Helyi életstílus

2024.03.03. 16:35

Nyolcvanötödik születésnapját ünnepelte a legendás Kertes János – Galéria

Imre Péter Géza

Fotó: Karnok Csaba

Kertes János 85 éves. A legendás motorcsónakos és elismert villamossági szakember barátja, Szabó László vendéglátóhelyén ünnepelte születésnapját, amelyre 151 embert hívott meg, és 149 igent mondott a szíves invitálására. Többen nem is fértek volna be... A család, a barátok, a sporttársak, a különböző borrendek tagjai, vezetői, valamint egykori általános és középiskolás cimborák megtöltötték a Sziki Vigadót. 
Mielőtt a hangulatról mesélnénk – akik ismerik Jánost, azoknak nem sok újdonsággal szolgálhatunk majd... –, említsük meg az eredményeit. 
Nyert két világbajnokságot, volt Európa-bajnokságon 3., tizennégyszeres magyar és többszörös szerb bajnok, de vi­­lágkupán is felállt a dobogó 2. fokára. 1964-ben az S250-es kategóriában 94,6 kilométeres sebességgel világrekordot állított fel, ezt megdöntötték, de az országos csúcs még mindig az övé, akárcsak 1969-ből az O1000-ben 132,2 „kilométerperórával”. Fia, Krisztián a nyomdokaiba lépve O500-ban még mindig magyar és osztrák csúcstartó 165,8 kilométeres sebességgel, ezt 1995-ben állította fel. És ne feledjük: két unokával is megajándékozta édesapját. 

És a hangulat. Leírhatatlan! Rengeteg ajándékot kapott, főleg italokat, lapunk triójától – Koós Katától, Karnok Csabától, az összeállításunkban szereplő fotók készítőjétől és e sorok írójától – stílszerűen egy szülinapi újságot a születése napján, 1939. február 25-én meg­­jelent Délmagyarországgal és róla szóló írásokkal. De volt torta és sok meglepetés is. Utóbbi kategóriába sorolható a két táncoslány produkciója, amivel Pintér József és Ribizsár Péter kedveskedett neki. Táncolt, vonatozott, be­­szélgetett, egyik asztaltól a másikig vándorolt, és sokat sírt – örömében. Nagyon jól érezte magát. Felidézte, hogy az első cikkeket a legendás fotós, Liebmann Béla írta róla 1959-ben, 1960-ban. 

Fantasztikus! 198 versenyzőtárs küldött szülinapi jókívánságokat, Magyarországon kívül például Angliából, Bulgáriából, Szerbiából, Németországból és Oroszországból

 – mondta csütörtöki beszélgetésünkkor. 
Igen. Az az élete, 85 éve legnagyobb ajándéka, hogy ennyi barátja van. Boldog születésnapot, János! 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában