Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Könnyebben juthatnak olcsó forráshoz az őstermelők és a családi gazdaságok

Könnyebben juthatnak olcsó forráshoz a jövőben az őstermelők és a családi gazdaságok, mivel a továbbiakban ők is kedvezményezettjei lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának - közölte Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
A politikus közölte: az Országgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amelyet képviselőtársaival, Jakab Istvánnal (Fidesz), a Magosz elnökével, valamint Győrffy Balázzsal (Fidesz), a Magosz alelnökével közösen nyújtottak be az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásához.

Budai Gyula emlékeztetett: az őstermelők és a családi gazdaságok számára azért fontos a törvénymódosítás, mert eddig nem vehették igénybe az MNB növekedési hitelprogramjának kedvezményes kamatozású - 2,5 százalékos - forrásait.

A jogszerű földhasználatra vonatkozó szabályozás pontosításának szükségességét Győrffy Balázs azzal indokolta, hogy egy adott földterületet jogszerűen használó gazdálkodó gyorsan és egyszerűen hozzájuthasson a területalapú támogatáshoz. Így jogszerű a földhasználat mindaddig, amíg erre vonatkozóan kétség nem merül fel - jelezte.

Elmondása szerint a jogos fölhasználatot igazolhatja a gazdálkodó a továbbiakban a földhasználati lap mellett a családi gazdaság alapításáról szóló megállapodással, a haszonbérleti szerződéssel, valamint alhaszonbérleti szerződéssel közös tulajdon esetén. Hozzátette, hogy a rosszhiszemű támogatásigényléseket pedig meg akarják akadályozni.

Jakab István rámutatott: a gazdálkodónak és a kereskedőnek egyaránt joga van az adásvétel feltételeit korrekt módon rögzítő megállapodásokhoz. Ez akkor lehet nagyon fontos, ha a szerződésben foglaltak teljesítését valamilyen előre nem látható ok, vis maior meghiúsítja - jelezte.

A termelőt meg kell védeni a felvásárló esetleges erőfölényével szemben, ha rajta kívül álló ok - például aszálykár - miatt nem tud teljesíteni - hangsúlyozta. De a kereskedőnek is joga, hogy a lekötött árut megkapja a termelőtől időben, még akkor is, ha időközben más magasabb árat ígér érte. A módosítás a szerződéses fegyelem betartására kíván alapvetően ösztönözni - hangoztatta Jakab István.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szólt arról, hogy a jövőben a falugazdászok a NAK szervezeti keretein belül működnek, és hatósági feladataikat is ellátják. Az őstermelők pedig a kamarai tagdíj ellenében ingyenesen kapják meg az őstermelői igazolványt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágul a levélfeladás - árat emel a posta

Az ajánlott levél ára 250 helyett 265 forint lesz január 1-től. Tovább olvasom