munkalehetőséget teremteni, mert ebben a városba másnak ne is legyen lehetősége. Kíváncsi lennék hogyan élne meg itt több száz zöldséges, kisboltos, cukrászda, stb., ha csak így kereshetnének az emberek. Vagy arról van szó, hogy az a pár vállalkozó had élhessen (viszonylag) boldogan, a többi ember pedig haljon éhen, mert nincs szükség több emberre, vagy költözzön el ill. ingázzon napi több órát is az életben maradásért. Nem igazságtalan ez egy kicsit!!! A demokrácia nem egyenlőséget is jelent?! Nem ugyanazok a jogai minden embernek?!”
 • 14. keletaru 2013. október 03. 17:53
  „65Gyöngyszem ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁáááááááááá .. Az ilyen okos emberektől . Tényleg és mennyit tesz tönkre ?? Okoska ?? Ráadásul szerintem nem is illik a település képébe , mert ugyiiii nekünk a házunknak illeni kell a település képbe ( Uniooooo ). Egy bádog doboz is illik egyesek szerint ( Uniooooo ) , ugyan el kellene menni LÁTNI máshol mit engednek !! Kommunizmusban volt igazságszolgáltatás , demokráciában jogállam van érezzük is mi itt alul . Üdv Kuci”
 • 13. Juccus 2013. október 03. 16:32
  „@10 acidrain

  Egyetértek, nem tér vissza, hanem már visszatért, és erősebb, mint valaha...”
 • 12. berkabela@freemail.hu 2013. október 02. 12:17
  „Igaza van a TESCO-nak! Az a pár-maradék- csongrádi bőven beszerezheti a mindennapi betevőjét a meglévő multiktól is.Viszont műszaki cikkekért a szomszéd városokba kell menni,mert itt még csavarból sincs választék.Ezt a sorvadó városkát csak a vízlépcső építése - ill. az arra ideözönlő idegenforgalom- húzná ki a fekáliából. Annak is ott a"csontváza",az összes előkészületi munka megtörtént,csak az nincs annyira szem előtt, hogy naponta elborzadjanak az értelmetlen pazarláson.(Pedig az a mi zsebünket terheli) Ott a példa:A tótók is teljesen tönkrementek a bösi duzzasztó miatt.De jó is lenne ha mi is úgy járnánk!”
 • 11. 65Gyöngyszem 2013. október 02. 10:09
  „Ha másért nem, hát azért jó lett volna, ha megépül, mert nagyon sok embernek adott volna munkát. Így csak még többen mennek el ebből a városból, mert itt nincs munkalehetőség. A városnak meg, úgy gondolom, jól jött volna az az iparűzési adó.”
 • 10. acidrain 2013. október 01. 18:17
  „4.: Majd építenek még egyet Szegedre, így is van már hét... vagy nyolc ott.

  Mindenért a fideszt okolni pedig pont annyira ostobaság és a saját nyomorult helyzeted ellenségkeresése, mint az előző nyolc évben a szocik alatt csináltad.

  A kommunizmus NEM tér vissza, sajnálom.”
 • 9. Erzsike209 2013. október 01. 17:25
  „Ha nem folytatják, akkor bontsák el! "
  A BETON OSZLOPOKAT LE RAKHATJÁK NÁLAM KÉT SORBAN JÓ LENNE ÚTNAK NEM KELLENE SÁRBAN JÁRNOM.AZ ESŐS IDÖBEN”
 • 8. Zotya100 2013. október 01. 16:31
  „Inkább Csongrádnak lenne nagy falat a Tesco, nem?”
 • 7. keletaru 2013. október 01. 15:47
  „Áááááááá a sok hozzá nem értő . Mondanák fentről, majd a rezsi csökkentésből lehet tölteni a kosarakat ....sajna a nép szét zavarva ezért nem lehet össze fogni , mert egyesek csak tapsolni szeretnek a fényben mindegy milyen áron ....Üdv Kuci”
 • 6. tromi 2013. október 01. 14:52
  „,,a vállalat elkötelezettsége töretlen a magyar piac és a hazai fogyasztók iránt", ám a cég a fejlesztések irányát ,,a vásárlói igényekhez igazítja. Ennek a felülvizsgálatnak a csongrádi beruházás is része, de a megkezdett építkezés folytatása jelenleg nincs napirenden".
  Magyarul nincs fizetőképes kereslet, így pénzt sem áldoz erre a dologra (pedig kellett volna légtechnika ebbe a csarnokba is, és a többibe is, csak a pláza stoppal akartuk seggbe rúgni a multikat, helyette a magyar cégek pofáját találtuk el...) A dolgozók, aki vállalta kapott máshol munkát, a többiek pedig elmentek innen munkahely hiány miatt.
  A város nagy része nyugdíjas, versenyszféra gyakorlatilag nincs, csak állami foglalkoztatás, szociális ellátás, közmunka. Erre senki nem olyan hülye, hogy 100 millákért befektessen. Fekete munka dögivel, arra nem lehet építeni. Amíg a város vezetők feketén dolgoztatnak, addig nincs is milyen gazdaságról beszélni...”
 • 5. Roland1000 2013. október 01. 13:47
  „Ha nem folytatják, akkor bontsák el! A vásárlói igényekhez igazítják az építkezéseket? Mennyiben változtak a vásárlói igények az építkezés megkezdésének időpontjához képest? Semmit!!! Talán máskor előbb kéne gondolkodni, utána elkezdeni építkezni!”
 • 4. zsozso64 2013. október 01. 13:28
  „Orbán Viktor sikeresen vette fel a harcot a multikkal! A lakosság jövedelemhez jutásának korlátozásával, sikeresen kirúgta a görkorcsolyát a multik lába alól. Most majd jól elszegényednek! De szívesen végignézném, de tartok tőle, hogy négymillió hasonló sorsú polgártársammal együtt hamarabb éhen veszünk! Ha nem sikerülne megérnünk a teljes győzelmet a mocs...,büd...., ingy.., multik felett, mondjátok meg a nagyvezérnek...köszönjük, és sajnáljuk, hogy nem ünnepelhetjük tovább!!!!”
 • 3. Beroesz 2013. október 01. 13:19
  „"investment ruin"”
 • 2. rózsakert 2013. október 01. 12:14
  „<moderálva> NEM MERNEK NYITNI....sokba kerülne az őrzés-védelem.”
 • 1. bambulla 2013. október 01. 08:40
  „szépen mutat :) :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapintható térképet avattak Csongrádon

Nyújts feléje védő kart" – hallottuk az imént a Himnuszban. A szavak akár a Rotaryt is jellemezhetnék - Kőrösi Tibor polgármester. Tovább olvasom