Szeretnék felújítani az 1897-1898-ban elkészült épületet, pályázati lehetőségre várnak

2024.01.28. 19:30

Árpádhalmon hivatalosan már nem kastély a kastély

Felújítaná a kastélyt Árpádhalom. Az épület hivatalosan már nem is kastély, most már kultúrházként szerepel a földhivatali nyilvántartásban. A védelem alatt álló építmény megújításához pályázati lehetőséget keres a település.

Kovács Erika

A kastély historizáló, klasszicista és eklektikus stílusban épült. Fotó: Kovács Erika

Megállt a fiatalok elvándorlása Árpádhalomról – tudtuk meg Vágó Miklóstól, Árpádhalom polgármesterétől. A munkaképes lakosság zöme eljár a környező településekre dolgozni. A település a lehetőségei függvényében a körülmények javításával próbálja helyben tartani a fiatalokat, akik közül többen több generációval élnek együtt. Hogy megkönnyítsék a mindennapjaikat, fejlesztették az idősek napközijét, az óvodát, a játszóteret. A terveik között szerepel a kastélyban működő művelődési ház felújítása is.

Minden évben tervezzük a kultúrházunk felújítását, de valamiért eddig nem sikerült pályázati forrást találunk rá, önerőből azonban ezt nem tudnánk megvalósítani. A könyvtárat is magába foglaló kultúrházban bonyolódik a falu élete. Minden rendezvényt ott tartunk, az esküvőktől a faluszintű disznótoron át a falunapig

 – mondta Vágó Miklós. Művelődési házuk a Károlyi-Berchtold kastélyban van. A kastélyprogramba nem férnek bele, mivel nem kiemelt kastélyról van szó.

A kastély 1897-98-ban épült historizáló, klasszicista és eklektikus stílusban. Gróf Károlyi Alajos lánya, Károlyi Ferdinanda, asszonynevén gróf Berchtold Lipótné építtette. A 22 szobából, fürdőszobákból álló épületet 1947-ben államosították. Általános iskola és tanulóotthon lett belőle. Az épületben ma már az alsó tagozatos iskola néhány évvel ezelőtti megszűnése óta már csak a művelődési ház és a könyvtár működik. A könyvtár még az előző településvezetés, Szarka Attila polgármestersége alatt újult meg, csakúgy, mint az oldalszárny. A mintegy 80 négyzetméteres területen tükrös tánctermet, számítógépes és kézműves termet, öltözőket, mosdókat alakítottak ki, de úgy tudjuk, ezt a részt jelenleg nem használják.

Már úgymond átkereszteltettük, a Földhivatal hivatalosan is átvezette a kastély és iskola megnevezést kultúrházra, hogy könnyebben tudjunk pályázni. Az épület védett, sajnos, beázik, nem szeretnénk, hogy az enyészeté legyen. Reméljük, idén lesz olyan pályázat, amelybe beleférünk és felújíthatjuk a kastélyunkat, mert mi, árpádhalmiak természetesen mindig is így fogjuk hívni 

– tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában