Szegedi hírek

2022.08.01. 20:51

Újraindult a vasúti teherforgalom a röszkei vonalon - Galéria

Görögországon keresztül Kínába szállítják azokat a konténereket, amelyek hétfőn áthaladtak a 7 éve teljesen lezárt Szeged-Röszke vasútvonalon. A szerelvénnyel újraindult itt a teherforgalom, a Szeged-Szabadka vasútvonal teljeskörű felújítása után pedig nemzetközi személyforgalom zajlik majd rajta.

T. K.

Röszkénél utoljára 30 éve közlekedett tehervonat. Fotó: Karnok Csaba

Több mint 30 évvel azt követően, hogy utoljára járt tehervonat a Szeged-Röszke vasútvonalon, hétfőn késő délután ismét áthaladt egy szerelvény ezen a szakaszon. A pályán 7 éve egyáltalán nem közlekedett vonat, akkor szűnt ugyanis meg az itteni vasútközlekedés. Az újraindulást a Budapest-Kelebia vasútvonal felújítása tette indokolttá, ott ugyanis a munkálatok miatt hétfőn teljesen leállt a tehervonat-közlekedés, az áruszállítást azonban továbbra is biztosítani kell hazánkon keresztül.

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára történelminek nevezte az alkalmat, amikor az állomáshoz megérkezett a szerelvény, amely egyébként Görögországba viszi a konténereket, melyek végső célállomása Kína. Kiemelte: 40 milliárd forintos hazai forrásból újult meg ez a szakasz az elmúlt egy évben. A Szegedet Szabadkával összekötő útvonal teljes egészében jövő októberre készül el teljesen, akkor a személyszállítás is újraindulhat a két város között – mondta.  

Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója felidézte: ezt a vonalat 158 éve nyitották meg, és 7 évvel ezelőtt haladt át rajta az utolsó vonat. – Felújítása és újraindítása is azt bizonyítja, hogy a vasútra szükség van, hiszen ez a leginkább környezetbarát fuvarozási forma – mondta, majd hozzátette: a Röszkére hétfő délután begördült szerelvényen a 20 kocsi összesen 40 konténert szállított, amelyeket kamionnal fuvarozva rengeteg károsanyag került volna a levegőbe

A hétfői első járatot követően a vonalon beindul a teherforgalom: éjszakánként 18 és 8 óra között legfeljebb napi 10 szerelvény közlekedik majd ezen a szakaszon. Pafféri Zoltán a környékbeliek türelmét kérte az ideiglenesen megnövekvő áruforgalom miatt, illetve felhívta a figyelmet, hogy ne rutinból közlekedjenek. A tehervonatok nem sokáig maradnak nálunk: a Budapest-Belgrád vasútvonal elkészültével ezen a vasútvonalon dominánsan személyszállító vonatok közlekednek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában