Szegedi hírek

2022.10.11. 19:00

Szeged az operajátszás utolsó végvára - Fotók

Csatába hívta a nagyérdeműt Dinyés Dániel, a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatója A bűvös vadász opera közönségtalálkozóján. A harcban a katonák a kultúrabarátok, fegyverük a jelenlét, a csata tétje pedig maga a vidéki operajátszás.

Koós Kata

Fotó: Sandor Judit

Pénteken tartják a Szegedi Nemzeti Színházban Carl Maria von Weber A bűvös vadász című operájának bemutatóját. A darabot legutóbb 1958 májusában mutatta be Vaszy Viktor a városban. A közelgő premier apropóján az alkotók közönségtalálkozó keretében meséltek a készülő produkcióról a Reök-palotában. 

Dinyés Dániel zeneigazgató a német romantika gyújtópontjaként határozta meg Weber korszakalkotó művét. A romantikára jellemző misztikumban bővelkedő, „nagyra nőtt mesét” Szőcs Artur rendezi, aki Szegeden kezdte pályáját, a nagyszínházban debütált színészként. – Különleges ajándék számomra, hogy ezt az operát rendezhetem – közölte. 

A szereplők közül Kónya Krisztina, Máthé Beáta és Réti Attila vett részt a közönségtalálkozón, ahol ízelítőt is adtak a készülő produkcióból. A bűvös vadász daljáték, az áriák között prózai részek, nem recitativok vannak, a színészek magyarul énekelnek majd. Kónya Krisztina Annuskát, a cserfes szobalányt alakítja, Máthé Beáta a tisztaság és szépség megtestesülését, Agátát kelti életre, Réti Attila pedig a gonosz csatlósának, Kasparnak bőrébe bújik majd. 

A rendezvény végén Dinyés Dániel megindító felhívást intézett a nézőkhöz és minden városi kultúrabaráthoz. Nemes csatába hívta a közönséget, amelynek tétje nem kevesebb, mint a vidéki operajátszás fennmaradása. 

– Jelen állás szerint december végéig biztosan tudunk játszani. Szeretném hangsúlyozni, hogy jelenleg az országban mi vagyunk az egyetlen vidéki színház, amelyik játszik operát. Elmondhatatlanul fontos az önök támogatása, a közönség puszta jelenléte és érdeklődése. Hogy a társulatunk, a teljes tánckar, kórus és zenekar érezhesse, hogy nem hiába csináljuk. Azt gondolom, hogy a kultúrának egy olyan szelete tűnne el, ha mi is feladnánk, ami megengedhetetlen. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy minél tovább tudjunk nyitva maradni, örömet tudjunk csempészni az életükbe, kultúrát tudjunk felmutatni. Szóba se kerülhet, hogy feladjuk. Hogy ne felejtsük el ezekben az időkben sem azt az emberséget, amit a művészet, egy prózai előadás vagy egy opera jelent – mondta Dinyés Dániel. 

Képalá: A szereplők közül Kónya Krisztina, Máthé Beáta és Réti Attila vett részt a közönségtalálkozón, ahol ízelítőt is adtak a készülő produkcióból. Fotó: Sándor Judit/MW

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában