Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Majdnem vége a FŐSZER felszámolásának

Szeged - Két éve indult el a FŐSZER-Electric Zrt. felszámolása, az eljárást hamarosan befejezik. Sikerült eladni a Szabadkai úti irodaházat és üzemet is, a vevő ugyanaz a cég, amelyik az Oázist építi a Horváth Mihály utcában.
– 2011. szeptember 29-én rendelte el a Fővárosi Bíróság a BAUTROM Zrt., korábbi nevén FŐSZER-Electric Zrt. felszámolását – nyilatkozta lapunknak Pál Attila felszámolóbiztos. – A cég nem tudta kifizetni a hitelezők követeléseit, így több tucatnyi felszámolási kérelem érkezett a bírósághoz. Az első közbenső mérleget azóta beterjesztettük, annak a törvényszék általi elfogadását várjuk. Majd elkészítjük a második, immáron záró mérleget: ha a hitelezők, valamint a törvényszék is elfogadja, le lehet zárni a felszámolási eljárást. Ennek vége függ többek közt a hitelezők észrevételeitől, az eljárást érintő hatósági vizsgálatoktól. A teljes vagyont, több alkalommal történt nyilvános pályáztatást követően eladtuk, amelyből a zálogjogosultsággal rendelkező hitelező részesült.

Csak emlék. 2005-ben ünnepélyes keretek között adták át a 3 milliárd forintos árbevétellel rendelkező, 150 főt foglalkoztató cég székházát Szabadkai úton. Archív fotó: Karnok Csaba
Csak emlék. 2005-ben ünnepélyes keretek között adták át a 3 milliárd forintos árbevétellel rendelkező, 150 főt foglalkoztató cég székházát Szabadkai úton. Archív fotó: Karnok Csaba

A múlt

A Főszer 1991-ben kft.-ként alakult meg, 2006-ban lett részvénytársaság FŐSZER-Electric Zrt. néven. A cég 2005-ben költözött ki a Szabadkai útra: 3200 négyzetméteren irodaházat, villamos berendezéseket összeszerelő üzemet, valamint logisztikai központot építettek. Az akkor már több milliárd forintos árbevételű, 150 főt foglalkoztató középvállalkozást a válság vitte el. 2011-ben a hitelezőknek 1 milliárd forinttal tartoztak, a legnagyobb összegű követelése egy banknak volt. A bíróság a Mátraholding Zrt.-t jelölte ki felszámoló szervezetnek – írtuk 2 évvel ezelőtt.

A felszámolóbiztos nem árulhatta el, ki vette meg a modern, mindössze 2005-ben átadott, Szabadkai úti FŐSZER-székházat és -üzemet. Utánajártunk: a földhivatal nyilvántartása szerint az ingatlant a Dél-alföldi Biopolsz Zrt. vásárolta meg. Az a cég, amelyik nemrégiben hozzáfogott a Horváth Mihály utca 5. szám alatt lévő volt képtár felújításához. Mint ahogy azt lapunkban megírtuk, Oázis néven rehabilitációs egészségügyi szolgáltató és szolgáltatásszervező központot alakítanak ki a házban: a 255 millió forint uniós támogatást élvező projekt október 1-jén indult és 2014 végén fejeződik be.

Kerestük Szabó Istvánt, a Dél-alföldi Biopolsz Zrt. vezérigazgatóját, mit terveznek a Szabadkai úti ingatlannal. – Hasznosítani szeretnénk, hosszú távú elképzeléseink vannak, részleteket 2 hét múlva tudok mondani – ígérte a vezető.

Olvasóink írták

 • 6. csiatt 2013. november 19. 08:11
  „Ugyan ezt csinálta az SZDSZ is. Óriási tartozás, roló lehúz, majd jönnek vissza más néven ezek a libár népet vagyonából kiforgató álszentek. Ha Kovács Béla felvesz 100 millió személyi hitelt, majd nevet változtat Kiss Józsefre, akkor utánna nem kell visszafizetnie, mert az Kovács Béla tartozása, nem Kiss Józsefé?”
 • 5. kumisz 2013. november 18. 20:35
  „"2011-ben a hitelezőknek 1 milliárd forinttal tartoztak, a legnagyobb összegű követelése egy banknak volt"
  Off.

  Egyébként 4.geza-nál a pont.”
 • 4. geza 2013. november 18. 15:28
  „Amíg a cégek ügyvzetői/tulajdonosai bármit megtehetnek következmények nélkül, ne is várjunk mást.
  Pl Szeviép-nél az ügyvezető kapott volna pl 15 év letöltendőt, lehet egyből csökkenne a csődbe vitt cégek száma..”
 • 3. mazsolaszolo 2013. november 18. 14:42
  „Van Isten. Egyet már kipipálhatok - csak azt kapták, amiért megdolgoztak. Pocsék napom volt, de ezzel a cikkel bearanyozták.”
 • 2. kormoska 2013. november 18. 12:21
  „A felszámolás már jó ideje folyt,a Főszer(illetve annak utódcégei)dolgozóit folyamatosan-szakaszosan küldték el,hogy ne legyen túl feltűnő.Úgy tudom már megrendeléseik sem nagyon voltak.....,bár a szegedi 2-es villamos projektjében még érdekelt volt a cég,alvállalkozóként.
  L.urat pedig nem kell félteni.Megcsinálta a saját új bizniszét a jégpálya mögötti szabadidő központtal,ami egészen színvonalas lett,jól muzsikál,és persze kiváló ügyvédi-jogászi gárdával van körülvéve.
  Semmi"főbenjárót"nem csinál(t),csak kihasználja a magyar jogrendszerben a cégalapítás-megszüntetés környékén meglévő kiskapukat,mert a törvény lehetőséget ad rá.
  Vajon meddig még?”
 • 1. sandoreva 2013. november 18. 10:35
  „A kereskedők elbukták a pénzeiket, LAKATOS úr MEG VÍGAN ÉL !!!!!!!!Ilyen cselekedetekért börtön kellene !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb nyugdíjpillér jöhet

A módosítások szerint jövőre megalakulhat az első foglalkoztatói nyugdíjpénztár. Tovább olvasom