Szegedi hírek

2023.06.14. 14:20

Immár szakmát is tanulhatnak az egyetemisták - Galéria

Új szintre emelték a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Szakképzési Centrum közötti együttműködést. A hallgatók immár ingyenesen tanulhatnak szakmát egyetemi tanulmányaikkal párhuzamosan.

Koós Kata

Az új együttműködési szerződést az SZTE képviseletében Gellén Klára rektorhelyettes és Fendler Judit kancellár, a SZSZC részéről Erdélyi Margit főigazgató és Avramucz Mihály kancellár írta alá. Fotó: Karnok Csaba

Megújította együttműködési megállapodását a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Szakképzési Centrum. A szerződést szerdán írták alá az intézmények vezetőségi tagjai a rektori hivatalban. 

Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese elmondta, az együttműködés az oktatási intézmények között 2020-ban indult, amikor közösen dolgozták ki az általános iskolától az egyetemig tartó életpályamodellt. Azóta támogatják egymás beiskolázási programjait, közös szakmai programokat valósítanak meg. 

Mostanra elmondhatjuk, hogy több szakképző iskolával is van a karoknak olyan oktatási megállapodása, együttműködése, amelynek eredményeként kialakították azt, hogy miként lehet a szakképző intézményből átlépni a felsőoktatásba oly módon, hogy elfogadjuk azokat a kompetenciákat, ismeretanyagokat, amelyek a képzés részeit alkothatják 

– részletezte a rektorhelyettes. Úgy fogalmazott, a szerdai szerződéssel új szintre léptek a kölcsönösségben.

Kiemelte, hogy a szakmai ismeretekkel kiegészített diploma még inkább segíti majd a végzett hallgatók munkaerőpiaci elhelyezkedését. Azt is elmondta, hogy az egyes karok már ki is válogatták azokat a szakmákat, amelyek beleillenek a képzési horizontjukba. 

A szerződés részleteit Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója ismertette. Elmondta, 43 szakmát választottak ki, amelyeket egyetemi tanulmányaikkal párhuzamosan végezhetnek majd az SZTE hallgatói, a műszakitól a kreatív területekig terjed a skála. 

A felsőoktatásnak tökéletes kiegészítése lehet a felnőttek szakmai oktatása, amely a szakképzési törvény változásának köszönhetően ingyenesen elsajátítható akár két szakma tekintetében is

 – mondta. Hozzátette, a szakmai tanulmányok gyakorlatorientáltak, amelyek jól együttműködhetnek az egyetemi duális képzésekkel. Sok esetben egyazon gyakorlati helyeken teljesíthetők a szakmai gyakorlatok. Ráadásul, ha valaki duális képzésben vesz részt a középfokú oktatásban, szakképzési munkaszerződést köthet duális cégnél, ami anyagi juttatással, szakképzési munkabérrel jár. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában