Helyi gazdaság

2016.10.25. 10:11

Megszünteti a kormány a letelepedési kötvényeket

A kivezetésről már két hét múlva szavazhat is a parlament.

Orbán Viktor már a kormánypártok balatonfüredi frakcióülésén emlegette a letelepedési kötvény megszüntetését. Ekkor azzal indokolta a döntést, hogy a jobb gazdasági környezetben már nincs szükség az állam számára egyre drágább konstrukcióra - írja a HVG.hu.


Mindez egy héttel azelőtt történt, hogy a Standard&Poors nemzetközi hitelminősítő öt év után a bóvliból a befektetési ajánlású kategóriába emelte vissza a magyar államadósság-besorolást.


Bár a témában azóta megszólaló kormánypárti politikusok a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánostól a kötvényeket hétfőn többedszerre is megvédő miniszterelnökig azóta is csak a rendszer felülvizsgálatáról beszéltek az elmúlt hetekben, információink szerint már eldőlt, hogy év végéig beszüntetik a kötvények forgalmazását és – a már megvásárolt papírokat nem bolygatva - 2021-ig kivezetik a befektetési piacról a konstrukciót.


A megoldás technikai részleteiről kedden tárgyal a stratégiai kabinet, szerdán pedig a kormány, az egészet pedig bele is pakolják rögtön az államháztartási törvény NGM-ben készülő, jövő héten amúgy is benyújtani tervezett módosításába.


Kommunikációs szempontból a kormánynak értelemszerűen az lenne a legjobb, ha a kötvények kivezetését még azelőtt megszavaznák, hogy sor kerülne az alaptörvény módosítására, a Jobbiknak így nem marad oka, hogy ne nyomjon igent a tartalmilag általa egyébként támogatott változtatásra, miközben kommunikációs adu ásza is romba dőlt, amiről egy hete még azt hitte, hogy sakkban tarthatja a Fideszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában