Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

4800 milliárdot termel az agrárágazat

Az agrártárca a jövőben az eddiginél jelentősebb összeggel kívánja támogatni a helyi élelmiszer-feldolgozókat.
A magyar mezőgazdaság 2300-2400 milliárd forintot termel évente, ezt az összeget megduplázza az élelmiszeripar, s ebben nincs benne a kereskedelem - közölte a vidékfejlesztési miniszter pénteken Sárrétudvariban.

Az agrártárca a jövőben az eddiginél jelentősebb összeggel kívánja támogatni a helyi élelmiszer-feldolgozókat - tette hozzá Fazekas Sándor, amikor a hajdú-bihari településen felavatta a "tejmalomnak" elnevezett tej- és húsfeldolgozó üzemet.

"A magyar vidék számára is ünnep ez az esemény" - mondta a miniszter, méltatva az üzemet létrehozó családi vállalkozás szándékát, hogy jó minőségű helyi tej- és hústermékekkel lássa el a környéket.

Fazekas Sándor rámutatott, hogy Nyugat-Európában a mezőgazdasági vállalkozások 60 százaléka kis- és közepes üzem, ezek látják el a környező településeket élelmiszerrel. Magyarországon ez az arány még fordított a nagyüzemek javára, de szeretnék elérni, hogy a helyi ellátásban minél nagyobb szerep jusson a helyi gazdaságoknak - tette hozzá a tárcavezető.

Megemlítette, hogy élelmiszeripari fejlesztésekre 8-10 milliárd forintot fizettek ki az elmúlt években, míg kertészeti géppark-fejlesztésre 24 milliárd forintot fordítanak.

A családi vállalkozásban működő Servet 2000 Kft. 170 millió forintos beruházással, az egykori helyi malom épületében alakította ki a két üzemet, amihez pályázattal mintegy 68 millió forint európai uniós támogatást kaptak - mondta el Lendvai Csaba tulajdonos az MTI-nek.

A 160-180 millió forint árbevételű gazdaságban 150 tejelő tehén van, s 80-200 közötti a vágósertések száma. A két új üzemmel - amelyekben novemberben kezdődik a munka - szeretnék az árbevételüket megduplázni - tette hozzá a tulajdonos, megjegyezve, hogy a beruházással 10 új munkahelyet teremtettek a településen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

250 dolgozót küld el a Magyar Telekom

A végkielégítéssel kapcsolatos költségek teljes összege megközelítőleg 2,3 milliárd forintot tesz… Tovább olvasom