Helyi életstílus

2024.04.18. 18:29

Tüzet raktak a Krúdy udvarán, ott főzőcskéztek - GALÉRIA

Szabadtéri főzőversenyt rendeztek csütörtökön a Krúdy iskolában, ahol a diákok bebizonyították: nem csak pörköltből és töltött káposztából áll a világ. Nyársat, tárcsán sült dödöllét és bárányt is vittek a zsűri elé.

Timár Kriszta

Szabad tűzön készült ételekkel versenyeztek a diákok a Krúdy iskola udvarán. Fotó: Török János

Gasztronómia máshogyan címmel az alföldi étkekre, hagyományokra épülő szabadtéri főzőversenyt rendezett csütörtökön a Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola. A versenyre hat általános iskolai csapat, illetve a Krúdy iskola 18 csapata mellett a Vedres iskola egy csapata nevezett be. A csapatok két diákból és egy tanárból álltak. Mindenkinek szabad tűzön, bográcsban vagy tárcsán kellett elkészítenie az ételt, a fogásokkal kapcsolatosan azonban semmiféle megkötés nem volt.

A cél ezzel a programmal az volt, hogy kimozduljunk a tankonyhából és megmutassuk a fiataloknak a szabadtéri főzés szépségeit. És persze a kreativitásukra is kíváncsiak voltunk, hiszen a tálalás is fontos része volt a versenynek

 – mondta el Bajusz Attila szervező.

A versenyen egy átlagos főzőversenyhez képest jóval fantáziadúsabb ételek készültek. A töltött káposzta és marhapörkölt mellett ugyanis volt például székelykáposzta, szarvaspörkölt és bárány is. A szakmai gyakorlatukat a Krúdy iskolában töltő olasz fiatalok padlizsánt készítettek, a franciák pedig nyársat vittek a zsűri elé babbal.

Budai Fanni és Gémes Dorka csirkepaprikást készítettek, amihez kacsazsíron, tárcsán sütött dödöllét kínáltak. A Túrógombócok csapat marhagulyással készült. Bár a zsűrinek két adagot kellett tálalni, ők másfél kiló marhából főztek. 

Hoztunk ételdobozokat

 – mosolygott Sárréti Vivien. Ételüket Daróczi Gergő így mutatta be: – Házi kenyér, házi csipetke, házi fűszerek. A titkos összetevő pedig a szeretet.

A zsűri tagjai, Pető Ádám, a Colosseum séfje, Tóth Zoltán, a Bulikonyha tulajdonosa és az egykori Krúdy-s diák, a Rádió 88-as Gedzo jól is laktak, mire a 25 csapat ételét végigkóstolták. Mint mondták, természetesen nehéz az ennyire különböző ételeket összehasonlítani, így mindegyiket úgy nézik, saját kategóriájában mennyire sikerült jól.

Szerencsére pont befejezte mindenki az ételkészítést, amikor fél 2 körül hirtelen leszakadt az ég. Bár a felszereléseket gyorsan be kellett menekíteni fedett helyre, a jéggel is kísért zuhé legalább garantáltan gondoskodott arról, hogy a főzőtüzek alaposan el legyenek oltva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában