Szeged és környéke

2017.10.24. 19:46

Tovább pusztul a bán röszkei szellemkastélya: több mint egy évtizede gyilkolták meg a dúsgazdag szemészt, Bacskulint

Röszke - Tovább pusztul dr. Kulin bán, azaz Bacskulin József röszkei giccses palotája, amely mára inkább egy romos kísértetkastélyra hasonlít. Az épület maradványa és berendezése legalább olyan zavaros, mint az egykori szemész életútja és öröksége.

Arany T. János

– Senki nem vesződik vele, lassan teljesen benövi a gaz, már a fák is eltakarják. Folyamatosan romlik az állaga, hullik szét – mutatta a néhai dr. Kulin bán, azaz Bacskulin József egyik szomszédja, Újhelyi Richárd. A Tisza Halászati Szövetkezet halászát és az egykori dúsgazdag szemészorvost a Tisza holtága választotta el. Bacskulin többször járt sakkozni Újhelyiékhez.

Könyvbe illő életút

A Kulin bánként ismert magyar–német–spanyol állampolgárságú nyugdíjasnak könyvbe illő, mozgalmas életútja volt. 1927-ben született az akkor már a Vajdasághoz, tehát a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz tartozó Horgoson. Giccses kastélyának tornyait is azért építtette állítólag, hogy átlásson szülőföldjére Röszkéről.

 

Diplomáját 1954-ben Zágrábban kapta meg, az akkori Jugoszláviában. Később német állampolgárságot is szerzett. A hetvenes években a Kanári-szigetekre került, ahol szemészként praktizált, később pedig a spanyol állampolgárságot is felvette. Szenvedélyes sakkozó volt, neve ma is megtalálható a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) ranglistáján.


Többször hangoztatta, hogy meg fogják ölni. Az akkor még a Tisza-parti Stefánián lévő szerkesztőségünket is rendszeresen felkereste a neki küldött vagy kerítésén hagyott fenyegető feliratokkal. Röszkei kastélyának kerítésére egy alkalommal ismeretlenek a következő mondatot festették fel rossz helyesírással: „BACSKULIN KIEOGLAK NYIRNI" (2012. március 31.: Holtágon Kulin bán hagyatéka).

Brutális gyilkosság

A nyugdíjas férfi 2006 júniusában brutális rablógyilkosság áldozata lett. La Palma-i villájában ölte meg egy szerb és egy német férfi. Ötven késszúrással végeztek vele, elvágták a nyakát, a koponyáját kalapáccsal betörték (2006. július 25.: Meggyilkolták, kirabolták El Hungarót).


A milliomos professzor különleges szemészeti eljárásokkal keresett pénzének egy részét ingatlanokba, másik részét műtárgyakba fektette. Megvásárolta például a Kádár-hagyaték egy részét, de vett néhány Horthy Miklóshoz köthető személyes tárgyat is.

 

Újhelyi Roland vízparti szomszédja. Fotó: Karnok Csaba

Újhelyi Richárd vízparti szomszédja. Fotó: Karnok Csaba


Újhelyi, aki csónakjával vitt át minket a pusztuló szellemkastélyba, elmesélte, Kulin bán hagyatéka nagy részének, több ingatlannak már új gazdája van, de a Szántó Kovács János utcában álló várkastély tovább pusztul.

 A röszkei kísértetkastély

– Néhány ingatlant eladtak, de tovább folyik az örökösödési per. Előbb-utóbb össze fog dőlni, belül szét van ázva, süllyed, meg van rogyva – sorolta a fiatalember.


A Magyarok Világszövetsége  egy 2012-es közleményben azt írta: „néhai Dr. Bacskulin József, alias Kulin Bán, dúsgazdag németországi szemorvos úgy végrendelkezett, hogy mesés vagyonát magyar közcélra fordítsák". Örökösei ezt vitatják – a hagyatéki perpatvar a Fővárosi Bíróságon még mindig tart. Az MVSZ honlapján az olvasható, Kulin bán hagyatékának sorsa kiemelt magyar közérdek.


Odabent, az egyik helyiségben megtaláltuk a Kulin bán által kiadott Magyar–Japán (Turáni) Világhídfő Közlönyét, amely Ungváron, Kárpátalján jelent meg 1991-ben. A szobát szemét borítja, összetört üvegen és ruhadara-

bokon lépkedtünk.


A falat nagy méterű rajz, a Nagy-Magyarország és az angol Justice for Hungary, azaz igazságot Magyarországnak felirat borítja. Alatta ez olvasható: „Igazságot, nem gazságot Magyarországnak!"

A kertben lévő nagy méretű ketrecben pávákat tartott. Ez is, mint az abszurd épület, lassan az enyészeté lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!