Szegedi hírek

2024.02.05. 14:33

Három szegedi iskolában tartott énekórát a Muzsikás Együttes – Galéria

Hétfőn Szegedre érkezett a világhírű népzenei formáció, a Muzsikás Együttes és összesen 5 tanórát tartottak meg. A népzenészek bemutatták a gyerekeknek hangszereiket és az élő muzsika varázsát.

Timár Kriszta

A Tabán iskola mellett a Bonifert és Dózsa iskolában is tartott rendhagyó órát a Muzsikás Együttes. Fotó: Gémes Sándor

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Muzsikás együttes évek óta járja az országot a MOL – Új Európa Alapítvány támogatásával: rendhagyó énekórákat tartanak általános és középiskolákban, amely a szponzorációnak köszönhetően nem kerül pénzbe az intézményeknek. Hétfőn Szegedre érkezett a világhírű népzenei formáció, három általános iskolában összesen 5 tanórát tartottak meg. 

A napot a Tabán Általános Iskolában kezdték, ahol előbb a felsősöknek, majd az alsósoknak tartottak foglalkozást a tornateremben.

Másfél évtizede határoztuk el, hogy ha már az énekórák számát drasztikusan lecsökkentették, bejárjuk az iskolákat, hogy legalább ilyen módon zenei élményhez juttathassuk a gyerekeket. Több százezer gyermekhez jutottunk már el, megyünk mindenhova, ahova hívnak bennünket. Előadásainkat pedig minden esetben a közönséghez igazítjuk, hiszen fontos, hogy élményszerű legyen és később is emlékezzenek rá. Azt valljuk, hogy a zenének akkor van értelme, ha a hallgatóság is részese, az élő zenében a közönségnek is ott van a lelke

 – beszélt a program hitvallásáról lapunknak Hamar Dániel. Hozzátette, idén 70 órát vállaltak, és nagyon örülnének, ha ehhez a mozgalomhoz több más zenekar is csatlakozna. 

Öt év alatt teljesen meg tudnánk változtatni a fiatalok zenéhez való viszonyát 

– fogalmazott.

A rendhagyó énekórán a népzenészek bemutatták egyesével hangszereiket, sőt azt is érzékeltették, miként áll össze a zene: mi adja a ritmust, a kíséretet és a dallamot. Megmutattak olyan kevéssé ismert hangszert is, mint a tambura és arról is beszéltek, hogy a hegedű többféle fából van összerakva és manapság a legtöbbet már Kínában gyártják belőle.

A népzenei együttes a nap további részében a Bonifert Domonkos Általános Iskolában és a Dózsa György Általános Iskolában is tartott hasonló rendhagyó órákat, így mintegy 1500 fiatalhoz juttatták el egyetlen nap alatt Szegeden a zene és a hangszerek értékességének üzenetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában