Művészpalántákat is kinevelnek a Tabánban - Galéria

Angol tagozat és komoly művészeti iskola működik a Tabán Általános Iskolában. Az ide járó gyerekek a néptánc és számos sport alapjaival is megismerkednek órarendi keretek között, délutánonként pedig helyben tanulhatnak három művészeti ágat is.

Timár Kriszta

Az angol és a művészeti nevelés áll a Tabán iskola oktatási programjának középpontjában. Fotó: Gémes Sándor

Három első osztály indítását tervezi szeptemberben a Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, mely a városban az elsők között vállalta fel a művészeti nevelést. Három tanszakáról minden évben több ifjú művészpalánta kerül ki, akik aztán hivatásuknak is azt választják, aminek alapjait ebben az intézményben sajátították el. 

A művészeti iskolánk jelenleg 200 fős. Néptáncot, grafikát és festészetet, illetve színjátékot lehet tanulni a délutáni, iskolán belüli foglalkozásokon, amelyeken a Tömörkény gimnázium, illetve a szentesi Horváth Mihály Gimnázium felvételijére is jól felkészítik a gyerekeket

 – mondta el Prosek Éva igazgató. A kicsik egy év előképző után választhatnak tanszakot, így az iskola egy plusz hét éves képzést biztosít azoknak, akik élnek ezzel a lehetőséggel.

Az általános iskolai képzésen a hagyományos, szótagoló-elemző-hangoztató olvasás és írástanítás folyik, az angolt 2. osztálytól kezdve tanítják játékos formában. 

 

Harmadik osztálytól normál és emelt óraszámú csoportokat képzünk. Akik nem az angolt tanulják emelt szinten, azoknak a plusz óraszámot 5. osztálytól a matematika és magyar felvételi előkészítésre fordítjuk

– mondta el az igazgató. Mindezeknek köszönhetően a diákok az országos átlag felett teljesítenek minden évben a kompetenciaméréseken, továbbtanuláskor pedig szinte mindenkit felvesznek az első helyen megjelölt középiskolába.

Ami a mozgást illeti: alsó tagozaton a heti 5 testnevelésórából egy néptánc, illetve az első két évfolyamot viszik úszni is, valamint megismertetik a kicsikkel az evezés és a kajakozás alapjait is. Az első négy évben mindenki kosárlabdázhat vagy judózhat is szakköri keretek között, szerveznek fociedzéseket is. Szakköri keretek között egyébként oktatnak az iskolában gazdasági ismereteket is.

A Tabánban nagy létszámú énekkar is működik, amely az Éneklő Ifjúság versenyen minden évben arany minősítést szerez. Nagy gondot fordítanak a környezeti nevelésre is: a hatalmas, parkosított udvaron kialakított konyhakertben minden osztály saját parcellában nevelhet zöldségeket, illetve létrehoztak komposztálót és rovarszállodát is. 

Ha már az oktatási intézmények között is kiemelkedő méretű udvarral rendelkezünk, ezt kihasználtuk az aktív szabadidő támogatásár is: mivel részt veszünk a KEVE Programban, van egy felfestett KRESZ-pályánk, illetve egy kosárlabdapályánk, valamint egy füves focipályánk 

– sorolta az intézményvezető.

A Tabánban a művészeti iskola február 19-én mutatkozik be nyílt napon, március 5-én kézműves foglalkozásra várják az érdeklődőket, március 13-án pedig nyílt órákon lehet megismerkedni a leendő elsős tanítókkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában