Országszerte nagy forgalmat bonyolítottak a fürdővárosok

2023.09.22. 18:32

Szeged is népszerű úti cél volt

Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged és Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az első féléves adatok alapján – tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Delmagyar.hu

A fürdővárosok jelentőségét jól mutatja, hogy az összes vidéki vendégéjszaka 59 százaléka az említett településeken realizálódott nyáron – írták szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint az év első hat hónapjában Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged és Eger egyaránt népszerű volt, ezeken a településeken valósult meg az összes vidéki vendégéjszaka-szám csaknem egyharmada, nyáron pedig ez az arány több mint a kétszeresére nőtt.

Az adatokból látható, hogy az ország mely részéből érkeztek leginkább a vendégek. Az öt legnépszerűbb fürdőtelepülés közül a balatoniak azok, amelyek a fővároson és Pest vármegyén kívül az ország távolabbi vármegyéiből is vonzották a vendégeket a főszezonban. Siófokra például Borsod-Abaúj-Zemplénből, Balatonfüredre pedig Győr-Moson-Sopronból is érkeztek hazai turisták, nemcsak a közeli vagy szomszédos vármegyékből.

Ugyancsak változatos képet mutat az egyes fürdővárosok vendégeinek korösszetétele. A legidősebb, döntően szépkorú vendégkörrel Hévíz rendelkezik, a TOP fürdővárosok közül éppen ott pihent a nyáron a legidősebb vendég, egy 100 éves kínai férfi. Zalakaros és Hajdúszoboszló ezzel szemben igazi családos desztinációk, az előbbiben a vendégek 31 százaléka volt gyermek- vagy kiskorú, és arányuk utóbbiban is elérte a 27 százalékot. Siófokon a vendégek 27 százaléka tartozott a tipikus fesztiválozó korosztályba, a 19-34 évesek közé – írta az MTÜ közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!