Helyi közélet

2024.01.15. 13:58

Nem kell senkinek a meggyilkolt orvos kastélya

Évek óta árulják a 2006 nyarán brutális rablógyilkosság áldozatává vált Kulin bán, vagyis Bacskulin József milliomos szegedi-vajdasági szemész röszkei kastélyát. Volt már 50 és 120 millió forint is az extravagáns ingatlan ára. Most épp potom százmillióért lehet a miénk a feltűnő, vízparti épület.

Arany T. János

Még mindig eladó. A 2006-ban brutálisan meggyilkolt Bacskulin József röszkei kastélyát befektetési szándékkal vásárolta meg két szegedi fiatal vállalkozó még 2020-ban. Archív fotó: Kuklis István

2020-as felújítása óta árulják Bacskulin József röszkei kastélyát. Az épület története, csakúgy mint egykori tulajdonosáé nem hétköznapi. „Tovább pusztul dr. Kulin bán, azaz Bacskulin József röszkei giccses palotája, amely mára inkább egy romos kísértetkastélyra hasonlít. Az épület maradványa és berendezése legalább olyan zavaros, mint az egykori szemész életútja és öröksége.” – írtuk 2017 októberében

Megvették és kipofozták

2020 októberében pedig arról az örömteli hírről számoltunk be, hogy tizenkét évig tartott a röszkei Kulin bánként elhíresült, regénybe illő életű Bacskulin József szemészorvos hagyatéki tárgyalása. Egyre pusztuló kastélyát két fiatal szerezte meg és hozta rendbe. Tizenegy ember három hónapon át dolgozott minden nap, mire kitakarították az ingatlant és környékét. A hónapokig tartó takarítás alatt 13 teherautónyi szemetet szállíttattak el. A kalandos illő életű és krimibe illő halált halt egykori szemészprofesszor giccses röszkei otthona akkor azért került az érdeklődés középpontjába és a falubeliek szájára, mert két szegedi fiatal megvásárolta az ingatlant és befektetési szándékkal kipofozták. Most pedig azért, mert még mindig eladó.

DSC_9557
Most éppen 99 millióért árulják a röszkei kastélyt. Az épület belülről még különösebb mint kívülről, zegzugos helyiségek, megmagyarázhatatlan építészeti megfontolásból épített szobák váltják egymást. Archív fotó: Kuklis István

Ki volt Bacskulin?

A Kulin bánként ismert magyar–német–spanyol állampolgárságú férfi 1927-ben született Horgoson. Kastélyának tornyait állítólag azért építtette, hogy átlásson szülőföldjére. Diplomáját 1954-ben Zágrábban kapta meg, az akkori Jugoszláviában. Később német állampolgárságot is szerzett. A hetvenes években a Kanári-szigetekre került, ahol szemészként praktizált, kiváló szaruhártya-specialistának számított. Rüsselsheimben létesített egy magán szemklinikát – ott alapozta meg a gazdagságát. Bacskulin 79 éves korában, 2006 júniusában brutális rablógyilkosság áldozata lett. La Palma-i villájában ölte meg egy szerb és egy német férfi. Ötven késszúrással végeztek vele, elvágták a nyakát, a koponyáját kalapáccsal betörték.

Kik voltak az igazi bánok? 

A bán szó Baján avar uralkodó nevéből származik, aki a 6. században a Kárpát-medencében rendezte be az Avar Birodalom központját. A bánok a középkori Magyar Királyság különleges területi hatalommal felruházott tisztségviselői voltak. A báni cím a középkori Magyar Királyság felbomlásával megszűnt.

50, 120, majd 99 millió

A röszkei kastélyt 2020 októberében hirdették meg először, akkor még 50 millióra tartották. Azóta volt 120 millió is az ára, most pedig 99 millió forintért lehet a miénk ez az 500 négyzetméteres, háromszintes, saját vízparttal rendelkező telken álló kastély. Érdekesség egyébként, hogy Röszkén nem ez a legdrágább eladó ingatlan. Van egy családi ház, amit 146 millióért árulnak a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában