Szegedi hírek

2024.04.03. 20:18

Versünnepet rendeztek az Agórában – Fotók

Klasszikus és kortárs, szegedi költők verseinek felolvasásával, valamint azokhoz illő, lírai muzsikával ünnepelték a szegedi verset szerdán. A résztvevő, kortárs alkotók közül többen egy-egy klasszikus versének előadását is vállalták.

Koós Kata

A műsor összeállítását a Kölcsey-érmes Fabulya Andrea vállalta idén. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Szeged versünnepét ez alkalommal is Juhász Gyula születésnapján rendezték meg a Szent-Györgyi Albert Agórában. Idén hármas jubileumról emlékeztek meg a költészet szerelmesei: Móra Ferenc halálának 90., Radnóti Miklós halálának 80. és Zalán Tibor születésének 70. évfordulójáról.

A kortárs költők közül azoknak műveit válogatták be a műsorba, akiknek költeményei bekerültek a Szegedi Horizont antológia legfrissebb számába.

Nagyon sokan írnak verset. Lehet, hogy kevesebben olvasnak, de bennem töretlen a hit, hogy a szó és a költészet megtartja és megmenti a világot

 – mondta el lapunknak az idén januárban Kölcsey-éremmel kitüntetett Fabulya Andrea versmondó, a versünnep szerkesztő-rendezője.

A műsor összeállítását korábban, 2011-től kezdve minden esztendőben Kiss Ernő nyugalmazott népművelő vállalta. Ez alkalommal is nyitányával indult a műsor, levélben küldte el üzenetét a közönségnek.

A szegedi vers ünnepe nem a nihilt, hanem a hitet növeli bennünk. Bensőkben egy híres Liszt-mű zeng: Sursum corda, emeljétek föl szíveteket!

 – üzente a népművelő.

A kortársak mellett az ünnep hagyományaihoz híven a városhoz kötődő, nagy, klasszikus költőóriások, mint Juhász Gyula, Móra Ferenc, Radnóti Miklós és József Attila egy-egy verse is elhangzott a lélekemelő est során.

A költeményeket Antal Anikó, Fabulya Andrea, Csicsai Antal és Sallay Gergely előadásában hallgathatta meg a népes közönség, amelynek tagjaival zsúfolásig telt az Agóra kamaraterme.

A résztvevő, kortárs alkotók közül többen egy-egy klasszikus versének előadását is vállalták. Csontos Márta Juhász Gyula Szonett Szegedhez című költeményét, Gyukics Gábor József Attila egy kevésbé ismert, A bőr alatt halovány árnyék című versét olvasta föl, Veszelka Attila Radnóti Miklós Sem emlék, sem varázslat című költeményét szavalta el.

Az est zenei aláfestéséről Klebniczki György zongoraművész gondoskodott, aki bécsi klasszikus zeneszerzők műveiből válogatott.

A költészet és a zene kapcsolatának legmélyebb rezdülését talán leginkább Mozart és Haydn világában találhatjuk meg

 – indokolta választását a zeneszerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában