Hiányolták a helyiek a népszerű szombati vásárt

2020.05.11. 12:03

Ismét megnyitott a mindszenti piac

A mindszenti Napkelet utcában szombat reggel újra megindult az élet: a település önkormányzata ismét engedélyezte a március végén bezáratott piac megnyitását.

T.Sz.

A 2019 második felében felújított mindszenti piacon egyelőre csak a csarnok előtti szabadtéri területet nyitották meg, reggel 6 és 13 óra közötti nyitvatartással.

Fotó: TÁBORI SZILVIA

A főként idényjellegű áruk mellett háztartási termékeket, de elvétve még hagyományos házi szappant is találhattunk. Újabb rendelkezésig szombatonként 6 és 13 óra között látogatható a vásár.

Még március 28-án bezárta a település önkormányzata a mindszenti piacot, és bár a rendelkezések a kültéri vásárok – szigorú, előbb a létszámra, a távolságtartásra, a kötelező fertőtlenítésre, majd az időkorlátokra és legutóbb a maszk viseléséhez kötött – nyitvatartását engedélyezte, egészen május 9-ig fenntartották a rendelkezést. Vásárhelyen például eleinte kiürült a korábban népes vásározó terület, árusok és látogatók az önkéntes távolmaradás mellett döntöttek. Így kerültek egyre nehezebb helyzetbe a helyi termelők, mígnem eladók és vevők is megpróbáltak alkalmazkodni az új helyzethez.

A 2019 második felében felújított mindszenti piacon egyelőre csak a csarnok
előtti szabadtéri területet nyitották meg, reggel 6 és 13 óra közötti
nyitvatartással.
Fotó: TÁBORI SZILVIA

Zsótér Károly mindszenti polgármester viszont március végén úgy nyilatkozott: a piacra látogatók nem tartották be a korlátozó intézkedéseket, ezért döntött előbb csak a csarnok, majd később a teljes terület lezárásáról. A zöldséget, gyümölcsöt, esetleg tojást árusítók eleinte a szabad téren helyet kaptak ugyan, később már ott sem. A fokozott óvintézkedést a települése vezetője indokoltnak látta, s a rendeletet akkor egészen a krízishelyzet végéig fenntartandó intézkedésnek szánta.

Múlt szombaton hat órától nyithatott meg ismét a 2019 második felében felújított vásár a szabadtéri részen, a vásárcsarnokba egyelőre nem léphettek be az árusok. A korábban 12 órakor záró vásár jelenleg 13 óráig üzemel, 6 és 9 óra, illetve 11 és 13 óra között a 65 év alattiak, 9-től 11 óráig pedig az idősebb korosztályba tartozókat engedik be a Napkelet utcai területre. Az előírásokat legalább négy polgárőr felügyelte a bejáratnál és a piac teljes területén. A 65 év felettiek már fél kilenckor gyülekeztek a kapuban, valamivel később már tömött sorban várták, hogy előttük is megnyíljon az egyetlen működő bejárat. A korosztályok időkorlátokhoz kötött vásárlását olykor némi türelmetlenséggel ugyan, de polgárőri irányítással nagyjából sikerült betartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában