Uniós pályázatra várnak

2021.02.22. 14:35

Egyelőre álom a kerékpárút a Klebelsbergtelep és Gyálarét között

Igény van már évtizedek óta kerékpárútra Klebelsberg­telep és Gyálarét között, forrás azonban nincs rá. Ezt az önkormányzat a vírus miatti kormányzati elvonásokkal indokolja, valamint azzal, hogy nincs uniós pályázat. Kiírásra várnak.

K. A. R.

20210219 Szeged Mikor lesz már kerékpárútjuk a Klebelsberg-telepen élőknek? Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Megépítik a hiányzó bicikliutakat – írtuk meg néhány héttel ezelőtt lapunkban. Erre a cikkre reagálva kaptunk egy olvasói levelet Kormányos Ká­rolytól, aki szerint felháborító, hogy Szeged külterületén, Klebelsbergtelepen és Gyálaréten sincs megfelelő út kerékpáros közlekedéshez, pedig csak egy 4 kilométeres szakaszra vágynak már régóta.

Idén biztosan nem lesz újabb bicikliút Szeged külterületén.
Fotó: Frank Yvette

Hozzátette, ugyan néhány évvel ezelőtt úgy tűnt, mintha felmérték volna a kerékpárút nyomvonalát, mert tízméterenként látszott, hogy magassági szintet mértek az Alsó-Nyomási soron, azonban előrelépés nem történt.

Éppen ezért megkerestük a körzet önkormányzati képviselőjét, Simon-Fiala Donátot, hogy tud-e a helyiek pana­száról, terveznek-e a jövőben a város ezen részén bicikliutat építeni.

Emellett arra is rákérdeztünk, hogy jelenleg hogy áll az a terve, amit a 2019-es választás előtt közölt, hogy bicikliutat építene Gyálarét és Klebelsbergtelep között, valamint a Horgosi úti kerékpárutat összekapcsolná a Szabadkai útival.

Válaszában azt írta, hogy jelen tudása szerint saját erős beruházást a vírus okozta ki­­esés és a komoly kormányzati elvonások miatt idén biztosan nem tudnak megvalósítani.

Hozzátette, uniós pályázat kiírására várnak, de ilyen jelenleg nincs, ha lesz, élnek majd vele. Továbbá azt javasolta, hogy közvetlenül az önkormányzatot keressük az ügyben.

Megtettük. Levelünkre azt válaszolták, hogy az önkormányzat korábban uniós támogatásból és saját forrásból több száz millió forintból bővítette a kerékpárút-hálózatot, amit tovább fejleszt, amennyiben lesz rá uniós pályázati forrás, de jelenleg nincs ilyen pályázati kiírás.

Ők is megjegyezték, hogy saját forrásból nem tudják megvalósítani a kérdésben szereplő beruházást, mert a kormány jelentős forrásokat vont el az önkormányzattól.

Érdekesség azonban, hogy a korábbi években koronavírus és ekkora elvonás sem volt, mégsem kaptak kerékpár­utakat a klebelsbergtelepi és a gyálaréti lakosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában