Szegedi hírek

2023.11.14. 07:57

Három óránként járhatnak a Szeged és Szabadka közötti személyvonatok

Két hét múlva elindul a vasúti személyforgalom Szeged és Szabadka között Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában pedig azt mondta, hogy arra kérte Lázár Jánost, hogy legalább 3 óránként közlekedjen a vonat a két város között.

Delmagyar.hu

November 28-án elindul a vasúti személyforgalom a két város között. Ezt az építési és közlekedési miniszter jelentette be közösségi oldalán. Lázár János azt is írta, hogy egy utasbarát menetrend kialakításán dolgoznak, ami a szabadkai és szegedi lakosok utazási igényeit tartja szem előtt.

Megírtuk, hogy a vasútvonal teljes felújítása 2021 októberében kezdődött, amikor Aleksandar Vučić szerb elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő a horgosi vasútállomáson közösen indította meg a Szabadka és Szeged közötti vasút felújítási munkálatait. A másik fontos mérföldkő 2022. augusztus elsején volt, amikor harminc év után újraindult a teherforgalom a Szeged–Szabadka vasútvonalon. A konténerekkel teli szerelvények azóta is rendszeresen közlekednek a két ország között.

Közben kiderült, hogy 5,4 milliárd forint többletforrást biztosít a magyar állam a MÁV-nak a Szeged–Szabadka vasútvonal magyarországi szakaszának előteljesítéséhez. Erre azért van szükség, mert a Budapest–Belgrád-vasútvonal építése alatt a Szeged–Szabadka vonalon kell járniuk a tehervonatoknak.

A személyforgalom elindulásáról már sokan, sokfélét írtak, de ez most biztosnak tűnik.

Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában pedig azt mondta, hogy az elmúlt napokban egyeztetett Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Lázár János magyar közlekedési miniszterrel is. A Szeged-Szabadka vasútvonal esetében arról beszéltek, hogy november végén megindulhat a személyszállítás Szeged-és Szabadka között. A VMSZ vezetője arra kérte Lázárt, hogy a menetrend utasbarát legyen és legalább 3 óránként közlekedjen a vonat a két város között, hogy ezzel kiváltható legyen a közúti határátkelőhely. A megbízott elnök azt is szeretné, hogy 3-3 órával hosszabbodjon meg a nyitvatartási ideje a Horgos 2 határátkelőnek. Vagyis 3 órával nyisson korábban, és három órával később zárjon. Ez a határátkelő jelenleg reggel hét és este hét óra között tart nyitva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában